URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2019, 19:31

Reciclăm împreună! Peste 12.000 de orădeni colectează deşeurile selectiv în trei fracţii

Reciclăm împreună! Peste 12.000 de orădeni colectează deşeurile selectiv în trei fracţii PENTRU TOŢI. RER Vest a împărţit orădenilor saci din plastic biodegradabil, care se descompun asemenea resturilor alimentare. Prin urmare, cetăţenii trebuie să îi folosească doar pentru biodeşeuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru 12.000 de orădeni, colectarea selectivă înseamnă că trebuie să adune deşeurile în trei fracţii, din care două iau drumul reciclării. Ca acest obiectiv să poată fi atins, însă, este necesar ca resturile să nu fie amestecate. 

Saci care „dispar”

Recent, RER Vest a distribuit gratuit orădenilor incluşi în programul de colectare selectivă în trei fracţii câte 5 role cu 25 de saci fiecare, destinaţi colectării biodeşeurilor. Aşadar, în aceşti saci, orădenii trebuie să arunce resturile de fructe şi legume, mâncarea gătită, cojile de ouă, filtrele de cafea şi ceai, florile şi plantele în general, şerveţelele şi prosoapele de hârtie, părul şi blana de animale, carnea, resturile de caşcaval şi de alte brânzeturi. 

Sacii împărţiţi de RER Vest sunt cât se poate de ecologici. Confecţionaţi din plastic biodegradabil, o tehnologie bazată pe utilizarea amidonului de porumb, ei se vor descompune laolaltă cu resturile alimentare, astfel că pot fi - şi chiar trebuie să fie - aruncaţi împreună cu biodeşeurile, în pubelele de culoare maro. 

Nu amestecaţi!

Pe lângă resturile biodegradabile, orădenii cuprinşi în programul de colectare selectivă în trei fracţii trebuie să arunce separat reciclabilele în containerele de culoare galbenă din faţa blocurilor în care locuiesc. Alte gunoaie pe care le produc - resturi reziduale - şi care nu sunt nici biodeşeuri, nici reciclabile, trebuie să ajungă în containerele de culoare neagră.

Pentru ca fracţia uscată să poată fi reciclată, iar biodeşeurile să devină compost, cele două categorii de resturi nu trebuie amestecate sub nicio formă. Este lesne de înţeles că, de pildă, o pungă din plastic aruncată între resturile alimentare nu poate deveni compost. Reguli simple, care, dacă sunt respectate, sunt cu folos pentru oraş şi pentru planetă...
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Scortosul
Nu sunt moderator. Ai toate informațiile , doar trebuie sa fi isteț.
Postat 17 Iunie 2019, 08:32 de Sandu1206
Citez din articol:
" În locul lor, municipalitatea va pune alte recipiente similare. De data aceasta, ale oraşului... " Deci cand? sa inteleg ca sandu e moderatorul? Sa inteleg ca nu pricepeti ce cititi/scrieti? Deci CAND? Pana cand?
Postat 17 Iunie 2019, 00:40 de scortosul
Scortosul
Ți-ai dat cu firma-n cap. La articolul din 29 aprilie cu referire că igluurile vor dispărea, doar tu ai comentat. Acum comentezi că ce sa întâmplat cu igluurile.
Postat 16 Iunie 2019, 23:47 de Sandu1206
Re
Revin cu intrebarea de ce si pana cand au fost abandonate igluurile de colectare selective. Abia de s-au invata oamenii cu ele ca au si disparut! DE CE? PANA CAND? UNDE?
Postat 16 Iunie 2019, 19:39 de scortosul
RE: Re
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-41/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html
Postat 16 Iunie 2019, 20:42 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON