URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2023, 15:23

Record de incendii, în 2022, în Bihor. Șeful pompierilor: „Încălzirea globală nu este o himeră” (FOTO/VIDEO)

Record de incendii, în 2022, în Bihor. Șeful pompierilor: „Încălzirea globală nu este o himeră” (FOTO/VIDEO) La conferința de presă, șefii ISU Crișana au prezentat și imagini surprinse la intervențiile de anul trecut (sursa foto: Paul Lelea)

Pentru Bihor, 2022 a fost anul cu cele mai multe incendii care au necesitat intervenția pompierilor, a anunțat inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, Sorin Caba (foto jos), miercuri, într-o conferință de presă în care a prezentat bilanțul instituției pentru anul trecut.

Să ne pregătim

Mai precis, în 2022, pompierii bihoreni au fost chemați să intervină la 1.314 incendii, cu 440 mai multe decât în anul precedent. Dintre acestea, 669 au fost incendii de vegetație uscată, un număr aproape dublu față de 2021, când în Bihor s-au înregistrat 362 de asemenea incendii.

În acest context, Caba a atras atenția că temperaturile tot mai ridicate și clima tot mai aridă reprezintă o problemă reală, de care bihorenii trebuie să fie conștienți.

„Încălzirea globală nu este o himeră, ci un fapt real, și ne așteptăm să se regăsească în continuare și la nivelul societății noastre. Fenomenele periculoase și efectele lor se vor regăsi și în perioada următoare, cu siguranță”, a declarat Caba, adăugând că ISU Crișana are misiunea să transmită bihorenilor nu doar mesaje de avertizare privind aceste pericole, ci și măsuri de ocrotire în fața lor.

Fumatul, sursă de incendii

Din incendiile care nu s-au produs pe terenuri cu vegetație uscată, cele mai multe, 203 la număr, au fost generate de instalații electrice defecte, improvizate sau aparate lăsate sub tensiune și nesupravegheate. Alte 148 au fost declanșate de focul deschis, iar coșurile de fum defecte sau necurățate au provocat 79 de incendii.

Un aspect relevant este numărul incendiilor declanșate de fumat: 98. Asta înseamnă că aproape tot a treia zi, un bihorean a fost neatent cu țigara sa și a dat foc unor locuințe.

În urma incendiilor din 2022, în Bihor au murit patru persoane, iar 32 au fost rănite. „Din nefericire, în fiecare an, perioada rece, cea de utilizare a mijloacelor de încălzire, generează victime. În general, ele provin din pătura săracă a populației și vom încerca să luăm cât mai multe măsuri în a preveni aceste evenimente”, a declarat Caba.

Cât de repede ajunge SMURD-ul?

Pompierii bihoreni intervin și la alte situații de urgență, iar datele statistice arată că anul trecut au desfășurat în total 13.767 de misiuni, în medie fiind vorba de 38 de intervenții pe zi.

Și apelurile la 112 au fost cu 3% mai multe în 2022 decât în anul precedent: 33.335 în total, în medie 91 pe zi sau un apel la 16 minute.

Pe de altă parte, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 9.691 de misiuni, în medie zilnică 26, cele mai multe – 8.973 – pentru acordarea ajutorului medical de urgență. De 98 de ori, salvatorii au intervenit pentru descarcerarea unor persoane.

Caba a prezentat și lunile de vârf, iulie și august, când SMURD a avut 965 de intervenții, respectiv 948, dar și timpul de răspuns: 07:01 minute în cazul echipajului de terapie intensivă mobilă care intervenea în mediul urban, respectiv 22:03 minute în mediul rural.

Pentru echipajele de prim-ajutor calificat, timpii de răspuns sunt mai mici: 06:25 minute în mediul urban și 15:58 minute la sate.

Salvatori voluntari

La capitolul prevenție, ISU Crișana a raportat, pentru anul 2022, un număr de 2.018 controale, dintre care 1.468 la operatori economici și 436 la instituții publice. La aceste controale s-au depistat nereguli sancționate cu 1.796 de amenzi, în valoare de 3,4 milioane lei.

Inspectorul-șef a mai menționat că ISU Crișana are peste 100 de persoane înregistrate ca voluntari, iar anul trecut 96 dintre ei au participat la peste 700 de intervenții.

Bilanțul pompierilor bihoreni pentru anul 2022 mai cuprinde și intervenții în sprijinul refugiaților ucraineni și misiuni internaționale, în Grecia și Franța, unde au participat alături de alți pompieri la stingerea unor incendii de amploare.

Pentru anul 2023, ISU Crișana are în lucru două proiecte cu finanțare nerambursabilă: unul pentru eficientizarea energetică a sediului Detașamentului 2 Oradea (în valoare de 1,5 milioane de euro), iar altul pentru construirea unui centru de pregătire regional, în zona Marghita (în valoare de 5,5 milioane de euro). De asemenea, așa cum au făcut-o și anul trecut, pompierii bihoreni au de gând să participe la cursuri de pregătire în Anglia, alături de salvatorii de acolo.

Vezi aici raportul ISU Crișana:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON