URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2016, 12:36

Preţul democraţiei: În Bihor, buletinele de vot şi munca birourilor electorale au costat peste 5,5 milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Claudiu Pop i-a felicitat miercuri, în preambulul unei conferinţe de presă în care a prezentat bilanţul organizatoric al scrutinului de duminică, pe toţi aleşii locali, spunând că de acum se aşteaptă ca aceştia să-şi ţină promisiunile făcute cetăţenilor.

Pop a precizat că documentele electorale din Bihor au fost predate în această dimineaţă de reprezentanţii BEJ şi AEP Biroului Electoral Central, fiind validate.

Pentru scrutinul de duminică, în Bihor au fost tipărite 1.733.346 buletine de vot, fără ca în vreunul să se strecoare vreo eroare, aşa cum s-a întâmplat în alte judeţe, tipărirea făcându-se la preţul de 121.000 lei fără TVA, adică un preţ de doar 30% faţă de cel estimat înaintea licitaţiei câştigate de o tipografie din Târgu Jiu. De asemenea, prefectul a comunicat că pentru plata membrilor secţiilor de votare şi birourilor electorale de circumscripţie suma totală este de 5,4 milioane lei, banii urmând să fie încasaţi de 7.377 persoane care au lucrat la desfăşurarea scrutinului.

În ce priveşte paşii ce urmează să fie făcuţi pentru învestirea noilor autorităţi locale, prefectul a comunicat că vineri vor fi eliberate de către BEJ certificatele constatatoare a alegerilor pentru viitorii consilieri judeţeni, iar constituirea CJ şi a consiliilor locale va avea loc până în data de 27 iunie, în prealabil fiind însă necesar ca partidele să prezinte bilanţurile contabile ale campaniei, conform legii. „Am rugămintea ca partidele să urgenteze acest demers, pentru că timpul este strâns”, a spus prefectul, explicând că „6-7 echipe ale Prefecturii” vor asista la constituirea consiliilor aşa încât să se respecte data limită.

Tot în baza observaţiilor înregistrate duminică, prefectul a făcut cunoscut că a propus Ministerului Administraţiei şi Internelor clarificarea legislaţiei, aşa încât să nu mai existe probleme cu mişcările de flotanţi. În contextul în care, de pildă, la Sâmbăta alegerea primăriţei PSD a fost decisă cu o diferenţă de 60 voturi după ce pe liste au apărut 280 de flotanţi, prefectul a propus ca pe viitor persoanele care au viză de flotant obţinută cu 30 zile înaintea alegerilor să nu mai poată vota decât în localitatea de domiciliu, fără a avea posibilitatea să aleagă în cea de reşedinţă.

Prefectul a lămurit şi două situaţii speciale. Prima se referă la faptul că în comuna Paleu a fost reales fostul primar deşi acesta fusese condamnat la închisoare cu suspendare şi interzicerea dreptului de a exercita această funcţie: „Validarea sau invalidarea mandatului este o decizie care aparţine Judecătoriei de circumscripţie (n.r. – în acest caz Oradea), cu drept de recurs la Tribunal”, a spus prefectul, adăugând însă că potrivit informaţiilor pe care le deţine în privinţa edilului din Paleu interpretarea legală ar fi că acestuia i-a fost suspendată, la fel ca pedeapsa cu închisoarea, şi cea accesorie privind interdicţia de a exercita funcţia.

O a doua situaţie specială este cea din Beiuş, unde – după cum se ştie – primarul în exerciţiu, Adrian Domocoş, a candidat ca independent, fiind condamnat cu două zile înaintea scrutinului, definitiv, atât la închisoare cu suspendare, cât şi la imposibilitatea exercitării drepturilor electorale, numele său fiind însă păstrat pe buletinele de vot, ba chiar primind aproximativ 80 de voturi. „Din moment ce candidatura sa a fost acceptată de Biroul Electoral de Circumscripţie, nu a existat un motiv legal pentru ca numele său să fie pe buletinele de vot”, a spus Pop. De altfel, în 2012 pe buletinele de vot din Bihor au existat şi numele a doi candidaţi la consilii locale decedaţi în perioada între înregistrarea candidaturilor şi desfăşurarea scrutinului.

Tot în ce priveşte Primăria Beiuş, prefectul a precizat că a emis luni ordinul prin care a constatat încetarea de drept a mandatului lui Adrian Domocoş în urma condamnării definitive, atribuţiile sale fiind preluate de viceprimarul în exerciţiu, Gabriel Popa, până la învestirea în funcţie a primarului ales duminică, Petru Mlendea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON