URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2021, 12:32

Programul "Noua casă" continuă: Guvernul a alocat un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei

Programul 'Noua casă' continuă: Guvernul a alocat un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei (Sursa foto: Fanatik.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat, vineri, plafonul de garantare pe 2021 pentru Programul "Noua Casă",  în sumă totală de 1,5 miliarde de lei, a anunţat premierul României, Florin Cîţu.

Fondul este mai mic cu 500 milioane de lei faţă de anul trecut, potrivit Fondului Naţional de Garantare, arată G4media.ro.

"Programul "Noua Casă" va continua în acest an, o decizie aşteptată de mulţi români. Alocăm un plafon de garantare de 1,5 miliarde de lei pentru a sprijini accesul cetăţenilor la credite destinate achiziţionării unei locuinţe în condiţii avantajoase. Am îmbunătăţit acest program în 2020 şi am răspuns mai bine aşteptărilor oamenilor, dar şi pieţei. Pe parcursul anului trecut au fost acordate 11.885 garanţii în valoare totală de 1,36 miliarde lei şi 3.359 promisiuni de garantare, argumente solide ca Programul "Noua Casă" să fie aplicat şi în acest an", a spus Cîţu, într-o conferinţă la Palatul Victoria.

Programul al cărui nume a fost schimbat în 2020 din "Prima Casă" în "Noua Casă" a suferit câteva modificări.

Faţă de anii precedenţi când beneficiarii trebuiau să asigure locuinţa cumpărată cu finanţare garantată, dar nu era precizată o perioadă clară de timp în care locuinţa să fie asigurată de poliţa de asigurare, din 2021, beneficiarii sunt obligaţi să "asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanţatorilor, pe toată durata finanţării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă comunicată de finanţatori prin solicitarea de garantare".

În cazul în care beneficiarul nu-şi va sigura noua locuinţă, finanţatorul va avea dreptul (fără a fi obligat) să asigure locuinţa pe cheltuiala proprie şi să recupereze cheltuielile de la beneficiar.

Condiţiile generale au rămas aceleaşi. Solicitantul trebuie să aibă între 21 şi 35 de ani (legislaţia impune vârsta maximă de 65 de ani la terminarea creditului, care se poate emite pe maxim 30 de ani). Avansul cerut este de 5% din sumă. Se pot acorda credite de maxim 119.000 de euro (echivalent în lei) pentru locuinţele noi. Pentru imobilele vechi, suma maximă care poate fi oferită este de 66.500 euro. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON