URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2022, 14:01

Predicăm apă și bem vin: La bilanțul pandemic, medicul șef al Direcției de Sănătate Publică Bihor a „recomandat” purtarea măștii, dar n-a purtat-o (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pandemia de Covid este din nou în creştere, a atenţionat medicul şef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, la reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural, în care a precizat că în ultimele trei zile apar în judeţ tot mai multe îmbolnăviri.

În context, reprezentantul DSP a spus că recomandă purtarea măştii de protecţie în spaţiile interioare, însă nici el n-a făcut acest lucru, nici majoritatea oficialilor care au asistat, de asemenea, şi la un bilanţ prezentat, tot în contextul pandemic, de adjunctul şefului Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul şef Cristian Bogdan.

"Pe trend crescător"

"Suntem pe un trend crescător, luni au fost 48 cazuri noi, ieri (n.r. – marţi) 80, azi 97 cazuri noi", a spus dr. Călin Sonea, medicul şef al DSP Bihor, prezentând în Colegiul Prefectural un bilanţ intitulat "Infecţiile cu SARS-CoV-2. De la provocare la intervenţie", un bilanţ de activitate al instituţiei de la izbucnirea pandemiei, în martie 2020, până în 9 martie 2022, când starea de alertă a fost ridicată în România.

În această situaţie, medicul a fost întrebat de BIHOREANUL dacă recomandă purtarea măştii de protecţie în spaţiile interioare ori în mijloacele de transport în comun, iar dr. Sonea a răspuns fără echivoc: "Recomandăm!".

Cu puţine excepţii, însă - cum ar fi managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului, dr. Liciniu Venter, ori fostul subprefect Horia Carţiş, în prezent şeful serviciului judeţean al Administraţiei Naţionale a Parcurilor Naturale -, cei aproximativ 40 de directori ai serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ prezenţi la şedinţă nu purtau măşti de protecţie, însuşi dr. Sonea punându-şi masca după ce a terminat de vorbit, ceea ce a durat aproximativ 20 de minute.

"Au locuit în condiţii mizere"

Vorbind despre activitatea DSP Bihor în cei doi ani de pandemie, dr. Sonea a arătat că una dintre cele mai mari provocări a fost gestionarea fluxurilor de persoane care intrau în ţară prin punctele de trecere a frontierei şi a persoanelor care au trebuit, în primele valuri, izolate şi carantinate în centrele de carantină din Oradea, Borş, Băile Felix şi Băile 1 Mai, pomenind câteva detalii despre "nemulţumirile" acestor persoane.

De pildă, din miile de oameni carantinaţi şi izolaţi, cazaţi în hotelurile de 2 şi 3 stele şi în internate, mulţi au avut "nemulţumiri legate de cazare, deşi unii poate au locuit "dincolo" (n.r. – în vestul Europei) în condiţii mizere, pe străzi, sub poduri", dar şi "legate de mâncare", în ciuda faptului că primeau hrană de catering de trei ori pe zi, dar "cereau pită şi cremvurşti, plus energizante".

"Aveau televizoare în bagaje"

De asemenea, dr. Sonea a spus că mulţi carantinaţi nu s-au lăsat testaţi decât cu ajutorul jandarmilor, iar cu transfugi din numeroase ţări (precum Liban, Palestina, Siria, Iran, Irak, Egipt, Maroc, Afganistan) au existat probleme de comunicare, căci nu ştiau limba engleză, şi probleme de asigurarea a hranei (fiindcă din motive religioase nu mâncau carne de porc sau/şi de vită).

Totodată, a subliniat reprezentantul DSP Bihor, la plecarea din centrele unde au fost izolaţi sau carantinaţi, mulţi au lăsat în urmă "distrugeri semnificative", iar unii au încercat să fure obiecte de inventar, ba chiar "unii aveau televizoare în bagaje".

Aproape 80.000 de anchete epidemiologice

Pe de altă parte, referindu-se la activitatea instituţiei, dr. Sonea a subliniat că pandemia a pus la încercare resursele umane şi logistice ale DSP Bihor. Concret, de exemplu, cei 70 de medici şi asistenţi medicali şcolari, plus 40 rezidenţi şi 106 voluntari, au întocmit până la 21 martie a.c. 79.706 anchete epidemiologice, au emis tot atâtea decizii de izolare şi sute de mii de decizii de carantinare pentru "contacţi".

Totodată, DSP a avut de gestionat 453 focare de Covid în colectivităţi, dintre care 108 în unităţi sanitare şi 198 în unităţi economice şi instituţii publice, de la firme până la ANAF, DGASPC, primării, OTL, Penitenciar, Universitatea Oradea, bănci, hoteluri, Poliţie, echipe sportive, Poştă, firme de curierat, supermarketuri etc.

De precizat că miercuri, 23 martie, autorităţile au raportat depistarea a 97 noi îmbolnăviri Covid în Bihor, iar în ultimele 24 de ore au murit încă 5 persoane pe fondul infectării. În ultima zi, s-au administrat doar 45 doze de vaccin anti-Covid în întregul judeţ.

Un poliţist de frontieră decedat, 7 spitalizaţi cu forme grave

Un alt bilanţ, tot în contextul pandemiei, a prezentat şi adjunctul şefului Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul şef Cristian Bogdan, raportul instituţiei relevând, aşa cum era de aşteptat, scăderea valorilor de trafic în punctele de trecere de pe raza de competenţă a Inspectoratului, din judeţele Bihor şi Arad.

Ca atare, traficul de persoane a scăzut la 4,455 milioane persoane în cursul anului trecut, când poliţiştii de frontieră au avut 25.604 alerte interne şi internaţionale şi au refuzat intrarea în ţară a 345 de persoane, depistând totodată 219 persoane date în urmărire generală.

Anul trecut, cadrele ITPF Oradea au înregistrat 8.448 fapte ilegale, dintre care 8.289 de natură penală (100 fiind legate de pandemie, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsuri în înscrisuri, uz de fals, fals în declaraţii) şi 159 de natură contravenţională.

De asemenea, ofiţerul a precizat că un poliţist de frontieră "din păcate a decedat" după infectarea cu Covid, iar alţi 7 au fost spitalizaţi cu forme grave ale bolii. Cu toate acestea, până la finele anului trecut, doar 64% din efectivele ITPF erau vaccinate împotriva coronavirusului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ipocrizia
Acesti ipocriti trebuie eliminati!!!
Postat 24 Martie 2022, 15:09 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON