URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2021, 21:00

PSD Bihor acuză abuzuri în alocarea banilor de la Guvern și cere demiterea și anchetarea prefectului Țiplea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alocarea a peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru unitățile administrativ-teritoriale din întreaga țară, din care 38,87 milioane lei în Bihor, cu sume mari pentru  comunitățile conduse de PNL și UDMR și discriminarea celor conduse de primari PSD și USR-PLUS, provoacă un nou scandal politic. În Bihor, „inculpat” este prefectul Dumitru Țiplea, acuzat de PSD Bihor că nu a consultat primarii și că a trimis la Guvern un tabel „cu cât a considerat el că „merită” fiecare comunitate”, ceea ce este „un abuz grav”, pentru care i se cere demiterea, dar și autosesizarea „organelor competente”.

„Imaginea josniciei”

Solicitarea PSD Bihor a fost făcută publică joi printr-un comunicat semnat de „Biroul de presă” în care se arată că „viitorul copiilor din comunele Bihorului a ajuns să stea în pixul unui individ ca prefectul PNL al județului, Dumitru Țiplea”, ceea ce este „îngrozitor”.

Lista comunelor bihorene care primesc finanțare din fondul de rezervă al Guvernului - prin hotărârea dată ieri noapte, ca hoții - este imaginea grăitoare a josniciei, a ticăloșiei și a mârșăviei acestor personaje minuscule și pline de frustrări care efemer ocupă astăzi funcții de conducere în statul român. Și la centru, dar și prin reprezentanții lor în județ”, se arată în comunicatul PSD Bihor.

Potrivit documentului, „peneliștii au decis, prin încălcarea legii și a bunului-simț, să-i pedepsească și să-i batjocorească pe bihorenii care au ales alți primari decât cei din gașca lor”.

PSD afirmă că Guvernul a alocat „discriminatoriu, strict după criteriul politic” sumele pentru primăriile din Bihor, așa încât cele destinate unităților administrativ-teritoriale cu edili PSD sunt „derizorii, total insuficiente față de nevoile reale ale comunităților locale”.

„Abuz de politruc”

Potrivit PSD Bihor, „niciuna dintre administrațiile” conduse de reprezentanții acestui partid nu a fost consultată de prefect, „care este și secretar general al PNL Bihor”, deși acest lucru era „obligatoriu” prin lege, pentru a le afla nevoile de finanțare.

Mai mult, „un alt abuz al politrucului PNL din fruntea Prefecturii Bihor este că nu a trimis la Guvernul Cîțu un centralizator cu solicitările primăriilor, ci de la sine putere, în mod arbitrar, a întocmit un tabel cu cât a considerat el că ”merită” fiecare primar și fiecare comunitate locală”, ceea ce înseamnă că „a săvârșit un abuz grav, pentru că nicio lege nu îi conferă acest drept!”.

În acest context, PSD-iștii bihoreni spun că Țiplea „a dovedit că nu poate fi un prefect corect și echidistant”, motiv pentru care cer Guvernului „demiterea sa urgentă”, și totodată își exprimă „speranța că instituțiile competente se vor autosesiza din oficiu în fața acestui abuz de putere și de funcție inacceptabil”.

„Unde sunt aranjamentele?”

Contactat de BIHOREANUL, prefectul Dumitru Țiplea declară însă că nu a încălcat nicio lege, ci a procedat „legal și corect”, punând pe lista solicitărilor de fonduri înaintată Guvernului sume comparative cu cele aprobate la ultima rectificare de buget, pentru toate primăriile care au cerut bani, în condițiile în care toate au solicitat sume nerealiste, chiar și de ordinul a zeci de milioane de lei la nivelul unor comune.

„În fiecare an toate primăriile știu că se fac rectificări bugetare și trimit Prefecturii solicitări pentru nevoile de finanțare. Și în această toamnă am primit solicitări de la 91 primării, nu de la toate, pentru că de pildă comuna Borș nu a trimis nicio solicitare. Eu nu am trimis niciun fel de adresă niciunei primării, de nicio culoare politică, fie că este PNL, PSD sau UDMR, ci primarii au trimis Prefecturii, pur și simplu, pentru că aveau niște nevoi. Totalizate, erau la aproximativ 300 milioane lei. Am discutat și cu dl. președinte al Consiliului Județean (n.r. – Ilie Bolojan, și care trebuie să contrasemneze proiectul de HG pentru județ), care a spus că nu va contrasemna un proiect pentru 300 de milioane. Niciun Guvern nu poate da 300 milioane lei într-un județ. Și atunci am luat reper ultimul proiect de HG, care s-a aprobat în decembrie 2020, cu nevoile solicitate atunci, inclusiv ale primăriilor PSD, și am trecut în proiectul de HG de acum solicitarea a 95 milioane lei. S-au aprobat 38 milioane lei, dar repet, am prins în acest proiect toate primăriile care au avut solicitări”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Oradea, cu primar PNL, 0 lei

Prefectul a dat și câteva exemple de alocări pe unități administrativ-teritoriale, arătând că pentru Consiliul Județean Bihor, cu președinte PNL, a solicitat, pentru acoperirea cheltuielilor de asistență socială, suma de 35 milioane lei, însă Guvernul a aprobat doar 3,9 milioane lei, adică 11%, comparativ cu sumele alocate în acest scop altor județe.

De asemenea, a spus Țiplea, municipiul Oradea, și el cu primar liberal, ba încă vicepreședinte al partidului la nivel național, deși deficitul bugetar va fi în această iarnă de 105 milioane lei din cauza creșterii cheltuielilor pentru termoficare, în proiectul de HG a solicitat Guvernului doar 10 milioane lei, iar alocarea decisă de Guvern este de 0 lei. „Unde sunt aranjamentele? Despre ce favoritisme discutăm?”, a concluzionat prefectul.

Țiplea a dat și exemple de solicitări venite la Prefectură de la nivelul unor comune, imposibil însă de satisfăcut. „Nicio primărie nu a primit cât a solicitat. Sunt primării care au solicitat 10-15-20 milioane lei. Diosigul a cerut 27 milioane lei, nu este realist. Primăria Oșorhei a solicitat vreo 9-10 milioane lei și primește vreo 400-500 mii lei. Nu a existat niciun parti-pris în împărțirea sumelor pentru UAT-urile din Bihor, dar de unde să dea Guvernul acești bani? Nu cred că în acest moment există în bugetul național 300-400 milioane lei pentru primăriile din județul Bihor sau 20 miliarde pentru primăriile din țară”, a mai spus Țiplea.

Întrebat dacă se așteaptă să fie demis sau să facă obiectul unei anchete a procurorilor, așa cum cere PSD Bihor, prefectul a replicat: „Pentru ce? Ce lege am încălcat? Niciuna”.

Primarii UDMR - milionari, edilii PSD - cu firimituri

Prin Ministerul Dezvoltării, din Fondul de rezervă al Guvernului a fost alocată pentru Bihor suma totală de 38,87 milioane lei, partea leului revenind localităților cu primari UDMR.

Orașul Valea lui Mihai, de exemplu, a primit 1,3 milioane lei, Salonta 1,2 milioane lei, Săcueni 1,15 milioane lei, în timp ce orașe cu edili PNL au primit mai puțin, de pildă Beiuș 0,64 milioane lei, Aleșd 0,63 milioane lei, Vașcău 0,36 milioane lei. Cel mai puțin, însă, au primit primarii PSD, orașul Nucet beneficiind de numai 0,1 milioane lei.

La nivelul comunelor, discrepanța este aceeași: Paleu și Lugașu de Jos au primit câte 800 mii lei fiecare, Diosig și Sălacea, Tămășeu și altele câte 675 mii lei, Biharia și Buduslău câte 650 mii lei – toate având primari UDMR. Edilii PNL au trebuit să se mulțumească cu sume mai mici: Cociuba Mare 520 mii lei, Nojorid 480 mii, Holod 400 mii Balc 360 mii, Cefa 300 mii, iar cei ai PSD au fost cei mai defavorizați: Remetea și Țețchea au primit câte 100 mii lei, iar Căbești, Cărpinet, Copăcel, Gepiu, Husasău de Tinca, Ineu, Pietroasa, Pocola, Sânmartin etc – câte 50 mii lei.

Sumele alocate din Fondul de rezervă al Guvernului au ca scop acoperirea unei părți din deficitele bugetare ale UAT-urilor care nu au bani pentru plata asistenței sociale, cofinanțarea unor proiecte sau chiar plata cheltuielilor de funcționare. Modul în care Guvernul Cîțu a alocat banii este considerat, însă, ca recompensă pentru susținerea primită de la primarii PNL la Congresul din 25 septembrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De data asta, PSD Bihor a luat-o razna și se face iar de râs.
Ce dreac de partid e ăsta care nu știe un lucru elementar. Că prefectul nu este ordonator de credite. Instituția Prefectului a trimis o listă la "guvernul meu", în calitate de "poștaș" din partea județului Bihor. Județ reprezentat de către Consiliul județean, ca ordonator instituțional de credite. Banii se împart de către conducerea CJ Bihor, iar ordonatorul principal de credite este Bolojan în numele întregului județ astfel finanțat. Dacă primarii PSD nu vor avea acces la acești bani, ca ordonatori secundari de credite, e cert și neîndoielnic că prefectul nu are nicio treabă cu asta. Doar Bolojan poate fi "învinuit", dacă vreo localitate nu primește bani și are totuși proiecte "pe țeavă" în curs. Eu sper că Ilie "de la sculărie" să nu de niciun leuț primarilor, pentru că e aproape sfârșit de an și nu vor avea cum să-i cheltuie decât pe sporuri de Crăciun, artificii și iluminat ornamental. Județul însă are lucrări care stagnează din primăvară deja. Ca să nu mai vorbim de faptul că banii ăștia sunt meritul lui Bolojan, care a fost atât de ipocrit încât a semnat atât moțiunea lui Orban cât și pe cea a lui Câțu, în contextul în care cele două se băteau cap în cap. Pentru banii ăștia, Bolojan a trebuit să pocăiască la greu.
Postat 08 Octombrie 2021, 10:10 de KP
Cand PSD a fost la putere, sa plans PNL
Roata se intoarce, e inventia PSD, multumim PZD , Oradea traieste. Sa planga BUZATU, Dragnea si ala de la Vrancea. Alo CATU nici sa nu te gandesti sa aloci bani la PZD.
Postat 07 Octombrie 2021, 22:48 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON