URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2017, 09:00

Procesiune de amploare: După patru secole, moaştele Sfântului Ladislau ajung, duminică, în Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Craniul Sfântului Ladislau, trimis în urmă cu mai bine de patru secole şi jumătate la Győr, ajunge înapoi în cetatea de suflet a regelui ungar, Oradea.

La împlinirea a 825 de ani de la canonizarea Regelui Ladislau, Episcopia Romano-Catolică organizează, duminică, un pelerinaj diecezan în centrul căruia vor fi moaştele regelui sfânt, care vor fi purtate de la catedrala din Complexul Baroc până în Cetate.

Întoarcerea regelui

Sfântul Ladislau este sărbătorit în fiecare an în Oradea în a cincea duminică după Paşti. Cum este un an jubiliar, Episcopia Romano-Catolică organizează un eveniment de amploare la care sunt aşteptaţi circa 3.000 de pelerini din oraş, din ţară şi chiar din străinătate.

"După mai bine de patru secole şi jumătate de absenţă, pentru o zi se va întoarce de la Győr Ungaria, în Catedrala din Oradea relicva sfântului rege, care va fi primită la ora 9.00. Primirea grupurilor de pelerini şi pregătirea în rugăciune va continua până la ora 11.00, atunci când va începe sfânta liturghie celebrată de către Eminenţa Sa Cardinalul Erdő Péter, şi la care vor participa atât nunţiul papal de la Bucureşti, cât şi înalţi prelaţi din ţară şi străinătate", se arată într-o informare trimisă, miercuri, de Episcopia Romano-Catolică.

După Sfânta Liturghie, la ora 12.30, va începe procesiunea solemnă de la Catedrala episcopală către Biserica din Cetate, relicvarul din Győr şi cel cu o bucăţică din craniul Regelui Ladislau, aflat în patrimoniul diecezei de Oradea, urmând să fie însoţite de corurile bisericeşti, fanfară, pelerini.

"În Biserica din Cetate se va intona Te Deum-ul. Traseul procesiuni va fi următorul: Catedrala romano-catolică de pe Şirul Canonicilor, Parcul Petőfi Sándor, Calea Republicii, str. General Magheru cu traversarea râului Crişul Repede, coborâre la Cetatea Oradea pe latura porţii de nord", precizează organizatorii.

Înapoi la Győr

Tot în fortăreaţă va avea loc vernisajul unei expoziţii care prezintă viaţa Sfântului Ladislau, urmată de diferite programe pentru pelerini: vizitarea vestigiilor catedralei medievale în Muzeul Cetăţii, prezentarea Cetăţii, vizitarea expoziţiilor din Cetate, concertul fanfarei.

Relicva Regelui Sfânt va rămâne acolo până la ora 16.30, când membrii Capitlului vor celebra o sfântă liturghie de mulţumire, iar apoi aceasta va fi trimisă înapoi la Győr.

Tot pentru duminică, la ora 14, Episcopia Romano-Catolică anunţă vernisajul expoziţiei cu titlul "Sfântul Ladislau: campionul credinţei, eroul patriei" în biserica din fortăreaţă.

Cu o seară înainte, pe 13 mai, de la ora 17, tot în biserica din Cetate, Grupul Teatral Fericitul Eusebiu al Universităţii Catolice Pázmány Péter va prezenta piesa "Regele Salamon, prizonierul lui Ladislau", de Illei János, în regia lui Godena Albert.

Relicvare pentru toţi

În secolul XVI, în timpul războaielor confesionale, conducerea principatului Transilvania a stabilit că bunurile Bisericii Romano-Catolice trebuie confiscate. Înainte, însă, preoţii orădeni au trimis o parte din obiecte în cetatea familiei Báthory, la Eger, unde însă ulterior au fost topite şi valoriticate.

O altă parte a tezaurului a făcut un drum lung, întâi la Alba Iulia, apoi la Bratislava şi, în fine, la Győr. Practic, obiectele medievale valoroase din Oradea se găsesc şi acum acolo. Între ele se numără şi cel de-al doilea relicvar realizat din moaştele Sfântului Ladislau, despre care se crede că a fost întemeietorul oraşului şi a fost înmormântat în Cetatea Oradiei.

"Primul relicvar, comandat la 100 de ani de la moartea lui Ladislau I, de către nepotul acestuia, Bella al III-lea, a fost distrus într-un incendiu, iar în 1401 Sigismund de Luxemburg a comandat unul nou, care conţinea craniul regelui. Acesta se găseşte acum la Győr". În 1693, la un an de la întoarcerea din exil, preoţii au început un proces pentru a-l recupera, însă fără succes. "Procesul a durat aproape 200 de ani, până în 1886 când, văzând că nu are şanse de izbândă, episcopul Arnold Ipolyi a renunţat", spune Lakatos Attila de la Episcopia Romano-Catolică.

În 1892, episcopul Arnold Ipolyi – văzând că încearcă în zadar să recupereze obiectele bisericii orădene - a comandat un nou relicvar, care conţine şi un fragment din craniul Sfântului Ladislau, returnat orădenilor de episcopul de Győr. Lucrat din argint aurit şi decorat cu pietre preţioase, relicvarul este unul dintre cele mai mari din Europa Centrală, având 27 de kilograme.

Citeşte şi: Procesiune cu craniul Sfântului Ladislau prin Oradea. O parcare din centru va fi rezervată autocarelor cu pelerini

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Despre pseudo-sfinți, ucigași de vlahi și adevăratul Ținut secuiesc: Câmpia Panonică.
I. «O altă parte a tezaurului a făcut un drum lung, întâi la Alba Iulia, apoi la Bratislava şi, în fine, la Győr. Practic, obiectele medievale valoroase din Oradea se găsesc şi acum acolo. Între ele se numără şi cel de-al doilea relicvar realizat din moaştele Sfântului Ladislau, despre care se crede că a fost întemeietorul oraşului şi a fost înmormântat în Cetatea Oradiei.» 1. Faptul că Ladislau I a ridicat o mănăstire în cinstea Fecioarei Maria, nu înseamnă că a fost şi întemeietorul localității Oradea de astăzi. Dacă ar trăi, Voievodul Menumorut v-ar explica de ce! 2. Este inexplicabil și faptul că bravii istorici ai UO, nu aduc dovezi pertinente în acest sens. II. ”Imaginea contează!” 1. O lume întreagă știe că Iisus Hristos nu a creștinat cu sabia, cu șantajul, violul, sau cu argintii, asa cum a procedat ”Sfântul” Ladislau I al Ungariei, în Croația și Slovenia. Sau conchistadorii lui Hernán Cortés în Mexic. Probabil că și din acest motiv, bunul Dumnezeu nu l-a lăsat să trăiască nici măcar 50 ani! III. O întrebare pentru don Ilie (de la PMO) și urmașul lui Csuzi István de la OTL: Pe când niște reclame cât vagonu de tramvai şi pentru «sfântul» Albert Apponyi, sau, de ce nu, al ultimului Regent al Ungariei? IV. Pentru un pumn de voturi. Himerice. 1. Orice istoric competent şi de bună credință știe că adevăratul Ținut secuiesc se află în Câmpia Panonică. 2. Acolo trebuie arborat drapelul secuiesc și nu în Harghita, Covasna, sau Mureș; 3. De ce bravele noastre ”călugărițe” din fruntea PSD (ex: Liviu Dragnea), nu au curajul să le spună acest lucru și guvernanților de la Budapesta, dar, mai ales, conducătorilor UE? Oare nu știu cum, și cine i-a mânat pe secui cu: sabia, foamea și șantajul, din Câmpia Panonică până în estul Ardealului?
Postat 13 Mai 2017, 22:32 de stefan
DACII !!!!!
Hungurii erau prin Mongolia cand pe malurile crisului ( caci nu ei au adus Crisu Repede in campia Panonica in carute) se aflau locatlitati rurale , ele reunindu-se au crreat ceea ce se cheama azi oras si poarta numele de ORADEA !!! In carutele cu care au venit nu puteau aduce sate, orase,.....! Dar suntem aici de cam 1000 de ani si trebuie sa ne respectam in adevar unii pe altii !
Postat 13 Mai 2017, 09:51 de scortosul
asa am vrut :P
Tăcerea e de aur / În conversaţii fără rost / Dispun de un real talent: / Decât, vorbind, să par un prost, / Mai bine tac... inteligent. /
Postat 13 Mai 2017, 09:32 de wolf
@kcskbk
Academiciene.....un oras nu se intemeiaza, el evolueaza de la asezare rurala la una urbana. Lasa ca daca ajungi in clasa 10 inveti si tu despre asta. PS Esti nesimtit ca folosesti CAPS LOCK, denota agresivitate, prostie si incultura. Noi romanii iti intelegem frustrarea. Hai pa.
Postat 11 Mai 2017, 16:14 de elev
tot precizare
..."despre care se crede că a fost întemeietorul oraşului"... NU SE CREDE, CI A FOST INTEMEIETORUL ORASULUI
Postat 11 Mai 2017, 15:27 de kcskbk
Am dori o mica precizare.
Ladislau l nascut la 27 iunie 1040 la Cracovia (Polonia) mama poloneza, mort la 29 iulie 1095 la Nitra (Slovacia), inmormantat la Somogyar (Ungaria) si posibi mutat la Oradea in 1113.Episcopia Romano Catolica din Oradea spune ca "Cetatea Oradiei este locul în care au fost îngropate nu mai puțin de șapte capete încoronate, patru regi, două regine și un împărat. Aici își dorm somnul de veci regii Ladislau I cel Sfânt, Andrei al II-lea, Ştefan al II-lea, Ladislau al IV-lea Cumanul, regina Beatrix, regina Maria şi împăratul Sigismund de Luxemburg" dar nu ni se spune si unde sunt mormintele acestora.Aflam din articol ca "După mai bine de patru secole şi jumătate de absenţă, pentru o zi se va întoarce de la Győr Ungaria, în Catedrala din Oradea relicva sfântului rege" desi ni s-a spus ca in Cetatea Oradea "își dorm somnul de veci regii Ladislau I cel Sfant..." Totusi unde este mormantul regelui Ladislau cel Sfant si daca este in Oradea vrem sa-l vedem si noi.
Postat 11 Mai 2017, 12:07 de Ducustrigacucu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON