URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2023, 11:05

Primăria va microcipa și steriliza câinii cu stăpân din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea va da startul unui program de sterilizare și microcipare a câinilor de rasă comună pe care îi dețin locuitorii orașului.

În ședința de joi, Consiliul Local al municipiului a aprobat subvenționarea acestor cheltuieli, dar deocamdată nu se știe cât anume va investi orașul în acest program.

Conform regulamentului votat de aleșii locali, prima etapă, cea a microcipării, se va desfășura timp de un an de la data aprobării programului, iar apoi, timp de încă un an, se vor face sterilizările.

„Scopul Programului îl constituie reducerea numărului de câini fără stăpân, stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului și pierderii acestora, facilitarea recuperării câinilor pierduți, promovarea deținerii responsabile a câinilor, reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze, precum și reducerea riscurilor asupra sănătății locuitorilor din municipiul Oradea”, se arată în regulament.

Orădenii care au câini care nu sunt de rasă vor putea beneficia gratuit de aceste servicii și vor fi programați de medicii veterinari cu care Primăria va încheia contracte.

Estimările veterinarilor sunt că Oradea are circa 10.000 de câini de rasă comună, din care 75% sunt deja microcipați.

Concomitent, Primăria va derula campanii de informare asupra microcipării și sterilizării. Potrivit OUG 155/2001, „este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanțe de urgență”. Nerespectarea acestei prevederi poate fi amendată cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ce nu
inteleg eu: de ce mai trebuie asteptat un an pt sterilizare si se face mai intai microciparea? In anul respectiv se vor naste o gramada de pui nedoriti, care isi vor gasi sfarsitul in adapostul Grivei. In momentul in care ai cainele anesteziat pentru sterilizare/castrare, se poate face si microciparea fara probleme, este calea cea mai usoara, cu un drum la vet se vor rezolva ambele situatii. Primaria a mai inceput un program de microcipare, dar medicii veterinari nu s-au mai obosit sa introduca in RECS datele proprietarilor, ceea ce a facut ca acest lucru sa fie egal cu zero. Despre costuri, ele se invart in jurul sumei de 200-250 lei/caine (castrare/sterilizare, microcipare, vaccinare antirabica si introducere date in RECS). Tot ceea ce depaseste aceasta suma este cu semnul intrebarii. Numai bine!
Postat 01 Iulie 2023, 22:40 de Kid
De 15 ani s-a apucat de asta primăria.
Mai au cip-uri pe stoc?
Postat 01 Iulie 2023, 17:23 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON