URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2013, 14:31

Proiectul de modificare a Codului Rutier

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 11 septembrie 2013 Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect de modificare a codului rutier. În urma observaţiilor primite, a fost elaborat un nou proiect publicat în 20 septembrie care trebuie să fie adoptat de Guvern. Din păcate, foarte multe prevederi ale acestui proiect pot conduce la inechităţi în practică, unele dispoziţii fiind chiar neconstituţionale.

Săptămâna aceasta voi prezenta cele mai importante prevederi ale proiectului, urmând ca, săptămânile viitoare să fac anumite comentarii punctuale legate de acestea. În ceea ce priveşte aspectul de tehnică legislativă, este de remarcat faptul că, în loc să se elaboreze un nou proiect de cod rutier mai clar şi mai suplu, se intervine pe o formă stufoasă a actului normativ, astfel încât, în continuare, e nevoie de multă răbdare şi atenţie pentru a identifica soluţia legislativă raportată la o problemă concretă.

În primul rând, este de remarcat faptul că, după intrarea în vigoare a modificărilor, constatarea contravenţiilor nu va mai fi făcută direct de poliţistul rutier aşa cum se întâmplă în prezent, ci numai cu ajutorul unor mijloace tehnice de constatare. Prin urmare orice încălcare a legislaţiei rutiere va fi probată numai tehnic - spre exemplu prin fotografii şi filmări, această prevedere urmând a înlătura discuţiile cu privire la forţa probantă a procesului-verbal şi sarcina probei în plângerile contravenţionale vizând contravenţii rutiere.

Dacă modificările propuse vor fi adoptate, se va introduce o prevedere, vădit neconstituţională, potrivit căreia instanţa va putea dispune, în cazul în care nu se achită amenda într-un anumit termen, sancţiunea suspendării dreptului de a conduce pe drumurile publice pe durată nedeterminată.

Proiectul prevede majorarea substanţială a amenzilor şi a duratei pentru care se dispune suspendarea dreptului de a conduce în cazul comiterii anumitor contravenţii, putându-se ajunge la suspendarea acestui drept pe o perioadă de un an faţă de maximumul de 3 luni prevăzut de legislaţia actuală. Nu în ultimul rând, formularea plângerii contravenţionale nu va mai atrage suspendarea plăţii amenzii. Mai concret, chiar dacă se va formula plângere, amenda va trebui plătită, urmând a fi recuperată în situaţia în care se câştigă procesul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON