Viaţa la bloc nu este uşoară, mai ales când toţi vecinii au pretenţii de confort, dar niciunul nu vrea să mişte un deget pentru a-l avea. O ştie foarte bine Vasile Bologa, preşedintele asociaţiei de proprietari Lacul Roşu, unul dintre cei mai longevivi preşedinţi din oraş, aflat în funcţie din 1984. Fost maistru la CET, Bologa are în grijă una dintre cele mai mari asociaţii din oraş, cu 35 de blocuri, 655 de proprietăţi şi aproape 1.500 de locatari.
Cea mai mare problemă pe care o întâmpină este cea a locatarilor care nu vor să plătească facturile de întreţinere, deşi oamenii au banii necesari. În plus, majoritatea orădenilor care stau la bloc ignoră că un astfel de imobil are şi spaţii comune.
Nu vreau să plătesc!
Ce probleme specifice are o asociaţie de proprietari?
Problema rău-platnicilor e cea mai mare. Oamenii nu sunt săraci, pur şi simplu nu vor să plătească, mi-au spus în faţă că mai bine fac altceva cu banii. Îi acţionăm în instanţă, obţinem sentinţa de executare, dar omul nu figurează ca angajat nicăieri, casa este ipotecată de bancă, maşina e pe firmă şi noi nu avem ce să-i luăm.
De ce se plâng cel mai mult locatarii?
În principal de costuri, dar şi de diferenţele de cantităţi de apă între contorul de branşament şi suma contoarelor individuale din apartamente. Cauzele sunt în principal nesimultaneitatea citirii contoarelor din apartamente cu cele de branşament şi clasa de precizie a aparatelor de măsură. Compania de Apă a avut bani să-şi pună la branşament un contor cu clasă superioară, care înregistrează orice picătură, dar contoarele montate în apartamente nu sunt la fel de performante.
Vă încarcă şi pierderile de pe reţele?
Nici Compania de Apă, nici Termoficare nu încarcă asociaţiile nici cu un leu. Locatarii plătesc strict ce este contorizat că a intrat în bloc, nu şi pierderile de la punctul termic până la bloc.
Selectiv doar din conştiinţă
Ce le reproşaţi cel mai mult locatarilor?
Nepăsarea şi indiferenţa faţă de spaţiile comune. Poate, de pildă, să fie subsolul inundat, îi interesează doar când le miroase în apartamente.
Lucrările de reabilitare termică îi preocupă?
Da. Avem un singur bloc izolat termic, lucrări făcute în urmă cu trei ani cu fonduri guvernamentale. Dar avem înscrise în noul program 14 blocuri, pentru că oamenii vor să-şi reabiliteze blocul, văd că merită investiţia. În blocul izolat, costurile sunt şi de trei ori mai mici.
Asociaţia Lacul Roşu a fost prima din oraş care şi-a închis cu cartelă electrică, pe cheltuială proprie, o parte din ţarcurile ce adăpostesc containerele de gunoi. A meritat investiţia?
Da, majoritatea locatarilor i-au înţeles rostul. Mai sunt oameni care aruncă flacoanele la menajere, dar suntem printre cele mai disciplinate asociaţii.
Cât de bine înţeleg orădenii că trebuie să colecteze selectiv deşeurile?
Se adaptează cam greu, dar este în creştere numărul celor care colectează selectiv, chit că nu percep că e o obligaţie impusă de lege, ci o fac din conştiinţă.
Credeţi că amenzile îi pot determina să colecteze selectiv?
Cred în aceste amenzi, dacă se aplică individual. Dacă e amendată asociaţia, aceasta va recupera banii de la toţi locatarii, inclusiv de la cei care colectează selectiv.
Amenzile, injuste
Asociaţiile pot fi amendate şi pentru deşeurile aruncate în jurul containerelor, măsură contestată de unii preşedinţi, pe motiv că vinovaţii nu pot fi stabiliţi obiectiv. Dvs. vi se pare o măsură justă?
La fel ca la amenzile pentru colectarea selectivă, nu îmi pare o măsură justă dacă nu îl depistăm pe cel responsabil. Aş fi de acord dacă s-ar monta camere de luat vederi la containere şi vedem vinovatul.
De câţiva ani, Primăria a transferat obligaţia de întreţinere a spaţiilor verzi din jurul blocurilor asociaţiilor de proprietari. Cum vă achitaţi de această obligaţie: prin munca voluntară a locatarilor sau aţi angajat o firmă?
Munca voluntară a locatarilor a dispărut de mult, de când a apărut democraţia. Spaţiile verzi sunt întreţinute de persoane angajate. Ce mă deranjează mai mult este că nu avem sprijin deloc de la Primărie, de ani de zile n-am primit o floare, un pom... Ba mai mult, Primăria dă acorduri de săpături ce duc la distrugerea spaţiilor verzi, dar nu le mai reface nimeni.
Cum apreciaţi sistemul de salubritate din Oradea? Sunteţi mulţumit de activitatea muncitorilor RER Ecologic Service?
Da, sunt mulţumit. Dacă mai demult am avut sincope, în ultimii ani nu se mai întâmplă asta. Muncitorii respectă programul de colectare şi nu este deloc adevărat ce zic unii, că amestecă deşeurile menajere cu cele reciclabile. Nici dacă-i rogi nu fac asta. De asemenea, au răspuns prompt de fiecare dată solicitărilor noastre, de orice fel.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.