URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2022, 16:31

Primul caz de variola maimuței în Ungaria. Ministrul Rafila: „Virusul nu trece graniţa”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost confirmat un prim caz de infectare cu variola maimuței în Ungaria, la un bărbat în vârstă de 38 de ani. Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a spus, legat de acest caz, că românii nu trebuie să se alerteze. 

"Nu are niciun fel de relevanţă lucrul acesta, că a apărut la graniţă, virusul nu trece graniţa, este importantă identificarea cazului de infecţie şi izolarea contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz", a explicat ministrul Sănătăţii, citat de News.ro.

Alexandru Rafila a spus, de asemenea, că România va primi o anumită cantitate de vaccinuri împotriva variolei maimuței în mod gratuit.

"Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene, probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene, deci probabil undeva în jur de 2.000, 2.000 şi ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecţia", a explicat ministrul.

Provocată de un virus de tip Ortopoxvirus, monkeypox sau variola maimuței este o boală rară transmisibilă prin contact cu animale sau persoane infectate sau cu obiecte contaminate.

Boala, o rudă mai puţin periculoasă a variolei - eradicată de 40 de ani - este endemică în 11 ţări din Africa de Vest şi Africa Centrală, scrie Spotmedia.ro. Ea se manifestă printr-o febră puternică şi evoluează rapid într-o erupţie cutanată şi apariţia unor cruste.

Numărul cazurilor confirmate de variola maimuţei în lume, în afara ţărilor în care boala este endemică, se îndreaptă spre 300. Cele mai multe cazuri noi au fost identificate în Europa, în special în Marea Britanie, Spania şi Portugalia. "Majoritatea cazurilor sunt bărbaţi tineri care se identifică drept bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi. Nu s-a înregistrat niciun deces", potrivit Centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC).

ECDC estimează că probabilitatea răspândirii virusului în rândul populaţiei generale este "foarte slabă", însă ea este "foarte mare" în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
pasaport
Știe sigur Rafila ca virusul nu trece granița căci nu are pașaport.
Postat 03 Iunie 2022, 15:52 de DaNu
Având în vedere ora la care postacul anterior se bagă în seamă ...
... e clar pentru toată lumea că-i mai mult beat decât treaz când scrie pe acest site și că nu are vreun serviciu stabil, fiind ori șomer ori un asistat care doarme ziua, pentru ca noaptea să se facă criță scuipând și lingând în același timp?
Postat 03 Iunie 2022, 08:56 de KP
Alo gara
Comentatorii sportivi, poate ca ia virusul la KK
Postat 03 Iunie 2022, 02:04 de Sandu2100
Serios???
Ministru care s-a panicat de o viroza ,zice ca nu trece granita?? Cum garanteaza acest lucru?? Sau inca n-au ajuns banii pentru intretinerea plandemiei ,psihozei si manipularii grosolane pentru fraieri!!!
Postat 02 Iunie 2022, 21:54 de User anonimizat
Ba o să treacă, ieșind din Schengen până pe la Sf. Gheorghe chiar.
Că doar acesta e traseul pentru LGBTQIA+ care se va putea face chiar "minus infinit".
Postat 02 Iunie 2022, 19:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON