URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2021, 17:02

Primarul comunei Abram, Gabriel Nuţaş, trimis în judecată de Parchetul Bihor pentru că a cerut bani de la Guvern ca să deconteze lucrări inexistente: „Am semnat ca primarul”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul PNL al comunei Abram, Gabriel Nuţaş, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru tentativă de obținere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, după ce ar fi semnat pentru recepţia unor lucrări inexistente şi ar fi solicitat Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației decontarea acestora.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, edilul a fost trimis în judecată alături de dirigintele de şantier, de societatea comercială care a emis factura, dar şi de reprezentanta firmei, o orădeancă în vârstă de 41 ani.

Cercetările realizate de procurori în colaborare cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor privesc reabilitarea, modernizarea și extinderea grădiniței și a școlii din localitatea Abram, o investiţie în valoare de 4,8 milioane de lei, derulată în 2019 de Primăria Abram şi finanţată de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ll.

Conform procurorilor, în octombrie 2019, edilul ar fi avizat documentele depuse de firma care executa lucrările, acte care certificau terminarea unei etape, şi a solicitat Ministerului aprobarea transferului de la bugetul de stat a sumei de 146.241,05 lei pentru decontarea de cheltuieli pentru lucrări care, în realitate, nu fuseseră executate.

Anchetatorii au trimis-o în judecată şi pe patroana firmei care a întocmit documentele fictive pentru deconturi, Delia Galiş, dar şi societatea comercială în numele căreia au fost emise, Orabih Ambient SRL, respectiv pe dirigintele de şantier angajat să supravegheze lucrarea, şi care le-a avizat, Vlaicu Hergane Traian Ion, nimeni altul decât actualul şef al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Arad. 

Interpelat pe marginea cazului, primarul Gavril Nuţaş, care conduce comuna Abram fără întrerupere din 2008, a admis că a semnat documentele „ca primarul”, adică fără să verifice dacă lucrările pentru care se cereau banii erau executate.

„Eram bolnav în perioada aceea, nu am verificat dacă e făcută lucrarea, recunosc, am semnat ca primarul, cum ar veni. Era vorba de fundaţia pentru noua şcoală. Veniseră materialele de construcţii, tot, dar firma nu se apucase încă. Mai avea de recuperat alți 700.000 lei, pentru lucrările deja făcute. Au muncit 3 luni fără să recupereze vreun leu. Când au depus dosarul pentru datoria mare, au pus şi hârtiile pentru fundaţie", explică edilul.

Nuţaş susţine că falsurile au fost depistate de Inspecţia în Construcţii. Inspectorii veniseră să verifice toate lucrările pentru care se solicitaseră deconturi şi, când au văzut că fundaţia nu e făcută, i-au cerut explicaţii şi au respins documentaţia pentru decont. "Banii nu au mai venit, nu i-am văzut, nu a fost niciun prejudiciu. Iar ulterior, când lucrările s-au executat, s-au decontat. Şcoala e terminată, clădirile celelalte au fost reabilitate, nu a fost nicio fraudă”, declară edilul comunei Abram. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
eh
Ba da d-le Gabriel, conform legii a fost o frauda, nu minimalizati aspectul asta ca de aia e tara asta cum e. Dar am retinut circumstantele, nu ati platit firma de 3 luni iar respectivii au zis ca nu incep lucrarile la noua fundatie daca nu sunt platite datoriile vechi si se sa prinda si fundatia odata cu platile respective sa fie siguri ca vad banii, ca nu vor mai astepta 3 luni daca nu e stipulat asa in contract. Pana la urma a explodat, ei nu au vazut banii mai repede si acum sunteti si judecati. Sa va fie invatatura de minte sa administrati cum trebuie bugetele. La fel si firmei prestatoare, nu asa se fac afacerile, incurajati coruptia. Mi-e ca au si umflat devize ca altfel i-i dadea pe bugetari in judecata instant. Pentru ca nu au fost cu adevarat pagube vizibile poate ar trebui ca pedeapsa sa fie o amenda pentru ca nu au respectat procedurile pt nefiind e demonstrata tentativa de a delapida banii ci doar dorinta de a rezolva cumva problema si a construi scoala... cu pretul incalcarii regulilor ceea ce nu e ok. Cel putin dupa informatiile din articol, asta e parerea mea. La fel au fost bagati in buda si cei care s-au ocupat de transformatoarele din spatele teatrului dupa ce primaria a buctat bugetele.
Postat 23 Octombrie 2021, 14:38 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON