URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2015, 17:14

Primăria a prelungit contractul RER cu 4 ani. La schimb, operatorul va face investiţii de 850.000 euro în oraş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

RER Ecologic Service rămâne operatorul de salubritate al Oradiei încă patru ani. Consiliul Local Oradea a votat joi prelungirea contractului cu firma de salubritate până în 2020.

"To do list"

City-managerul Oradiei, Eduard Florea, a explicat, într-o conferinţă de presă susţinută înaintea şedinţei de CL, că, încheiat în ianuarie 2008 pentru o perioadă de 8 ani, contractul Primăriei cu RER Ecologic Service ar expira la începutul anului următor. Documentul prevede însă posibilitatea prelungirii cu cel mult jumătate din durata lui, iar în urma unei analize la nivelul Primăriei şi a unei negocieri purtate în ultimele două luni cu conducerea companiei, municipalitatea a decis să prelungească contractul.

Potrivit lui Florea, în luarea acestei decizii a cântărit şi strategia locală de salubritate pentru perioada 2015-2020, aprobată de Primărie în luna ianuarie şi unde sunt prevăzute o serie de investiţii. "Constrângerile bugetare în acest an sunt stricte, nu am putut identifica resurse pentru a derula din bugetul local aceste investiţii", a spus Florea. Astfel, o parte din aceste investiţii vor fi asumate de RER Ecologic Service, odată cu prelungirea contractului.

"Planul de investiţii asumat prevede o valoare de 850.000 euro fără TVA. El are trei obiective de investiţii, fiecare cu termen strict de implementare", a precizat city-managerul.

Ţarcuri cu cartele, containere sub pământ

În primul rând, RER Ecologic Service şi-a asumat echiparea şi securizarea a 530 de incinte metalice din oraş cu cartele magnetice identice cu cele pe care orădenii le folosesc pentru a intra în blocuri. Mai mult, sistemele de închidere automată vor fi alimentate cu panouri solare, care vor asigura astfel energia electrică necesară.

De altfel, operatorul a închis deja, demonstrativ, trei astfel de ţarcuri din oraş, unul de pe strada Aluminei şi două de pe Grădinarilor. Închiderea tuturor ţarcurilor trebuie realizată până cel târziu pe 30 septembrie 2017, costul estimat fiind de 441.300 euro.

Al doilea obiectiv asumat de operatorul de salubritate este realizarea a zece incinte subterane, cu câte patru containere fiecare. Aceste containere subterane vor fi realizate în cartierele de blocuri unde nu există spaţii suficiente pentru realizarea de ţarcuri supraterane, vor trebui realizate până la sfârşitul anului 201 şi vor costa aproape 120.000 euro.

În fine, a treia investiţie asumată de RER Ecologic Service este amenajarea în oraş a unui punct de colectare pentru deşeurile rezultate din amenajări interioare, cel mai probabil în zona Rogerius. Această investiţie va costa aproape 289.000 euro.

În cei patru ani, RER Ecologic Service nu are voie să crească tarifele pentru populaţie, ci doar să le indexeze cu rata inflaţiei. Mai mult, a arătat Florea, Oradea va mai câştiga în cei patru ani aproximativ 400.000 euro din dividende, 40% din capitalul social al societăţii fiind deţinut de Primărie.

Prelungirea contractului a fost votată în CL Oradea cu abţinerea grupului PSD. Social-democrata Debelka Boglarka a spus în numele colegilor că, de vreme ce contractul a fost încheiat în urma unei licitaţii, legal, ar trebui reînoit tot printr-o licitaţie. În replică primarul Ilie Bolojan a arătat că prelungirea înţelegerii între părţi este perfect legală, această posibilitate fiind prevăzută inclusiv în contractul aflat în derulare.

În plus, măsura este una logică, de vreme ce municipalitatea urmează să îşi delege serviciul de salubritate către asociaţia de dezvoltare intracomunitară Ecolect înfiinţată de Consiliul Judeţean Bihor. Ulterior, Ecolect va organiza licitaţia pentru desemnarea operatorilor împărţind întreg judeţul pe şapte sau opt zone iar municipalitatea nu va mai avea nicio responsabilitate în alegerea firmei de salubritate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fără licitaţie este nelegal !!!
Nu e precum monopolul la energie electrică ci taman pe dos !!! Edilul trage tare ca să nu fie dubii atunci când va fi reţinut pentru primele 29 de zile ... că în prima doar o să se lamenteze vârtos iar anchetatorii o să-l lase puţin la aerisit, fără să mai măsoare timpul deja parcurs !!! O să măsoare în schimb greutatea "parandărătului" în cuantum de 850.000 Euro !!!
Postat 29 Mai 2015, 09:14 de WinDos
Gestionare
Vom vedea cum vor reusi cei de la RER sa implementeze acest sistem care dupa parerea mea le vor da mari batai de cap.
Postat 28 Mai 2015, 22:39 de cristi_lucaci2002
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON