URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2015, 17:00

Război la ultima dezbatere în dosarul lotului "Govoreanu", acuzat de o fraudă de 22,5 milioane de euro: fondatorul Trei G, amendat pentru recuzări în serie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bătălie în toată regula, luni după-amiază, la ultimul termen de judecată al procesului deschis în 2011 de procurorii DNA Oradea pentru "lotul" Govoreanu, cuprinzând 8 oameni de afaceri acuzaţi că au creat un carusel evazionist prin care au provocat o pagubă de 22 milioane de euro în dauna bugetului de stat, constând în TVA pentru tranzacţiile intracomunitare efectuate.

Caracatiţa

Concret, procurorii DNA susţin că Ion Govoreanu, acum închis pentru o altă fraudă, a coordonat, direct sau prin interpuşii Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, activitatea mai multor societăţi comerciale care au simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei societăţi comerciale aflate în insolvenţă controlate de Govoreanu: SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL.

În realitate, conform anchetei, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă. Introducerea în circuitul comercial a firmelor în insolvenţă şi a firmelor tip "bidon" era doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina celor din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate. În acest fel, se crea posibilitatea eludării plăţii TVA şi a impozitului pe profit către stat, prin neînregistrarea totală sau parţială a operaţiunilor efectuate şi prin nedeclararea activităţilor şi a obligaţiilor de plată aferente.

Procesul grupării s-a întins mai bine de 4 ani, timp în care instanţa a reaudiat toţi inculpaţii şi martorii şi - la solicitarea avocaţilor părţilor, care contestau valoarea pagubei şi sperau că vor reuşi să o reducă - a dispus efectuarea unei expertize contabile al cărei rezultat a sosit abia după 3 ani, în martie 2014, fără să schimbe datele problemei. Potrivit surselor BIHOREANULUI, paguba iniţială de 22,5 milioane de euro a fost confirmată de experţi.

Proces tărăgănat

În final, după 4 ani de amânări şi tărăgănări, la începutul lunii august, judecătorul investit cu soluţionarea cazului a decis să pună capăt procesului, stabilind termene de judecată tot la 3 zile, ultimul fiind luni după-amiază, de la ora 14.

La acest termen, nu mai puţin de patru avocaţi l-au reprezentat pe patronul Trei G, Ion Govoreanu, între care şi celebrul Gheorghiţă Mateuţ, cel care l-a apărat şi pe milionarul Dan Voiculescu. Cu toţii au încercat să oprească din nou procesul: au cerut ba o nouă expertiză, ba reaudierea tuturor martorilor şi inculpaţilor din dosar pe motiv că judecătorul era unul nou - după ce magistratul investit iniţial cu soluţionarea cazului a avansat la Curtea de Apel - şi deci nu ar fi la curent cu dosarul.

Când toate solicitările le-au fost respinse, avocaţii au venit cu o nouă găselniţă: judecătorul ar fi orientat clar spre o soluţie de condamnare, motiv pentru care l-au recuzat, chiar în două rânduri, până când completul care le-a analizat cererile a decis să-l amendeze pe clientul lor cu 2.000 lei pentru exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale.

În final, spre miezul nopţii de vineri, când toate chichiţele avocăţeşti s-au epuizat, judecătorul a declarat dezbaterile închise şi a cerut avocaţilor şi reprezentantului DNA să-şi prezinte pledoariile de final. Ultimul cuvânt a fost al milionarului Ion Govoreanu, care s-a declarat nevinovat, la fel ca şi doi dintre directorii săi, Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducica, în timp ce restul inculpaţilor şi-au recunoscut faptele.

Verdictul se va da abia peste două săptămâni şi nu va fi unul final, căci părţile vor avea posibilitatea să atace sentinţa la Curtea de Apel Oradea.

Condamnare după condamnare

Ion Govoreanu, 46 de ani, a fost pus sub învinuire în noiembrie 2010 de procurorii DNA Oradea şi arestat o jumătate de an mai târziu de Tribunalul Bihor alături de Mihai Sorin Măgurean şi Viorel Claudius Ducica, pentru fapte de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor.

Anul trecut, milionarul a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare şi încarcerat pentru tranzacţii ilicite cu zahăr în perioada 2004-2005, făcute pe o firmă înfiinţată în comuna Vadu Crişului, For United SRL. Prin firma respectivă, Govoreanu importa zahăr pentru producţia de "Zaharom", zahăr amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao, pe care însă în realitate doar îl ambala şi îl vindea în magazine. Paguba în respectivul caz s-a ridicat la 1,4 milioane lei.

Citiţi întreaga poveste despre "caracatiţa" lui Govoreanu în articolul: Lotul "Govoreanu", trimis în judecată. Prejudiciu: 22,5 milioane de euro

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON