URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2012, 17:23

Oradea pune lacăt pe Paris: Pârâul Paris va fi întubat, astfel că dejecţiile orădenilor nu vor mai polua Crişul

Oradea pune lacăt pe Paris: Pârâul Paris va fi întubat, astfel că dejecţiile orădenilor nu vor mai polua Crişul MAI MARE RUŞINEA. Zeci de ani, pârâul Paris a fost folosit de orădenii de pe deal ca o latrină, simplu vehicul pentru vărsarea dejecţiilor direct în cel mai mare râu al oraşului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii obişnuiţi să se prindă de nas când trec pe lângă Podul Dacia, în zona unde pârâul Paris se varsă în Crişul Repede, vor putea răsufla liniştiţi. Autorităţile au găsit soluţia acestei probleme vechi de câteva decenii: deversarea canalizării menajere a locuitorilor de pe dealurile oraşului în albia pârâului.

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri va întuba pârâul, nemailăsând loc pentru nicio scăpare de mizerii. Paralel cursului său, Compania de Apă va realiza un canal de colectare, astfel că locuitorii de pe deal fie se vor racorda la acesta, fie vor rămâne cu dejecţiile în curţi...

Problemă veche

01 Pasztor Sandor.jpgPârâul Paris (sau Pasteur, cum mai e numit), izvorăşte lângă lacul Săldăbagiu de Munte, şerpuieşte printre străzile Gheorghe Doja şi Louis Pasteur şi se varsă în Crişul Repede printr-o gură de canalizare de pe malul drept aflată lângă Podul Dacia. "În anii '50 s-a început întubarea pârâului, dar s-a făcut doar pe două porţiuni, cele mai uşor accesibile. Ulterior, nimeni n-a mai continuat lucrările", explică şeful ABA Crişuri, Pasztor Sandor (foto).

De atunci, oraşul s-a tot extins, dealurile Oradiei s-au umplut de case, astfel că, în prezent, nimeni nu poate spune cu certitudine de la câte gospodării adună pârâul dejecţiile. Dar cert e că le adună! Marile probleme au apărut după ce tot mai mulţi locuitori şi-au legat ţevile de scurgere direct la canalizarea pluvială care se varsă în pârâu. "Nici nu vreţi să ştiţi ce a ajuns în Criş. Şi uleiuri hidraulice am găsit!", spune Pasztor, dând doar un exemplu de substanţe care poluează grav şi pe termen lung atât pârâul, cât şi Crişul în care se varsă.

Imposibil de identificat

Pe străzile din zona Doja, reţeaua de canalizare menajeră e la un nivel mai înalt decât cel al caselor. Drept urmare, ca să "urce" deşeurile din fosa septică în reţea, orădenii ar fi avut nevoie de o pompă. Cel mai probabil, mulţi dintre ei au preferat ca, în loc să facă această investiţie, să lase deşeurile să curgă "natural" la vale. Adică în pârâu. Iar de aici, direct în Criş, astfel că putoarea i-a făcut pe orădeni să facă sute de reclamaţii la Garda de Mediu. Degeaba...

01 calin mocan_2.jpg"Ca să-i prinzi pe poluatori, ar trebui să ştii când deversează dejecţiile, să mergi pe canalizare în sus, să iei probe pentru a le dovedi vinovăţia. Asta e, practic, imposibil", zice şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan (foto).

Fără sancţiuni

Toate problemele vor dispărea, însă, în curând, datorită unei colaborări între ABA Crişuri, Compania de Apă Oradea şi Primărie. Lucrătorii ABA vor curăţa cursul pârâului, acum plin de mizerii de tot felul. Apoi, la fel cum au făcut cu alte pârâuri mici din oraş, precum Adona ori Crişul Mic, vor întuba şi Parisul. "Tot cursul pârâului va fi întubat, de la izvoare până la vărsarea în Crişul Repede, iar orice racord va fi blocat", a precizat şeful ABA Crişuri.

01 Gheorghe Popa.jpgÎn paralel, CAO va realiza un canal colector, care va coborî dealul pe lângă pârâu, şi la care vor fi racordate toate casele din zonă. "Noi le ducem ţevile până la limita proprietăţilor, oamenii nu vor trebui să facă niciun efort financiar deosebit, trebuie doar să se racordeze", explică directorul tehnic al Companiei, Gheorghe Popa (foto). CAO nici măcar nu va căuta să-i amendeze pe cei care s-au legat ilegal la acest pârâu. "Problema e prea veche ca să mai căutăm vinovaţi. Important e să o rezolvăm pentru totdeauna", zice Popa.

Ultima "treabă" mare

Civilizaţia costă! Partea de lucrări ce revine ABA Crişuri e estimată la 3,5 milioane de euro, iar cea a CAO la 250.000 de euro, această din urmă sumă fiind oferită de Primărie, după ce aleşii din Consiliul Local vor aproba proiectul. "Lucrările sunt avizate de Administraţia Naţională Apele Române. Urmează să primim şi avizul Ministerului Mediului, iar apoi să găsim sursa de finanţare pentru partea noastră de lucrări", spune Pasztor Sandor.

Fie că se vor face din fonduri europene, fie pe bani din bugetul de stat, lucrările vor începe anul acesta, garantează şeful ABA Crişuri. La final, Oradea se va putea lăuda că are cursurile de apă sub control. "Aceasta e ultima problemă mare a oraşului, din perspectiva noastră", spune Pasztor, mulţumit că restul pârâurilor cu probleme deja au fost sau sunt în curs de întubare. Nemaifiind, deci, simple gropi de gunoaie plutitoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Spitalul Judetean - principalul poluator,din 30.09.2014 fara aviz de mediu !
Spitalul Judetean - principalul poluator,din 30.09.2014 fara aviz de mediu ! Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea in urma sesizarii referitoare la evacuarea apelor menajere in paraul Paris i s-a revocat autorizatia de mediu conf.Ord.1798/2007 al MMDD.Domnule Bolojan ,ati cunoscut aceasta situatie,totusi ati considerat oportun,conform constiintei Dvs. sa-i acuzati pe cei cativa proprietari de imobile care au locatia pe albia paraului si nu sunt bransati la reteaua de canalizare(zona tarifara de impozitare A ).Nu va interesat cati dintre acestia au fose septice!De ce nu au fost bransati pana acum ? Ati profitat de pozitia celui mai tare......in tot acest timp Spitalul Judetean deverseaza la greu apa menajera cu agenti patogeni de la toti bolnavii tratati,cu risc maxim de ai imbolnavi pe totii oradenii prin deversarea din paraul Paris in Crisul Repede.Nu v-a interesat aceasta investitie pentru ca ,ea in sine nu este prea vizibila deci lauri si aprecieri mai putine .
Postat 17 Octombrie 2014, 20:46 de Adrian Platona
Catre Ministerul Mediului
Catre Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice B-dul Libertăţii nr. 12, Sector 5, Bucureşti In atentia Dl.Ministru Attila Korodi Obiectul scrisorii noastre este acela de a va face cunoscuta situatia potrivit careia cu buna stiinta edilii oradeni au ignorat ani de-a randul dezastrul generat de Spitalul judetean Oradea ( iar acum abordeaza sumar,neaprofundat si formal problema depoluarii) - unitate sanitara necanalizata la reteaua orasului care infesteaza paraul Paris( afluent al Crisului Repede ) cu o cantitate incomensurabila de lichid abject - incarcat cu diferite substante si agenti patogeni - cu aspect si miros fecaloid in stadiu de descompunere la care se adauga si apele menajere provenite de la pseudocanalizarea strazii Santului,hotel Silver,Perind , precum si de la blocurile existente in zona spitalului , str.Ghe.Doja. (Z1,Z2,Z3,Z4,Z5,Z6,C1,C2,C5),str.Pasteur (D42 ,D42A, D42C,D42D) Toate aceste fluide alcatuiesc cursul paraului pe perioada lipsita de precipitatii . Potrivit studiului SC Rono Aqua SRL paraul Paris se constituie din apele de ploaie si din topirea zapezilor ce vin de pe versantii Dealul Mare si Dealul Osorhei. De asemenea mentionam faptul ca in nici unul din cele doua studii de fezabilitate intocmite de SC Rono Aqua SRL nu se solutioneaza problema pseudocanalizarii strazii Santului care se situeaza sub nivelul canalizarii orasului si se varsa prin conductele de refulare direct in valea paraului Paris ( vidanjarea reglementata de CAO nefiind eficienta) Fara canalizarea tuturor celor aflati pe intreg cursul paraului nu se va realiza depoluarea atat de clamata de factorii responsabili. Ne intrebam ce a determinat oare ca : ABA Crisuri,Agentia de Prot.Mediului Oradea si Primaria sa ramana orbi fata de procesul de viciere prin infestare cu diferite materiale reziduale si microorganisme patogene a mediului cu impact direct asupra oamenilor si animalelor din zona - realitate evidenta , de altfel sesizata si de mine in multe randuri ,sesizari la care am primit raspunsuri lipsite de continut. ... ,ramanand sa fie acuzati de Bolojan si Pasztor (ABA Crisuri 2011)de poluarea paraului Paris cei cativa proprietari de " cotete ". In speranta ca veti avea disponibilitatea de a va preocupa de monitorizarea fondurilor bugetare si europene destinate depoluarii paraului Paris prin urmarirea orientarII acestora spre indeplinirea intocmai a obiectivului la dimensiunea sumelor alocate fara a se crea posibilitatea adoptarii unor solutii derizorii – va rugam totodata in calitate de organ competent sa gasiti calea de a sanctiona edilii oradeni ( pentru ca pe viitor sa nu se perpetueze aceasta stare al confortului ignorantei si dispretului in detrimentul sanatatii cetatenilor oradiei) pe care ii facem raspunzatori ca au tolerat si ascuns in timp cu buna stiinta o asemenea dimensiune de viciere a mediului si sanatatii populatiei din zona.,fara a lucra eficient pentru inlaturarea cauzelor. Va multumim si va rugam sa primiti asigurarile noastre de respect si consideratie. Adrian si Mirela Platona
Postat 27 Septembrie 2014, 13:36 de Adrian Platona
singura problema?
linga podul decebal vizavi de vandana e aceeasi problema se deverseaza toti kktii printr o conducta in cris dar nu se sesizeaza nimeni...
Postat 30 Martie 2012, 20:59 de kkk
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON