URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2011, 16:28

Presa străină laudă frumuseţile României: "Turiştii trebuie să le vadă înainte de a dispărea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ţara noastră este din nou promovată de străini. Un jurnalist britanic a publicat vineri în Financial Times un articol în care se declară fascinat de Transilvania şi de bogăţiile zonei, după ce recent a făcut o călătorie în această regiune, potrivit Gândul.

Locuri precum Valea Verde din judeţul Mureş, comuna Zăbala din Covasna, Piaţa Sfatului din Braşov, sunt apreciate pentru potenţialul lor turistic. În acelaşi timp, jurnalistul şi prietenul care l-a însoţit, atrag atenţia asupra unui aspect care pune în pericol biodiversitatea naturii din România: defrişarea masivă a pădurilor.

În editorialul său, "Lost in Transylvania", Clive Aslet povesteşte ce a însemnat voiajul pe care l-a făcut în "lumea care pare să aibă mai mult în comun cu romanele lui Thomas Hardy decât cu Europa modernă".

Însoţit de Paul Lister, fondatorul ''European Nature Trust'' (un ONG internaţional care militează pentru conservarea spaţiilor sălbatice precum Munţii Carpaţi - n.r.), cunoscut şi pentru faptul că este producătorul documentarului "Wild Carpathia", tradus în 20 de limbi şi vizionat în 119 ţări ale lumii, Aslet a cutreierat Depresiunea Transilvaniei şi versantele carpatice din centrul ţării. Lister consideră că această zonă este echivalentul european al Parcului Naţional Yellowstone din Statele Unite ale Americii.

Pe teritoriul Transilvaniei, trăiesc specii diferite de animale sălbatice, care au dispărut, cu mult timp în urmă, din alte zone ale lumii, iar partea română a Carpaţilor este cea mai biodiversificată, aici existând mai mulţi urşi bruni decât oriunde altundeva în Europa.

"Cele mai minunate dintre toate aceste bogăţii sunt pădurile", scrie la un moment dat Clive Aslet în articolul său. Părerea îi este împărtăşită şi de prietenul său, Paul Lister, care şi-ar dori ca românii să aprecieze mai mult ceea ce au şi defrişarea să fie mult mai restricţionată decât în prezent.

Jurnalistul britanic remarcă câteva aspecte negative în gestionarea acestor locuri desprinse parcă romanele englezeşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea. "Se permite, de asemenea, exploatarea forestieră ilegală. Corupţia este în floare. Nu există o clasă de mijloc care să ia poziţie faţă de activităţile vicioase ca defrişatul pădurilor. Încetul cu încetul, pădurea dispare", a subliniat jurnalistul britanic. În documentarul "Wild Carpathia", Lister se întreabă ce altă ţară occidentală are o viaţă rurală mai fermecătoare decât România.

"Turiştii trebuie să vină să vadă această lume înainte de a dispărea", susţine celălalt ziarist britanic. Vizitatorii, crede Aslet, vor crea o piaţă pentru produse tradiţionale, conserve de casă, ceramică, contribuind la supravieţuirea zonei - alături de lupii şi urşii care trăiesc în pădurile carpatice. Jurnalistul menţionează că în Braşov a luat micul dejun cu o turistă elveţiancă care i-a spus că "Elveţia este o grădină în comparaţie cu ce se află aici".

Autorul britanic îşi încheie articolul, subliniind faptul că această regiune pitorească este cu mult diferită de restul zonelor cu potenţial turistic din lume. "În Transilvania rurală există puţină infrastructură turistică, dar tocmai acest lucru face parte din esenţa ei. Nu te afli desigur în poziţia lui Adam şi a Evei de a vedea o lume nou creată, dar cu siguranţă vei constata că este mai uşor să fii singur aici", scrie Clive Aslet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
existenta rezistenta
,,Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta in poarta"
Postat 05 Noiembrie 2011, 23:36 de turbanu
pt nu xzauu
Bata-va Dumnezeu... gozbori imputiti, cum fierbeti in suc propriu atunci cand vedeti ca se vorbeste frumos de ROMANIA !
Postat 05 Noiembrie 2011, 19:48 de dante
@ nu xzauu
bai gunoiule, astea nu sunt minciuni, sunt lucruri reale spuse de straini care au fost aici. nu vorbesc asa de ungaria ci de Romania ! esti un gunoi ciudos, plin de frustrari si verde de invidie ! huuu...... gunoiule !!!!!!
Postat 05 Noiembrie 2011, 19:39 de safe
ce minciuna
ROMANIA la infrastructura e la pamnant cum sa aprecize straini asa ceva cand noi romanii nu suportam situatia :)) ce minciuni scrieti:))
Postat 05 Noiembrie 2011, 17:22 de nu xzauu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON