URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2022, 14:08

Răzvan Vicoveanu și Richard Balint, manager și vedetă de club de drag queens în „Colivia nebunelor”, pe scena din Oradea (FOTO)

Răzvan Vicoveanu și Richard Balint, manager și vedetă de club de drag queens în „Colivia nebunelor”, pe scena din Oradea (FOTO) Richard Balint în rolul lui Jeannot, în „Colivia Nebunelor” (credit foto: Remus Toderici / Teatrul Regina Maria)
Răzvan Vicoveanu și Richard Balint, manager și vedetă de club de drag queens în „Colivia nebunelor”, pe scena din Oradea (FOTO) (credit foto: Remus Toderici / Teatrul Regina Maria)
Răzvan Vicoveanu și Richard Balint, manager și vedetă de club de drag queens în „Colivia nebunelor”, pe scena din Oradea (FOTO) (credit foto: Remus Toderici / Teatrul Regina Maria)
Răzvan Vicoveanu și Richard Balint, manager și vedetă de club de drag queens în „Colivia nebunelor”, pe scena din Oradea (FOTO) (credit foto: Remus Toderici / Teatrul Regina Maria)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răzvan Vicoveanu și Richard Balint - actori ai Teatrului Regina Maria premiați de UNITER - preiau rolurile principale, de manager, respectiv vedetă de club de drag queens (travestiți), în comedia muzicală „Colivia nebunelor”, care l-a consacrat pe autorul francez Jean Poiret și care a fost prezentată și pe marile ecrane.

De bulevard

Premiera spectacolului „Colivia nebunelor” va avea loc vineri, la ora 19, în Sala Mare, spectacolul fiind regizat de managerul TRM, Daniel Vulcu. 

Autorul piesei, Jean Poiret (17 august, 1926, Paris – 14 martie, 1992, Paris), este un nume mare al cinematografiei şi al teatrului francez. A fost actor de teatru şi film, autor a numeroase piese de teatru şi scenarii care au fost transformate în filme de succes. A lucrat în colaborare cu mari regizori, cum ar fi François Truffaut (Le Dernier Métro) şi Claude Chabrol (Inspecteur Lavardine), lăsând în urmă multe roluri memorabile, se arată într-un comunicat transmis marți de TRM și semnat de secretarul literar Florina Dometi și secretarul artistic Ramona Nemeș. 

„În ceea ce priveşte activitatea sa în teatru, Jean Poiret rămâne cunoscut ca un important reprezentant al teatrului de bulevard. A scris și a interpretat mai multe piese de succes, dintre care cele mai cunoscute sunt: Colivia nebunelor, Sărbători fericite! şi Raţă cu portocale. Colivia nebunelor (La cage aux folles) este textul care l-a consacrat ca autor, prin care revine la sursa vervei sale comice: umorul de cabaret”, se mai arată în comunicatul organizatorilor. 

Un mare succes

„Colivia nebunelor” a avut premiera în 1 februarie 1973 pe scena Théâtre du Palais-Royal și l-a avut în distribuție chiar pe Jean Poiret, care a interpretat unul dintre rolurile principale.

Comedia s-a bucurat de succes în rândul publicului, precum și al criticii de specialitate. De-a lungul timpului, în lume s-au jucat peste 2.000 de reprezentații, „Colivia nebunelor” inspirând totodată și filme. Unul dintre acestea, numit „The Birdcage”, i-a avut în rolurile principale pe Robin Williams și pe Nathan Lane. 

De asemenea, piesa a fost adaptată într-un musical de pe Broadway, premiat cu Tony. 

Să ascunzi cine ești... 

Acțiunea din „Colivia nebunelor” este prezentată astfel de Teatrul Regina Maria:

„Georges, managerul unui club flamboaiant de drag queens și Jeannot, interpretul vedetă al clubului, trăiesc de 15 ani o poveste de dragoste fericită în Saint-Tropez. Când fiul lor hotărăște să se însoare, cuplul gay este pus în fața unei provocări neașteptate: vor accepta părinții ultraconservatori ai logodnicei orientarea lor, sau ar fi mai bine să-i mintă? Muzical, emoționant, atrăgător și uimitor, spectacolul „Colivia Nebunelor” este o capodoperă comică despre dragoste și preconcepții.”.

(credit foto: Remus Toderici / Teatrul Regina Maria)

Sold out... 

Producția de la Oradea este regizată de Daniel Vulcu. Din echipa de creație fac parte și Răzvan Chendrean (decor), Oana Cernea (costume), Dimény Levente și Nadin Törteli (coregrafie) și Lăcrămioara Deac (pregătire muzicală). 

Distribuția este următoarea: Răzvan Vicoveanu (Georges), Richard Balint (Jeannot), Eugen Neag (Mercedes), George Dometi (Iura), Sebastian Lupu (Jurnalistul), Ciprian Ciuciu (Laurent), David Constantinescu (Măcelarul), Alexandru Rusu (Domnul Dienlafoi), Corina Cernea (Doamna Dienlafoi), Georgia Căprărin (Muriel), Angela Tanko (Simone) și Carina Bunea, Adela Lazăr, Alina Leonte, Mirela Niță Lupu, Ioana-Maria Repciuc (Cabaret).

(credit foto: Remus Toderici / Teatrul Regina Maria)

Tot din cabaret fac parte și tinerii actori orădeni Tudor Manea, Cosmin Petruț și Paul Tripon, care pășesc pentru prima oară pe scena Teatrului Regina Maria, potrivit organizatorilor. 

Premiera este sold-out, iar pentru cea de-a doua reprezentație (20 decembrie) mai sunt disponibile doar câteva bilete. Sunt programate, însă, următoarele reprezentații pe 12, respectiv 25 ianuarie, tot la Sala Mare. Biletele se pot cumpăra de la agenția teatrului, precum și online, de pe eventim.ro.

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON