URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2016, 12:31

Paradox constatat de ANIF: Bihorul are destule canale pentru irigat, dar niciun agricultor interesat!

Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Bihor, Claudiu Gligor, a prezentat activitatea instituţiei pe care o conduce la şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural, în faţa prefectului Claudiu Pop, a subprefectului Iulius Delorean şi a şefilor de instituţii deconcentrate din judeţ.

După ce a oferit informaţii vizavi de rolul şi structura ANIF, Gligor a arătat că, din punct de vedere al îmbunătăţirilor funciare, Bihorul are 331.644 de hectare amenajate. "72% din totalul lucrărilor sunt desecări. Judeţul Bihor este inversul a ceea ce auzim vara în Bărăgan, cu seceta. Noi suntem ca o mlaştină, dispunem de suficiente canale şi, nu e vina noastră, dar nu avem nicio solicitare pentru irigaţii", a spus Gligor.

Potrivit directorului, nici în 2015, nici în lunile trecute până acum din 2016, niciun agricultor bihorean nu a solicitat ANIF Bihor aviz pentru lucrări de irigaţii din canalele colectoare, deşi acestea aveau apă. Astfel, au concluzionat Gligor şi prefectul Pop, nu este exclus ca la vară agricultorii să se plângă iar că seceta le-a distrus culturile şi Guvernul nu i-a ajutat. Şeful ANIF Bihor a mai spus că doar 2% din amenajările funciare din Bihor sunt sisteme de irigaţii realizate de bihoreni în cadrul unor proiecte cu finanţare externă.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, Gligor a mai arătat că ANIF Bihor nu doar are prea puţini angajaţi, 74% din schema de personal fiind ocupată, dar are şi o lipsă acută de utilaje. "Avem 2.980 de kilometri de canale şi nu avem măcar un tractor multifuncţional. Ca norocul, colaborăm bine cu ABA Crişuri", a spus directorul. Utilajele ar fi necesare ANIF în primul rând pentru curăţarea canalelor, cele mai multe dintre ele doldora de gunoaie.

Atenţie la carne!

La Colegiul Prefectural, a doua luare de cuvânt i-a aparţinut directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Remus Moţoc, care a făcut o informare privind controalele făcute de colegii săi, înainte de sărbătorile pascale.

Potrivit lui Moţoc, o carmangerie a fost închisă, iar 125 de kilograme de carne au fost confiscate, pe motive de depozitare necorespunzătoare. În total, inspectorii DSVSA au dat 40 de amenzi în cuantum de 47.760 lei.

Şeful DSVSA le-a transmis bihorenilor că singurele pieţe autorizate de sacrificare a mieilor sunt în Ioşia şi Beiuş.

La final, Claudiu Pop le-a cerut directorilor DSVSA, DSP şi OPC să intensifice controalele, astfel încât să se asigure că bihorenii vor cumpăra produse alimentare care nu le vor altera sănătatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON