URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2023, 16:00

Ortodocșii din România ar trebui să celebreze Paștele deodată cu credincioșii catolici. Cine a făcut propunerea și cum a reacționat BOR

Ortodocșii din România ar trebui să celebreze Paștele deodată cu credincioșii catolici. Cine a făcut propunerea și cum a reacționat BOR Ilustrație generică, foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Săptămâna Mare se discută despre o schimbare majoră în ceea ce privește sărbătorirea Paștelui de către credincioșii ortodocși. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi şi profesorul Adrian Papahagi, ambii apropiaţi de Biserica Ortodoxă Română, au cerut duminică prin postări pe reţelele sociale ca BOR să celebreze Paştele împreună cu catolicii şi protestanţii.

BOR a răspuns susţinând că soluţionarea unei astfel de probleme nu este de natură dogmatică, ci de unitate inter-bisericească.

„Relicvă a Războiului rece”

Primul care a publicat un mesaj cu privire la o astfel de schimbare a fost Teodor Baconcschi. „Decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, dar fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paştele odată cu catolicii şi protestanţii (cum fac ortodocşii din Finlanda şi Estonia). Cu toate astea, mergem cu ruşii – şi calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât şi prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016)", a scris acesta pe Facebook.

În aceeaşi zi, și profesorul şi eseistul Adrian Papahagi a scris că actuala decalare e o problemă pentru românii din diaspora, care primesc zile libere de Paștele catolic.

„După Paşti, voi iniţia un amplu demers naţional, solicitând Adunării Naţionale Bisericeşti şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să calculeze data Paştilor pe calendarul gregorian (de care oricum ţine seama Crăciunul) astfel încât să sărbătorim Învierea alături de toată creştinătatea apuseană (incluzându-i aici, de pildă, pe ortodocşii finlandezi), şi alături de concetăţenii noştri catolici sau protestanţi, fie ei maghiari, saşi, români sau orice", a mai scris el, potrivit Hotnews.ro.  

După calendare diferite

În replică, BOR a transmis, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, că o astfel de decizie trebuie luată doar după mai multe întâlniri şi înţelegeri inter-bisericeşti.

"Soluţionarea acestei probleme, care NU este una de natură dogmatică, ci una de unitate inter-bisericească, presupune reînceperea unor consultări între Bisericile Ortodoxe şi decizia unui viitor şi necesar Sinod pan-ortodox", a transmis purtătorul de cuvânt al BOR.

Acesta a explicat apoi că în prezent BOR sărbătoreşte Crăciunul după calendarul gregorian (adoptat de lumea creştină apuseană) şi Paştele după cel iulian (cel după rit vechi, după care funcţionează în continuare Biserica Ortodoxă din Rusia şi din Serbia).

"Congresul interortodox desfăşurat la Istanbul (Constantinopol) în anul 1923 a hotărât adoptarea calendarului gregorian şi în bisericile ortodoxe, rămânând însă la latitudinea fiecărei biserici ortodoxe autocefale să aleagă momentul oportun pentru această trecere. Tot atunci s-a hotărât ca data Paştelui pentru ortodoxie să se calculeze în continuare după calendarul iulian, până când toate bisericile ortodoxe autocefale vor adopta calendarul gregorian, evitându-se astfel diferenţele liturgice din sânul Ortodoxiei", se mai arată în informare.

Biserica Ortodoxă Finlandeză şi cea Estoniană sunt singurele biserici ortodoxe care sărbătoresc Paştele după calendarul gregorian.

„N-au Lumina sfântă”

Pe această temă și-au exprimat părerile și alţi lideri bisericeşti ai BOR, între care s-au numărat controversatul Arhiepiscop al Tomisului, IPS Teodosie, care a comentat că îi „compătimeşte” pe catolici.

„Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă. (...) Nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlineşte, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni. Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat", a spus arhiepiscopul, potrivit News.ro.

Pe de altă parte, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, întrebat de Cluj24.ro, a spus că BOR ar trebui să sărbătorească Paştele în acelaşi timp cu ţările din Vest, după calendarul gregorian.

„Trebuie să ne aducem aminte că în 1922 Biserica Ortodoxă Română (BOR) a trecut pe calendarul gregorian şi 4 ani s-au sărbătorit Paştile după Pascalia nouă. Constatând că mai toate ţările ortodoxe au rămas cu Paştile pe calendarul vechi, pe calendarul iulian, pentru comuniunea cu ceilalţi fraţi ortodocşi, a revenit şi BOR la calendarul vechi. (...) Ar fi minunat dacă s-ar reuşi acest lucru şi s-ar trece pe stil nou şi cu sărbătorile pascale, pentru că celelalte sărbători cu dată fixă, cum este Crăciunul, le ţinem pe stil nou, doar cele legate de Paşti le ţinem pe stil vechi", a spus acesta potrivit Cluj24.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
o idee minunata
a fost enuntata si anul trecut tot de Papahagi, chiar dupa Inviere. Anul acesta a prins dezbaterea. Sper sa se intample, sa poata veni si familia din occident in vizita de Pasti la Inviere acasa. Dupa cum a zis BOR, nu e o dezbatere teologica, ci doar administrativa si de unitate a bisericilor autocefale. Episcopul de Tomis e mai ...cu motz, dar Mitropolia Clujului si a Husilor, Moldovenii si Ardelenii sunt ptr schimbare. Si Bucurestiul ar fi, daca nu dauneaza relatiilor internationale. Dar daca romanii au curajul sa o faca, cred ca si alte tari ortodoxe din regiune vor urma exemplul in cativa ani, chiar si Ucraina, si Moldova, si altii din balcani, bulgarii, etc.
Postat 11 Aprilie 2023, 17:59 de unu
Solutie exista
Un referendum! Anul viitor avem alegeri fara numar. Intrebarea ar fi simpla: doriti ca Sarbatoarea Pascala sa se tina dupa calendarul actual (gregorian), precum Sarbatoarea Craciunului sau dupa cel vechi (iulian)? Biserica nu e bor, nu e Mache Şpagoveanu si nici chiar Multpreafericitul Daniel, biserica e milioanele de credinciosi. Daca vrem, asa va fi! Ca nu vor vrea popii sa se supuna vointei boborului? Foarte bine! Le taiem banii, sa-si plateasca singuri pensiile si salariile.
Postat 11 Aprilie 2023, 16:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON