URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Septembrie 2021, 18:25

Primăria Oradea instituie o taxă de reabilitare termică pentru cei care nu vor sau nu pot să îşi plătească izolarea imobilului

Consiliul Local Oradea a hotărât joi, la propunerea primarului Florin Birta, instituirea unei taxe de reabilitare termică pentru orădenii care nu vor sau nu pot să îşi achite cota parte din cheltuielile cu izolarea imobilului făcute pe fonduri europene.

Primesc finanţare 47 de blocuri

Potrivit lui Birta, în acest moment municipalitatea are în reabilitare termică, pe fonduri europene, 47 de blocuri din Oradea.

"Din 47 de blocuri care au obţinut finanţare, 12 sunt în execuţie, 27 în faza de evaluare a ofertelor, iar pentru 8 blocuri s-a reluat licitaţia pentru că nu s-a prezentat nimeni", a declarat primarul, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa Consiliului Local.

Lucrările vor fi suportate în proporţie de 25% de proprietarii imobilelor, în funcţie de suprafaţa deţinută, diferenţa fiind acoperită în procent de 15% din bugetul local şi 60% din fonduri europene.

În cazul firmelor care deţin spaţii comerciale la parterul blocurilor costurile trebuie asumate integral de către acestea.

Cu plata la 30 de zile...

Deşi persoanele fizice acoperă doar un sfert din costul lucrărilor, există situaţii în care unii orădeni nu vor sau nu pot să îşi acopere partea lor de contribuţie. Acest lucru pune în pericol derularea programului, fapt pentru care municipalitatea va acoperi suma datorată de orădeni şi îşi va recupera ulterior banii de la aceştia.

"Pentru a nu bloca aceste proiecte vom institui o taxă de reabilitare termică. Astfel, vom prelua la bugetul local plata acelor sume care trebuiau asigurate de proprietari, asigurăm fondurile necesare pentru a continua reabilitarea imobilului, iar după finalizarea lucrărilor proprietarii, persoane fizice, vor avea la dispoziţie 30 zile pentru a achita acele sume. În cazul în care nu vor fi achitate acele sume, vor fi trecute în contul fiecăruia la impozit şi vor fi colectate de inspectorii Primăriei", a explicat primarul Florin Birta.

În cazul firmelor, care îşi acoperă integral cheltuielile cu reabilitarea, recuperarea de către Primărie a sumelor datorate se va face eşalonat, timp de 5 ani, în rate eşalonate cu scadenţe la 31 martie şi 30 septembrie.

Peste 80% dintre orădeni plătesc...

În ciuda scumpirii materialelor şi manoperei în domeniul construcțiilor primarul Florin Birta se aşteaptă ca gradul de conformare să fie unul ridicat, atât în cazul persoanelor fizice cât şi al celor juridic,e iar Primăria să nu fie nevoită să acopere contribuţia beneficiarilor din bugetul local şi să umble, apoi, după banii săi.

"Până acum cam 80% - 90% din proprietari au semnat documentele şi şi-au asumat partea lor de contribuţie. Doar în 10% - 20% din cazuri se va ajunge să se instituie taxa de reabilitare. Până acum nu s-a întâmplat niciodată ca un proprietar să nu îşi plătească taxa şi să se ajungă la executare silită", a spus Birta.

Pledoarie pentru cei săraci

Taxa de reabilitare, menită să deblocheze proiectele de izolare termică a imobilelor orădene, a fost adoptată în Consiliul Local cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL.

Pe de o parte reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au semnalat diferenţa între termenul de o lună acordat persoanelor fizice şi de 5 ani acordat persoanelor juridice pentru achitarea taxei, iar pe de cealaltă parte au criticat faptul că nu acordă niciun fel de sprijin persoanelor cu venituri mici.

"Procedura dumneavoastră taxează categorii de cetăţeni despre care legea impune să nu fie taxate, persoane cu handicap, veterani sau urmaşi ai veteranilor de război sau persoane cu venituri mici", a protestat consilierul PSD, Adrian Madar. Social-democratul a propus amânarea adoptării hotărârii pentru o şedinţă ulterioară, după ce vor fi găsite soluţii şi pentru aceste categorii de persoane.

"Vă rog să votaţi"

În replică, Florin Birta a insistat pentru instituirea noii taxe. Primarul a arătat că firmele beneficiază de un termen mai lung de plată doar pentru că, acoperind integral costurile, datorează mai mult, şi a spus că amânarea adoptării taxei va pune beţe în roate procesului de reabilitare termică a imobilelor pe fonduri europene.

"Vă rog să votaţi, pentru că altfel vom ajunge la blocaje", a cerut edilul. Astfel, hotărârea a fost adoptată cu 20 de voturi din partea consilierilor PNL, în vreme ce consilierii UDMR şi PNL au preferat să se abţină de la vot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CrisDumi aka KP
In 2024 tot Bolojan castiga, ce faci te spanzuri???
Postat 02 Octombrie 2021, 22:25 de Sandu2100
Primăria "liberală" instituie taxe ilegale.
E o înșelătorie administrativă să iei bani anticipat, pentru ceva care va fi odată și odată. E ca și când ai impune "taxa pe bășina" trasă de cineva care nu pricepe că deranjează mediul ambiant.
Postat 01 Octombrie 2021, 14:41 de KP
Oradeanbihor
Si atunci de ce plangi?
Postat 01 Octombrie 2021, 11:37 de Sandu2100
@ țăranu' sandel
Eu muncesc, dar nu pentru parazitii din primarie si nici la recomandarea unor idioti ca tine
Postat 01 Octombrie 2021, 10:48 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Desteptul satului BRUSTURI, intr-o lume normala saracii ca tine ar munci, nu ar intinde mana
Postat 01 Octombrie 2021, 09:05 de Sandu2100
@ prostu satului
Valoarea procentului impus de primarie proprietarilor ar acoperi intreaga lucrare intr-o lume normala. Țăranu din PMO ar putea lua lectii de la consăteanul lui din Sănmartin, doar ca in cazul ăsta ar trebui să renunte la parandarat si sa isi calce pe mandrie.
Postat 01 Octombrie 2021, 08:39 de oradeanbihor
BihoreanuSuparat
Aceasta taxa este facuta pt aia ca tine, care se plang mereu, din cauza unora ca tine , blocul in care locuiesc nu a fost izolat. Voi tot timpul aveti ceva impottiva, aveti bani, si vreti sa muriti cu ei, si mai apoi sa se omoare copii pt ei
Postat 30 Septembrie 2021, 22:39 de Sandu2100
Taxa - cuvantul preferat al PMO
Sa fim seriosi … chiar statea PMO in banii celor scutiti de lege?! Chiar asa hapsâni sunt cei din Primarie? Nu inteleg de ce lasa mereu loc de intrepretari la multe proiecte. A fost cel cu legat de taxa pentru creșe, acum acest subiect. Mi se pare ireal ca PMO ia doar de la copii si de la oamenii scutiti prin lege ( scrie in articol care sunt acele categorii .. nu norocosi oricum ). Culmea, pentru stalpii de iluminat de pe Bd. Cantemir au avut bani, chiar daca ei puteau fi inclusi in proiect pe fonduri europene, dae nu au fost dintr-o “mica greseala”. Of, of PMO nesatui sunteti.
Postat 30 Septembrie 2021, 22:14 de User anonimizat
articolul suna mai rau decat hotararea de consiliu
nu e o taxa suplimentara de dragul taxelor, e doar recuperare de creante neplatite, prin includerea sumelor neplatite de beneficiari in impozitul pe proprietate.
Postat 30 Septembrie 2021, 19:00 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON