Reprezentanţii Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius au prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, rezultatele obţinute până acum în cadrul unui proiect realizat din bani europeni.
Acesta are ca obiective îmbunătăţirea managmentului în cele 6 situri Natura 2000 pe care asociaţia le are în custodie, precum şi conştientizarea populaţiei din aceste zone asupra importanţei protejării naturii. La conferinţă au participat Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius, Andrei Togor, managerul proiectului, şi Georgiana Vlaş, asistent manager pe acest proiect.
Până acum, în cadrul acestuia, reprezentanţii Aqua Crisius au realizat două trasee tematice, unul pe Valea Iadului, iar altul în Defileul Crişului Negru, precum şi mai multe materiale de prezentare frumuseţilor şi obiceiurilor acestor zone. Este vorba despre un documentar de circa 30 de minute intitulat "Omul şi natura în Defileul Crişului Negru" şi 7 scurtmetraje despre liliacul carpatin, bujorul banatic, scoica mică de râu, buhaiul de baltă cu burtă galbenă şi cel cu burtă roşie, sălcii şi plopi, dansul nupţial la corcodel, respectiv iernarea păsărilor pe lacurile din amonte de Oradea.
De asemenea, Aqua Crisius a realizat şi mai multe materiale tipărite despre siturile Natura 2000 pe care le are în custodie, între care un pliant informativ numit "Părţi de rai în judeţul Bihor", care prezintă Valea Iadei şi Defileul Crişului Negru. De asemenea, a fost editat un album de fotografii intitulat "Valori naturale în Ţara Crişurilor", care prezintă siturile Crişul Repede amonte de Oradea, lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, Diosig, Valea Iadei, Defileul Crişului Negru şi Crişul Negru. Materialele au fost editate în limbile română, maghiară şi engleză.
"În perioada următoare vom desfăşura o campanie de conştientizare în şase localităţi din judeţ, în care vom prezenta şi distribui aceste materiale. De asemenea, un astfel de workshop va avea loc şi în Oradea. Scopul proiectului nostru este creşterea cu 30% a gradului de conştientizare a populaţiei din zonele adiacente siturilor Natura 2000", a precizat Andrei Togor în conferinţa de presă.
Totodată, în acest sezon estival, Aqua Crisius va organiza două tabere Junior Ranger dedicate copiilor din localităţile riverane acestor arii protejate şi menite să-i apropie pe aceştia de natură, învăţându-i cum să o protejeze.
În cadrul acestui proiect, Aqua Crisius a mai amenajat pe Valea Iadei o platformă rezistentă din oţel galvanizat de unde se poate admira panorama Cascadei Iadolina, aflată între Stâna de Vale şi Coada Lacului, respectiv construieşte la Şoimi un punct de informare pentru turişti.
Totodată, organizaţia a cumpărat şi 18 echipamente care să-i ajute rangerii în munca de custode a celor 6 situri Natura 2000. Între acestea: un aparat foto cu teleobiectiv, un debitmetru, un binoclu, două laptopuri şi două imprimante portabile.
În fine, din banii accesaţi prin proiect, 12 dintre rangerii Aqua Crisius au urmat cursuri de instruire şi au primit atestate de la Autoritatea Naţională pentru Calificări, iar trei au devenit scafandri cu acte în regulă. De altfel, asociaţia le-a şi cumpărat două costume complete pentru scufundări.
Proiectul "Management integrat conservativ şi participativ al siturilor ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea, ROSPA0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0262 Valea Iadei, ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, ROSCI0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig", co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, se va încheia la finalul anului 2015. Valoarea totală a acestuia este de 2,05 milioane lei, din care 90% este contribuţia Uniunii Europene, iar 10% a Guvernului României.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.