URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2022, 12:20

Raed Arafat anunță la Oradea achiziția a două avioane medicale și soluții pentru îmbunătăţirea sistemului de urgență

Raed Arafat anunță la Oradea achiziția a două avioane medicale și soluții pentru îmbunătăţirea sistemului de urgență foto: CEAS
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

​Două avioane pentru transportul pacienţilor vor ajunge în ţară în prima jumătate a anului 2023, a declarat joi, la Oradea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat. Există, tototdată, și câteva proiecte pentru îmbunătăţirea sistemului medical de urgenţă, care să ducă printre altele la eliminarea aglomerării Unităților de Primiri Urgențe.

"Cele două avioane achiziţionate pe partea medicală urmează să sosească; trebuiau să sosească mai devreme, dar acum timpul de livrare este anunţat pe ianuarie-februarie - primul şi aprilie-mai - al doilea. Deja sunt avansate pregătirile, ele se fac în Statele Unite şi aşteptăm să le avem. Astea ne vor creşte capacitatea de reacţie, pe lângă încă două puncte de elicoptere care urmează să se deschidă, unul la Braşov şi unul în judeţul Suceava, şi vom avea 11 puncte de intervenţie aeriană," a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Prezent la Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA de la Oradea, Arafat a răspuns câtorva întrebări ale ziariştilor despre proiectele DSU privind medicina de urgenţă şi preocupările actuale pentru îmbunătăţirea sistemului.

Pe partea de identificare a unor soluţii pentru problemele din sistem, se caută soluţii fiabile pentru bunul mers al unităţilor de primiri urgenţe din ţară. Nefiind doar o problemă românească, unităţile de primiri urgenţe sunt cel mai adesea aglomerate, cu timpi de aşteptare mari, a declarat şeful DSU: „Întrebarea e ce soluţii găsim totuşi care să fie în favoarea pacientului şi să corecteze lucrurile unde pot fi corectate fără să atingă siguranţa pacientului şi desigur, accesul lui la îngrijire în aceste unităţi. Sunt soluţii pe care le avem în vedere. Niciuna nu e magică, uneori trebuie să implementezi mai multe proceduri să ajungi la dezideratul final.”

Soluţiile presupun creşterea resursei umane în unităţile de primiri urgenţe şi rezolvarea proceselor din acestea, pentru a deveni oarecum autonome faţă de spitale, adică investigaţii mai rapide, radiologia proprie, computer tomograf propriu, oamenii proprii ai unităţii, să nu fie în competiţie cu restul cazurilor din spital: „Soluţia este să ai resursele tale ca unitate de urgenţă”, a subliniat Raed Arafat.

Se caută de asemenea soluţii şi pentru problema preluării mai rapide a bolnavilor din UPU care nu pot fi trimişi acasă şi internarea lor, „pentru că medicul de la UPU trebuie să-l ţină acolo o vreme, câteodată mai multe ore, un loc ocupat care putea fi eliberat pentru a consulta alţi pacienţi”: „Unele soluţii s-ar putea să nu fie valabile pentru toate spitalele, dar unele pot fi implementate”, a spus Arafat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Har
Mana nu o înlocuiește nimic. Ați fost pacienți la Upu? A fost medicul de familie acasă când erați bolnav mic? Care e diferența?
Postat 09 Septembrie 2022, 13:17 de Feliciana
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON