URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2023, 07:25

Parchetul General a clasat dosarul de plagiat care-l viza pe premierul Nicolae Ciucă

Parchetul General a clasat dosarul de plagiat care-l viza pe premierul Nicolae Ciucă foto: Facebook / Nicolae Ionel Ciucă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parchetul General a clasat dosarul legat de acuzațiile de plagiat referitoare la teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. În ceea ce privește infracțiunea de însușire a operei altui autor, s-a constatat că fapta s-a prescris, iar în ceea ce privește cea de uz de fals în formă continuată, că „fapta nu există”.

„Dosarul penal a fost soluţionat prin ordonanţă de clasare la data de 15 martie 2023, după cum urmează: clasarea cauzei cu privire la infracţiunea prevăzută de art.197 alin.1 din Legea nr.8/1996 republicată (fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale (art.16 alin.1 lit.f Cod de procedură penală); clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de uz de fals în formă continuată, prevăzută de art.323 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, întrucât fapta nu există (art.16 alin.1 lit.a Cod de procedură penală)", se arată într-un răspuns al Parchetului General trimis către PressOne și Agerpres. 

Dosarul penal în care premierul Nicolae Ciucă a fost acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza sa de doctorat a fost deschis după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că în lucrare există conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini.

Aceeași jurnalistă scrie acum, pentru PressOne.ro, că fapta era prescrisă din 2008 și că singura consecință a deschiderii acelui dosar penal a fost aceea că „instituțiile academice – universitatea la care premierul și-a susținut doctoratul, respectiv CNATDCU – s-au aflat în imposibilitatea de a analiza acuzațiile de plagiat și de a da un verdict, întrucât procurorul de caz a ridicat de la sediile celor două instituții întreaga documentație, atât în original, cât și în copie”. 

În schimb, subliniază Emilia Șercan, decizia din 15 martie a Parchetului General deschide posibilitatea ca teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă „să fie, în sfârșit, analizată de către Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare „Carol I” (UNAP), așa cum chiar premierul a cerut public în ziua în care am publicat dovezile de plagiat”. 

Deși Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu mai poate analiza nicio teză de doctorat ca efect a ueni decizii a Curții Constituționale (CCR) din iunie 2022, universitățile la care doctoranzii își susțin tezele au în continuare dreptul de a analiza suspiciunile de plagiat apărute prin sesizări directe sau prin autosesizare, în baza propriilor carte universitare și a regulamentelor de funcționare a comisiilor de etică, mai arată Emilia Șercan în articolul publicat de PressOne.ro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ciucă...ă...ă...ă
Putem spune despre cei ca el ajunși la putere doar: ă...ă...ă...ă. Cam atâta poate el saracul.
Postat 07 Aprilie 2023, 21:02 de Adrian_Preda
Din nou si din nou
Si justitia, si sistemul sanitar si multe altele se afunda intr-o mocirla din care nu stiu cate generatii va fi nevoie sa le scoata. Asta e tara ? O tara in care infractorii scapa prin prescriere sau fugit din tara si amarastenii sunt condamnati pt orice greseala ?! Chiar nu pot cei cu pensii speciale sa schimbe legea ca sa nu se mai prescrie aceste faradelegi? Sau "specialii" nu ar putea sa se miste mai repede si sa fie platiti si dupa cate prescriptii genereaza ? Vai si amar de psd+pnl+udmr: ne asigura stabilitate in mediocritate si in mocirla pe care le intretin in stil mafiot.
Postat 07 Aprilie 2023, 13:18 de oradea_mea_si_a_ta
Tagma cum laudae
Mai deunazi la tv, in plina agitatie psihomotorie cu pensii speciale, pnrr si alte acronime, o duduie judecatoare, isi apara breasla si beneficiile: cum ca procurorii nu misca dosarele, de le apuca prescrierea, cum ca ei, justitiarii, aduc bani la buget din taxe de timbru samd. Deci, efortul organelor ca sa asigure dreptatea cetateanului roman, se traduce cu NUP, prescriere, „fapta nu există”. Aferim. Aseara,niste contabili ratati au scos pe piata alta dumă: Cica 0.1 din pensionari papă 10% din fondul de pensii al tarii. Asta da randament. Ba , da nu iese unul, unul macar din specialii astia cu 20-80.000 lei pe luna, sa zica smerit: Fratilor, ce-i mult e mult, mie mi-ajunge 8.000, sa moara mama. Bă, nu-i mai satură D-zo.
Postat 07 Aprilie 2023, 11:49 de excalibur
suntem tari
Deci dosarul s-a clasat, raspunderea nu mai e. Lucrarea insa, in consecinta, e buna asa cum e. Ne-am dat dreq. In concluzie fraier ala de face o lucrare de dottore pe bune. N'est pas!? Principiul acesta, luand in considerare cele ce se intampla si intamplate, ar trebui afisate pe poarta universitatilor din RO. A.k.a. "Lucrarea NU se face....se copiaza, CLAR!?!?"
Postat 07 Aprilie 2023, 09:49 de Christa
Doamne.....
Balbaitul asta de ma_ciuca o face pe Veorica (sau pe Leana!) sa para savant(a) de talie mondiala, iar pe ceasca un orator precum Demostene!
Postat 07 Aprilie 2023, 08:55 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON