URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2023, 16:45

Rata șomajului s-a înjumătățit în Bihor: „Nu mai avem nevoie de angajatori care doar creează locuri de muncă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproape 4.000 de bihoreni și-au găsit anul trecut un loc de muncă, după ce au trecut pe la ghișeele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, iar rata șomajului în județ a ajuns la 1,22%, jumătate față de cât era în 2020.

În acest context, directorul agenției, Békési Csaba, spune că Bihorul are nevoie de firme care să nu mai angajeze doar persoane necalificate, ci muncitori specializați și mai bine plătiți.

Bani prin Kurzarbeit

Potrivit raportului AJOFM Bihor pentru anul 2022, la sfârșitul anului județul număra 1.097 de șomeri indemnizați, cu circa 70% mai puțini decât în 2020, când numărul lor era de 3.425, și alți 1.747 care nu primeau ajutorul de șomaj.

„Anul 2020 a fost anul pandemiei maxime, am avut cele mai mari probleme cauzate de contextul pandemic”, a explicat Békési (foto), marți, pentru BIHOREANUL.

Chiar dacă pandemia de Covid-19 s-a atenuat, angajatorii au în continuare probleme, războiul din Ucraina influențând activitatea anumitor firme din Bihor. Anul trecut, 746 de angajatori din județ au cerut sprijinul oferit prin programul Kurzarbeit, prin care statul a acordat bani firmelor care au redus programul de lucru, și, în total, au primit 24,8 milioane lei pentru plata salariilor a 7.081 de angajați.

Ce subvenții se acordă

În 2022, ponderea de vârstă a șomerilor din Bihor s-a modificat. „În anii trecuți, șomerii între 40 și 49 de ani erau majoritari, acum a crescut media de vârstă la peste 55 de ani. Asta pentru că în ultimul an s-a angajat cam tot ce se putea angaja din Bihor”, a mai spus directorul AJOFM. Dacă la finalul anului 2020, Bihorul avea 1.705 șomeri cu vârste între 40 și 49 de ani, în 2021 numărul lor a scăzut la 930, iar la sfârșitul anului trecut la 659.

Creșterea angajărilor în rândul persoanelor care au peste 45 de ani se datorează și subvențiilor pe care AJOFM le acordă. Firmele care recrutează astfel de persoane, dar și tineri între 16 și 29 de ani, persoane cu handicap, persoane care mai au 5 ani până la pensie sau unici întreținători ai familiilor, primesc lunar 2.250 de lei, timp de 12 luni.

Anul trecut, AJOFM Bihor a plătit 1.175 de subvenții pentru șomeri peste 45 de ani sau care cresc singuri copiii, 482 pentru tineri și 24 pentru bihoreni care se apropie de pensie.

Tinerii sunt cheia

Directorul AJOFM a mai subliniat și că Bihorul atrage muncitori din județele vecine. „Azi, județul Bihor este un magnet pentru județele din jur: Sălaj, Bistrița, Maramureș, chiar și Satu Mare, și este, din păcate, un exportator pentru Cluj, Timiș, Iași, București”, a declarat Békési. Persoanele relocate pot primi o altă subvenție: 75% din chirie, dar nu mai multe de 900 de lei lunar, timp de 36 de luni.

Ca o măsură activă în „combaterea” șomajului, AJOFM Bihor a organizat anul trecut mai multe burse de promovare a locurilor de muncă, dar și un târg de orientare în carieră, dedicat elevilor din județ, care au putut vedea ce specialiști caută firmele.

„Orientarea în carieră și tineretul sunt cheia acțiunilor noastre. Suntem răspunzători să ne ocupăm de inserția de calitate a tinerilor, să îi orientăm în direcția în care se cere, să arătăm că formare profesională pot accesa”, a declarat Békési.

Vrem angajatori serioși

Potrivit acestuia, faptul că AJOFM se implică în această activitate încă din 2019 a contribuit la poziționarea Bihorului pe locul 2 în țară la numărul de clase de învățământ în sistem dual, după Brașov, dar și la creșterea nivelului de salarizare din județ.

„Toți angajatorii trebuie să înțeleagă că sloganul „creăm locuri de muncă” nu-și mai are locul în județul Bihor. Nu mai avem nevoie de angajatori care doar creează locuri de muncă, avem nevoie de unități care vin și solicită calificare ridicată, în cercetare, inginerie, financiar, IT”, a declarat directorul AJOFM Bihor.

Békési a mai spus că, în opinia sa, nu mai trebuie sprijiniți angajatorii care caută doar angajați plătiți pe bani puțini. „Este de neacceptat că avem subunități al căror salariu mediu la nivel național este de două ori mai mare decât salariul de producție în Bihor. Avem nevoie de angajatori care instalează aici și activitățile cu valoare adăugată”, a mai spus directorul.

Citește aici raportul AJOFM Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON