URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 August 2017, 18:02

PSD-iştii din Consiliul Local, supăraţi că Primăria nu vrea să dea burse elevilor şi scumpeşte parcările

Reprezentanţii PSD din Consiliul Local Oradea au criticat conducerea executivă a Primăriei pentru că a propus respingerea proiectului iniţiat de ei, care prevedea alocarea de burse elevilor orădeni.

După cum au anunţat Liviu Sabău Popa, Adrian Negrea şi Nicolae Avram, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, pe masa consilierilor locali se va afla, la şedinţa de joi, propunerea de respingere semnată de directorul economic al Primăriei, Florea Eduard, directorul juridic Eugenia Borbei şi de un anume şef de serviciu Simona Vlad.

"Aşa cum şi în comisie am prezentat azi punctul nostru de vedere, nu achiesăm la raportul executivului Primăriei privind respingerea. În primul rând, ne-am uitat la oraşele din jurul nostru, oraşele mari unde vrem să ajungem noi. Cluj şi Timişoara au implementate 4 tipuri de burse, de performanţă, merit, studiu, sociale", a declarat Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local.

Pro şi contra

PSD-iştii au propus ca anual 3.050 de elevi orădeni să primească burse, cu valori între 50 şi 100 de lei. Mai precis, Primăria ar trebui să plătească 1.500 de burse sociale de 50 de lei, 1.000 de burse de studiu de 55 de lei, 500 de burse de merit în cuantum de 75 de lei şi 50 de burse de performanţă, de câte 100 de lei.

În replică, propunerea de respingere a iniţiativei arată că performanţa nu are nevoie să fie stimulată financiar, că bursele elevilor le acordă statul, dar şi că municipalitatea orădeană investeşte în învăţământ prin reabilitarea clădirilor şcolilor, dezvoltarea învăţământului tehnic şi atragerea de investitori care să angajeze tineri.

"Vrem să atragem atenţia că este o iniţiativă pentru elevi, pentru a ajuta familiile tinere, ca Oradea să devină un oraş mai atractiv în rândul tinerilor", a mai spus Sabău Popa.

Parcări cu preţuri diferite

PSD-iştii au criticat şi o altă propunere care va fi dezbătută joi în Consiliul Local, şi anume scumpirea abonamentelor de parcare din oraş. În opinia lor, Oradea ar trebui să aibă tarife diferite pentru parcările din centru respectiv din cartiere.

"Am dat dreptate executivului în ceea ce priveşte zona centrală, unde turiştii trebuie să aibă posibilitatea de parcare. Se poate, inclusiv printr-o ajustare financiară, să controlezi gradul de ocupare. Dar nu putem fi de acord ca un orădean care parchează în Nufărul, Rogerius, Ioşia, Velenţa, să plătească acelaşi tarif ca în centru. Exemple avem tot din oraşe mari, precum Timişoara, unde există zone diferenţiate", a spus Liviu Sabău Popa.

Acesta a mai spus că grupul PSD va elabora un proiect de HCL pentru tarife diferite în oraş, dar în mod cert nu pentru şedinţa de joi. "Nu se poate într-o zi, două, trei. E vorba de o schimbare radicală. Nu ne-am născut experţi în parcări", a mai spus PSD-istul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Chiar voi vorbiti?
Iar ne asteapta un val de scumpiri din cauzaca le majorati acciza benzinei si chiar voi vorbiti derbedeilor. Ati promis una si faceti altceva??? V- ati dat seama ca n- aveti bani la buget.. Sa va ia dracu pe toate clasa politica
Postat 31 August 2017, 07:36 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON