URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2022, 14:50

Poftiți în casa prințului! Turiștii pot vizita proprietatea pe care prințul Charles o are în Viscri (FOTO)

Poftiți în casa prințului! Turiștii pot vizita proprietatea pe care prințul Charles o are în Viscri (FOTO) sursa imaginilor: Casa Printul de Wales de la Viscri / Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turiștii care merg în satul Viscri din județul Brașov pot acum să viziteze casa tradițională săsească pe care o deține prințul Charles.

Parte din patrimoniul mondial UNESCO, proprietatea găzduiește două expoziții speciale cu accent pe conservarea florei spontane și a patrimoniului construit, scrie hotnews.ro.

„Întrucât turiştii care vizitează Viscri au fost întotdeauna foarte dornici să vadă şi să afle cât mai multe despre legătura pe care ASR Prinţul de Wales o are cu satul, Fundaţia Caritabilă a Prinţului de Wales a decis în 2021 să transforme casa din Viscri într-o casă deschisă care vorbeşte despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradiţională, agricultura durabilă, protecţia biodiversităţii şi a valoroasei noastre moşteniri culturale - cu alte cuvinte, despre dragostea Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, pentru România”, a spus Mihai Grigore, administrator Casa Prinţului de Wales din Viscri.

Cumpărată în 2006, în urma vizitelor Prinţului de Wales în zonă, casa de la Viscri 163 a funcţionat până în anul 2021 ca pensiune, fiind un exemplu de bune practici în transformarea unei simple case de la ţară într-un spaţiu în care turiştii pot aprecia frumuseţea arhitecturii tradiţionale, pot gusta produse locale şi se pot bucura de natură.

Acum, vizitând casa, turiştii vor descoperi o gospodărie săsească simplă, tradiţională şi pot degusta produse locale în cafenea.

The Transylvania Florilegium

Șura reconvertită a casei de la Viscri 163 găzduieşte expoziţia permanentă „The Transylvania Florilegium”, punând în lumină primele cărţi de această calitate dedicate plantelor acestei regiuni. Cărțile au fost anume comandate de fiul reginei Marii Britanii, un susținător al conservării acestui mediu.

Picturile florilegiului au fost create de unii dintre cei mai buni artişti botanici contemporani din lume, care timp de 5 ani au vizitat Transilvania, studiind flora din zona proprietăţilor Prințului de Wales din Viscri şi Valea Zălanului.

Fiecare din cele 124 de ilustriații botanice sunt însoțite de informații științifice. 

Totodată, în grădina proprietății, turiștii pot afla informații despre şcolile de vară organizate de Fundaţia Prinţului de Wales din România în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), precum şi despre un proiect special de grădinărit implementat pentru copiii din sat.

Adresa casei prințului Charles este Str. Principală nr. 163, Viscri, judeţul Braşov.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Săracu' prinț ...
... vinde bilete de intrare pentru vizitat o casă de la țară, ca să facă rost de niște bani de trai.
Postat 31 Iulie 2022, 10:39 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON