URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2018, 15:05

Premieră: Președintele Klaus Iohannis a suspendat şedinţa CSAT: "Rectificarea bugetară a primit aviz negativ"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a suspendat şedinţa CSAT de marţi, declarând că rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă nu a primit aviz favorabil, întrucât guvernul nu a putut explica de ce au fost tăiate fonduri semnificative ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care rectificarea bugetară a fost una pozitivă. Inițiativa este o premieră, după cum anunță Digi24.

Şeful statului a precizat, la finalul şedinţei CSAT, că Guvernul nu a venit cu o explicaţie pentru faptul că a diminuat bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, iar şefii acestora au atras atenţia că activitatea le va fi afectată de tăierile operate. 

„Guvernul nu a venit cu nicio explicaţie în CSAT pentru aceste tăieri. Directorii instituţiilor au arătat că în aceste condiţii nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT pentru 2018. În aceste condiţii, nu a existat un consens şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situaţie, am suspendat şedinţa CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracţie de principiul colaborării între instituţiile statului”, a spus Klaus Iohannis, conform Digi24.

Potrivit HotNews.ro, pe ordinea de zi a şedinţei a figurat analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018. La şedinţa prezidată de preşedintele Klaus Iohannis au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, şeful SIE, Gabriel Vlase, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT Mihai Şomordolea.

Potrivit noului proiect de rectificare, publicat luni de Ministerul de Finanţe, bugetul Serviciului Român de Informaţii se diminuează cu 113 milioane lei. De asemenea, Serviciul de Informaţii Externe pierde 2,8 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază – 15 milioane lei şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – 14,2 milioane lei. Totodată, Administraţia prezidenţială va avea, în continuare, bugetul redus cu 11,1 milioane lei.

UPDATE:

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a declarat ulterior că suspendarea ședinței CSAT nu are temei legal. De asemenea, acesta a cerut desecretizarea stenogramei ședinței în care s-a discutat despre rectificarea bugetară.

"Guvernul are obligația de a cere și nu de a aștepta un aviz al CSAT. Asta este ceea ce legea prevede în mod foarte clar. Am văzut cu toții faptul că s-a suspendat ședința CSAT. Acest lucru nu este prevăzut de niciun fel de prevedere legală. Practic, suspendarea nu are temei legal. De asemenea, din ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre a CSAT, opinia celor prezenți diferă total față de concluzia pe care domnul președinte a exprimat-o în mod public. Cred că este obligatoriu și de bun simț să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT în parte. Eu cred că este un lucru normal și de transparență față de cetățeanul român", a spus Teodorovici, conform HotNews.ro.

Potrivit acestuia, orice întârziere poate să creeze efecte negative la nivelul economiei.

"La partea de salarii, luna septembrie rămâne neacoperită pentru o serie de entități la nivel public. Partea de investiții, atât la nivel central, cât și la nivel local poate să aibă de suferit în sensul că se pot întâmpla întârzieri, cu penalități sau chiar cu blocaje în derularea de proiecte publice. La nivel local avem proiecte foarte multe de investiții care sunt în curs de derulare și care printr-o astfel de anulare pot să întâmpine dificultăți. Avem proiecte de investiții în zona de proiecte județene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, școli și alte astfel de proiecte necesare la nivelul comunităților locale. Efectul neplăcut al pestei porcine, aici sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare a Guvernului pentru a asigura partea compensațiilor pentru animalele sacrificate astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească, totuși, o compensație. În domeniul sănătății, faptul că se întârzie rectificarea bugetară poate produce efecte neplăcute și poate pune în pericol accesul la tratament al pacienților care suferă de afecțiuni grave", a precizat ministrul Finanțelor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte bine a făcut "primul penal al țării" !?!
Socialiștii sunt de toată jena cu bugetul lor cu tot ... ei nefiind în stare nici măcar să lege "SPV" de "ghiseul.ro" și sa ajungă tot contribuabilul la plata online a ceea ce declară singur !?! Ce să mai vorbim de funcționarele de la Trezorerie, cărora le ceri să-ți dea IBAN-ul pentru impozit pe venit, CAS și CASS ... iar unele dintre ele nu sunt în stare nici măcar să dea conturile corecte în care să achiți obligațiile, iar ca să plătești în siguranță mai trebuie să ai confirmări de la "beneficiari", că altfel apari dator și te penalizează !?! Haos total, marca mediocrității absolute a PSD !?!
Postat 04 Septembrie 2018, 17:15 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON