URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2023, 09:55

Peste 100 de anchete penale în derulare privind achizițiile din pandemie: „Unifarm a făcut achiziții fără nicio regulă”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de anchete penale sunt în derulare în ce privește achizițiile făcute în pandemie, Unifarm a cumpărat, fără nicio regulă, produse de peste un miliard de lei și a rămas cu echipamente nefolosibile în valoare de o jumătate de miliard de lei, iar suma plătită pe vaccinuri rămâne o necunoscută. Informațiile apar în raportul final al Comisiei parlamentare de anchetă privind achizițiile din timpul acelei perioade, făcut public de G4Media.ro.

Publicând și raportul final, care citează inclusiv anchete ale Curții de Conturi, G4Media.ro arată că, până la 28 februarie, în țara noastră erau în derulare 102 de anchete penale privind achizițiile din pandemie. Cifrele scoase la iveală sunt colosale.

Pe scurt, în ce privește situația companiei naționale Unifarm, „au existat situații în care anumite entități nu s-au considerat autoritate contractantă în accepțiunea Legii 98/2016, dar au derulat achiziții – unele chiar la valori foarte mari, considerând că nu trebuie să respecte rigorile legislației în materie de achiziții publice, creând reguli proprii pe care, aparent, le-au mai și încălcat”.

De exemplu, în perioada stărilor de alertă și de urgență, Unifarm a cumpărat produse în valoare de peste 1,08 miliard de lei, 15,75 milioane de euro și 2.000 de dolari „fără a se supune niciunei norme referitoare la derularea de achiziții publice”.

Documentul arată că Unifarm a început achizițiile de materiale abia pe 15 martie, în condițiile în care OMS a declarat stare de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional, din cauza infecțiilor cu noul Coronavirus încă din 30 ianuarie.

Astfel, pe fondul lipsei de materiale și a tardivității cu care s-au mișcat autoritățile, „singurul criteriu de care s-a ținut cont a fost disponibilitatea acestor produse oriunde pe piața externă sau internă”.

În aceste condiți, prețurile cu care Unifarm a făcut achizițiile au fost foarte mari.

În plus, compania a și rămas pe cap cu produse expirate în valoare de 435 milioane de lei și produse deteriorate în valoare de 83,7 milioane de lei.

Legat de vaccinurile anti-Covid, „comisia de anchetă nu a putut stabili sumele cheltuite și pierderile, din cauza clauzelor de confidențialitate stabilite în negocierile la nivel european cu companiile producătoare”.

Cert este că, din 80,6 milioane de doze contractate în perioada 26 decembrie 2020 - 9 martie 2023, s-au achiziționat 35,4 milioane de doze, din care s-au folosit doar puțin peste jumătate, adică 17 milioane.

Citiți raportul integral și mai multe detalii despre subiect pe G4Media.ro

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON