URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2012, 16:34

Prima generaţie de "mămici calificate" a ieşit de pe "băncile" Maternităţii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de graviduţe vor intra mai pregătite în rolul de proaspete mămici, după ce în ultimele săptămâni au învăţat ce înseamnă această "meserie", de la momentul concepţiei, până la momentul în care mica făptură apare pe lume, la "Şcoala Mamei", un proiect desfăşurat de Secţia de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean.

Prima promoţie a absolvit joi, cele 22 de participante declarându-se de-a dreptul încântate de ce au învăţat.

Solicitate de medicul Szucs Zoltan, care le-a fost alături pe parcursul cursului, să spună ce le-a plăcut şi ce nu, femeile au spus că au apreciat faptul că întâlnirile lor au fost interactive, şi nu plicticoase.

"Un lucru pozitiv este că că am văzut tot traseul pe care-l parcurge o mămică de la poartă până la sala de naştere. Este foarte important. Fiecare a putut să pună întrebări la care poate şi celelalte s-au gândit şi din care am aflat lucruri interesante", a spus o tânără. "Mie mi-a plăcut că s-a vorbit chiar despre tot, de la preconcepţie până după naştere", a zis o alta.

Viitoarele mămici au făcut chiar şi propuneri pentru următoarele cursuri desfăşurate tot de Maternitate. "Eu propun o demonstraţie pe o păpuşă, să ne dăm mai bine seama ce ar trebui să facem dacă bebeluşul se îneacă", a spus o viitoare mămică de vreo 25 de ani.

Propunerea a fost aprobată de toate celelalte femei, şi îmbrăţişată chiar şi de managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, care, prezent la eveniment, a afirmat că este o idee foarte bună şi va căuta să o implementeze pe viitor, mai ales că spitalul intenţionează să contracteze un proiect vizând pregătirea personalului care implică folosirea manechinelor, de la bebeluşi până la oameni maturi.

De altfel, reprezentanţii spitalului afirmă că pe viitor se vor concentra şi pe un curs despre viaţa sexuală în timpul sarcinii, dar şi pe unul dedicat mai mult partenerului gravidei, mai exact cum trebuie educat acesta ca să vină într-adevăr în ajutorul ei.

În finalul cursului, cele 22 de tinere prezente, unele chiar însoţite de parteneri, au primit o diplomă de "mămică calificată", dar şi mici cadouri constând în vitamine ce trebuie luate pe perioada sarcinii ori hăinuţe pentru bebeluşi.

Cursantele se vor întâlni peste câteva luni, când viitoarele mămici, pe atunci lăuze, vor veni cu tot cu copii şi cu soţi, pentru a-şi împărtăşi experienţele naşterii.

La cursul festiv, ginecologul Petru Chitulea, medicul coordonator al Maternităţii, a ţinut să întărească necesitatea unui astfel centru de pregătire, în care viitoarele mămici să fie "antrenate" psihologic şi să ştie la ce se aşteaptă în timpul sarcinii şi al naşterii, inclusiv cum să scape de anxietate, dar şi să facă gimnastică specială pentru ca trupul să îşi revină în timp cât mai scurt după sarcină.

"În general la acest curs am avut în jur de 30-35 de participate, dar unele au venit, altele au renunţat pe parcurs. Am avut şi circa 30 de mămici care au făcut şi gimnastică", a declarat dr. Chitulea, precizând că proiectul Maternităţii e premieră în ţară.

Următorul curs va începe peste două săptămâni, şi este gratutit. Relaţii despre acesta se pot obţine la numărul de telefon 0259/41.46.30, unde doritoarele pot face şi programări.

Un modul e format din 5 cursuri, organizate o dată la două săptămâni atât în ambulatorul Maternităţii, cât şi în fosta clădire administrativă, renovată în urmă cu câţiva ani şi dezafectată în urma unificării spitalelor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
banii ajung tot la cei care au :)) le doatati tehnic pe mamici si afalau in orice situatie orice CU
eu am o intrebare cati banii se dau celor care fac CURSUL nu de alta dar GOOGLE ofera orice GEN de CURS :)) daca nu ar EXISTA magari nu ar exista nici HOTII sa i incarce :))) nu ati auzit de GOOGLE mai bine le dataeati mamicilor INSTRUMENTELE care sa le ofere INFORMATIA :o TABLETA nimic mai simplu ! asa participau majoritatea mamaicilor nu doar 10% JJJJAAAAAF, traim in ROMANIA !
Postat 05 Mai 2012, 15:28 de jafff continuat
viata lunga sa aveti!
felicitari mamicilor le dorim viata lunga si sanatate alaturi de copii! rusine celor care fac avort, nimic nu e mai dureros decat sa ......
Postat 04 Mai 2012, 17:11 de bravoo lor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON