URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2023, 13:50

Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO)

Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) Norul Cumulonimbus Arcus care a fost văzut din Oradea, joi dimineață (sursa foto: Alex Trandafir)
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Casa ZumZen/Facebook)
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Bianca Negrut, Facebook)
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Zoltán Boros, Facebook)
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) (sursa foto: Cristian Bodogai, Facebook)
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) Foto: Alexandru Plic
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) Foto: Alexandru Plic
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) Foto: Alexandru Plic
Păziți-vă! Bihorul ar putea fi lovit de o furtună puternică, cu risc de tornadă (FOTO/VIDEO) Foto: Alexandru Plic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a făcut o prognoză îngrijorătoare pentru România, avertizând că joi seară vântul va sufla în rafale foarte puternice, va cădea grindină mare și foarte mare și că există riscul formării unor tornade.

Un specialist în meteorologie din Oradea a explicat pentru BIHOREANUL că acest risc există și pentru județul Bihor, așa că cetățenii ar trebui să se păzească.

Este destul de sigur că joi după-masă spre seară vom avea un sistem de furtuni, nu se știe exact pe unde va intra în țară. Dacă va fi pe la Chișineu-Criș, va lovi Oradea din plin, dar alte estimări arată că ar putea intra pe la sud-vest de Timișoara. Cert este că și noi vom resimți ceva, nu știm cu ce intensitate”, a declarat Alex Trandafir (foto), joi, pentru BIHOREANUL.

Orădeanul a studiat Geografie și Management la Universitatea Loughborough din Anglia, acolo unde acum studiază Știința și managementul schimbărilor climatice. De asemenea, el este preocupat de meteorologie încă de când era licean.

Risc de tornadă!

Potrivit Estofex, o organizație europeană specializată în prognozarea și monitorizarea furtunilor puternice, din 13 iulie, ora 18, până pe 14 iulie, ora 6, un val se va deplasa în Europa Centrală” și va trece prin Croația, Serbia, Ungaria, România și Ucraina.

Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Conform acesteia, România, inclusiv județul Bihor, se va confrunta cu fenomene de nivel 3, adică foarte severe, dar și de nivel 2.

Potrivit lui Alex Trandafir, Bihorul a avut ultima avertizare de furtună de nivel 3 în septembrie 2017, când zona montană a județului a fost lovită de un mezociclon.

Estofex a anunțat că în România există și riscul producerii de tornade.

„Când bate vântul din direcții diferite se formează niște turbioni, curenți de rotație. Astăzi, această forfecare în zona noastră și în Ungaria este foarte ridicată”, a declarat Trandafir.

Chiar și fără tornadă, există îngrijorarea că vântul ar putea sufla în rafale de peste 70-90 km/h sau chiar peste 130 km/h, în anumite zone.

Imposibil de spus acum dacă prognoza se va adeveri.

Cert este că cetățenii trebuie să urmărească avertizările Administrației Naționale de Meteorologie, iar, în caz de furtună, să evite deplasările.

De unde vine furtuna?

Potrivit orădeanului, sistemul de furtuni care va intra joi în România este provocat de un front rece, care zilele trecute a făcut ravagii în Olanda și Germania și care se deplasează foarte violent.

Astăzi, în Oradea, potențialul este și mai crescut, pentru că a plouat în această dimineață, umiditatea a crescut la 70% și s-a dublat riscul extrem de furtuni”, a mai spus Alex Trandafir.

Totodată, furtuna puternică de joi dimineață a venit și cu un fenomen spectaculos, pentru cei care au privit cerul: un nor spectaculos, denumit Cumulonimbus Arcus (vezi imaginea principală).

„Este un sistem convectiv care a pornit aseară din Austria și, conform majorității modelelor de prognoză, trebuia să se stingă prin Ungaria azi noapte, dar a fost atât de puternic că a rezistat până aici”, a explicat specialistul.

Acest nor, ca un perete uriaș, se formează între masele de aer. „El este în zona în care aerul cald urcă, iar în spatele peretelui este aer rece. Când trece el, simți un vânt puternic și scade temperatura”, a mai spus orădeanul.

Norul a fost fotografiat de mai mulți orădeni, care au postat imaginile pe rețelele de socializare.

Imagini realizate în Oradea, joi, între orele 9.35-9.50. VIDEO: Video: Alexandru Plic

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
pfffuu ce tornada a fost
Inteleg entuziasmul vostru cand vine vorba de evenimente meteo, dar sper ca ati invatat o lectie acum despre grupurile de vanatori de furtuni :))) Poate data viitoare aveti mai mult de 16 ani…
Postat 14 Iulie 2023, 07:36 de mr_right
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON