URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Ianuarie 2015, 12:30

Orădenii, invitaţi să sărbătorescă Unirea Principatelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii va fi şi în acest an locul de desfăşurare a festivităţilor pregătite pentru aniversarea Unirii Principatelor Române. Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Prefectura Bihor, acestea vor începe sâmbătă dimineaţă la ora 10.00 cu intonarea Imnului Naţional.

Alături de istoricul Viorel Faur va rosti o alocuţiune despre Mica Unire de la 1859 şi prefectul Claudiu Pop, după care cei prezenţi vor putea depune coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia lui Mihai Viteazul.

Tradiţionala defilare a gărzii de onoare şi onorul muzicii militare vor începe în jurul orei 10.30, iar apoi elevii Liceului de Artă vor susţine un recital, urmat - în jurul orei 10.55 - de o Horă a Unirii, în care se vor prinde dansatori ai Ansamblului Bihorul şi elevi de la şcolile orădene.

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei militare, între orele 10 şi 11, mijloacele de transport în comun ale OTL care tranzitează zona Pieţei Unirii vor circula cu întârzieri faţă de graficele de circulaţie în vigoare.

Unirea principatelor sau Unirea mică este sărbătorită în amintirea actului din 1856, când Moldova şi Ţara Românească, până atunci separate, au format un singur stat, prin dubla alegere ca domnitor al lui Alexandru Ioan Cuza. Unirea a fost, însă, un proces complex şi de durată, început în 1848 prin realizarea uniunii vamale, în timpul domnitorilor Mihail Sturdza (Moldova) şi Gheorghe Bibescu (Ţara Românească).

Unificarea parlamentelor şi guvernelor a avut loc însă abia în 1862, iar ulterior tânărul stat român a fost consolidat prin adoptarea primei Constituţii, în 1866, după aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. În acelaşi an statul a căpătat denumirea actuală, România, care şi-a cucerit independenţa în 1877, fiind modernizat pe întreaga domnie a Regelui Carol I.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NU
Refuz să particip la o mascaradă propagandistică! Să mă prind în horă cu Bolojan la statuia lui Mihai Viteazul, adică exact cel care luptă din răsputeri să o mute? Niciodată! Vor fi prezenți sigur lingăii PNL, cei care dau like la orice pe pagina de FB a PMO! Va fi și profesorașul de la Colegiul tehnic Transilvania care va aduna cu forța niscaiva elevi! El care se dă mare patriot, mare român dar care scrie numele autorului versurilor „Horei Unirii” ALEXANDRII!(iar dacă este atenționat tot el face pe ofuscatul!).
Postat 22 Ianuarie 2015, 10:25 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON