Piaţa Unirii va fi şi în acest an locul de desfăşurare a festivităţilor pregătite pentru aniversarea Unirii Principatelor Române. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectura Bihor, acestea vor începe sâmbătă dimineaţă la ora 10.00 cu intonarea Imnului Naţional.
Alături de istoricul Viorel Faur va rosti o alocuţiune despre Mica Unire de la 1859 şi prefectul Claudiu Pop, după care cei prezenţi vor putea depune coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia lui Mihai Viteazul.
Tradiţionala defilare a gărzii de onoare şi onorul muzicii militare vor începe în jurul orei 10.30, iar apoi elevii Liceului de Artă vor susţine un recital, urmat - în jurul orei 10.55 - de o Horă a Unirii, în care se vor prinde dansatori ai Ansamblului Bihorul şi elevi de la şcolile orădene.
Pentru buna desfăşurare a ceremoniei militare, între orele 10 şi 11, mijloacele de transport în comun ale OTL care tranzitează zona Pieţei Unirii vor circula cu întârzieri faţă de graficele de circulaţie în vigoare.
Unirea principatelor sau Unirea mică este sărbătorită în amintirea actului din 1856, când Moldova şi Ţara Românească, până atunci separate, au format un singur stat, prin dubla alegere ca domnitor al lui Alexandru Ioan Cuza. Unirea a fost, însă, un proces complex şi de durată, început în 1848 prin realizarea uniunii vamale, în timpul domnitorilor Mihail Sturdza (Moldova) şi Gheorghe Bibescu (Ţara Românească).
Unificarea parlamentelor şi guvernelor a avut loc însă abia în 1862, iar ulterior tânărul stat român a fost consolidat prin adoptarea primei Constituţii, în 1866, după aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În acelaşi an statul a căpătat denumirea actuală, România, care şi-a cucerit independenţa în 1877, fiind modernizat pe întreaga domnie a Regelui Carol I.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.