Aproximativ 300 de politicieni şi şefi de instituţii, foşti şi actuali, şi cam tot atâţia "civili", în special de vârsta a treia şi adolescenţi, au umplut miercuri Piaţa Unirii din Oradea, pentru a participa la festivităţile organizate la împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire, a Principatelor Române, realizată pe 5 şi 24 ianuarie 1859 prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti.
Onor, Imn, Marş
Dacă în urmă cu un deceniu asemenea evenimente începeau cu întârziere de câteva minute, de data aceasta au pornit cu câteva minute mai devreme, astfel că - după ce garda de onoare a prezentat salutul prefectului Ioan Mihaiu, însoţit de ministrul Sănătăţii Florian Bodog - Imnul Naţional a fost intonat concomitent cu difuzarea Marşului lui Iancu din Turnul Primăriei.
La loc de frunte, lângă oficialităţile din administraţie, s-au aşezat şi capii celor două biserici-surori ale românilor, episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi cel ortodox, Sofronie Drincec, acesta din urmă atrăgând privirile datorită paltonului imens, bordurat generos cu blană fină, precum şi căciulii, tot din blană, nu mai puţin uriaşe.
Cu "traducere"
Un sobor de preoţi ai unităţilor militare din Garnizoana Oradea a oficiat slujba Te Deum, după care prefectul a rostit primul discurs, "tradus" în premieră, de un interpret mimico-gestual, pentru persoanele cu deficienţe de auz.
În alocuţiune, prefectul a amintit că Mica Unire de la 1859 şi crearea Principatelor Române a fost "primul pas" spre înfăptuirea Marii Uniri din 1918 şi realizarea României Mari, îndemnând asistenţa să urmeze exemplul generaţiei paşoptiste şi unioniste. "Vă invit să dăm mână cu mână, să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne unesc, nu care ne dezbină", a spus Mihaiu.
Un istoric, conferenţiarul Alina Stoica, de la Departamentul de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice, Istorie şi Ştiinţele Comunicării al Universităţii din Oradea, a deplâns "detaşarea" şi "indiferenţa" faţă de Mica Unire a contemporanilor "dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă azi".
Acesta a amintit că Unirea Principatelor a fost făcută inteligent, în acord cu Convenţia de la Paris a Marilor Puteri, datorită unui şir strălucit de intelectuali patrioţi educaţi în Occident, precum Vasile Alecsandri, Ion Brătianu, Dinicu Golescu, Costache Negri şi alţii, care "au pregătit minţile şi inimile românilor" pentru ca actul de unire să fie posibil. "Trebuie să fim mândri de diplomaţii noştri de atunci", a spus istoricul.
Aplauze şi apostrofări
După ce ansamblul coral Traian Moşoiu a interpretat trei cântece patriotice, oficialii şi delegaţii unor şcoli au depus coroane şi jerbe de flori, în acordurile Imnului Eroilor, pe soclul statuii lui Mihai Viteazul, primii fiind prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang şi primarul Ilie Bolojan, flancat de ambii viceprimari, Mircea Mălan şi Florin Birta.
Au ţinut să facă acest gest şi reprezentanţii Garnizoanei, ai asociaţiilor Cultul Eroilor Regina Maria şi ale militarilor în rezervă şi în retragere din Ministerul Apărării şi din cel de Interne, cei ai partidelor (cu excepţia UDMR, care au lipsit, de altfel, cu desăvârşire, chiar şi cei care au funcţii administrative) şi cei ai unor instituţii şi societăţi de stat, dar şi elevi şi profesori de la şcoli precum liceele Eminescu, Gojdu, Aurel Lazăr, Iosif Vulcan, Roman Ciorogariu şi Iuliu Maniu etc.
Unii dintre orădeni au aplaudat ori aprostrofat politicienii prezenţi, fără însă a exagera. Astfel, dacă reprezentanţii Primăriei, Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi ai Liceului Aurel Lazăr au fost răsplătiţi cu aplauze în momentul depunerii coroanelor, alţii - ca de pildă şeful PSD Bihor, Ioan Mang - au primit reproşuri. "Domnule Mang, cât mai aveţi de gând să lăsaţi PSD-ul să-şi bată joc de poporul ăsta?", i-a strigat un tânăr din Oradea Civică, neobţinând însă niciun răspuns din partea celui interpelat, deoarece Mang s-a mulţumit doar să-şi întoarcă privirile, rapid, în partea opusă.
Prinşi în Horă
Ultima "scenă" a festivităţii a fost o Horă a Unirii, formată în Piaţă în timp ce unii dintre cei de faţă comentau ştirea decesului deputatului UDMR Verestoy Attila. O parte din politicieni au ţinut să demonstreze în faţa camerelor de luat vederi şi fotografilor că ei sunt cu "poporul", cum spune chiar textul Horei, "la nevoi şi la durere". Totuşi, momentul coregrafic a ieşit cam caraghios pe alocuri, din cauza ritmului prea rapid şi - în cazul unora - a lipsei de vocaţie.
Între politicienii care s-au prins în horă s-au numărat prefectul Ioan Mihaiu, între comandantul Garnizoanei şi o dansatoare de la Ansamblul Folcloric Crişana, şeful PSD Bihor Ioan Mang, de mână cu o dansatoare profesionistă şi cu o poliţistă (acesta dovedindu-se altminteri un excelent dansator), ministrul Florian Bodog, dar şi o consilieră a primarului Ilie Bolojan, Anca Grama, care s-a căznit să-şi ţină pe umăr poşeta ce dădea să-i alunece.
"Mica Unire" a orădenilor s-a încheiat după o oră şi jumătate, când majoritatea s-au grăbit spre maşini şi tramvaie, goniţi de frig şi atraşi spre case de ceasul prânzului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.