URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2015, 12:05

Oradea ieri, Oradea azi: Pe vremuri, dealul Ciuperca avea în vârf o capelă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1839. O capelă pentru oraş

Cunoscut orădenilor de azi ca loc de promenadă, Dealul Ciuperca nu a fost întotdeauna aşa. În perioada austro-ungară, acesta era o zonă cu caracter religios, având numele Dealul Calvarului sau Kálvária, asemeni multor astfel de zone din Ardeal.

În vârful său, a fost construită în anii 1839-1840, la comanda episcopului orădean Laycsák, o capelă romano-catolică. Ridicată de Barthel György, clădirea (foto) avea dimensiuni reduse, dar excela prin stilul neoclasic. Era singura biserică de formă rotundă din oraş şi amintea de compoziţia Pieţei San Pietro din Vatican. În faţa sa erau câteva statui, cel puţin două reprezentând răstignirea lui Iisus, ambele opere ale lui Dittmann Kelemen.

Capela era şi punctul final al procesiunilor de Paşti, care porneau de la biserica romano-catolică Olosig (intersecţia străzilor Republicii şi Dunărea).

Clădirea a fost demolată în 1955 de autorităţile comuniste, care nu concepeau ca „deasupra” oraşului să stea o asemenea clădire. Pe locul rămas liber a fost construit un restaurant în formă de ciupercă, care a şi dat numele actual al dealului.

Aleea de acces dinspre linia CFR, cu punctele de belvedere, a fost amenajată prin „muncă patriotică” în 1966.

2015. Grădina publică Ciuperca

Decenii la rând, Dealul Ciuperca şi aleea de promenadă au rămas neschimbate, iar din cauza degradării avansate au încetat să mai fie o destinaţie preferată a orădenilor. În 2011, a apărut însă ideea extinderii şi modernizării zonei de promenadă, iar în 2012 Primăria a depus un proiect în acest scop pentru a obţine o finanţare cu fonduri europene.

Deşi proiectul iniţial cuprindea, pe lângă alei, zone verzi, iluminat şi spaţii de odihnă, o cascadă, un lac cu nuferi şi o zonă viticolă, anul trecut el a fost mult simplificat.

Grădina publică, aflată acum spre finalul amenajării, va avea o suprafaţă de 3,7 hectare, aproape dublu faţă de spaţiul verde existent înainte, prin preluarea unui teren deţinut de Episcopia Greco-Catolică. Costul lucrărilor este de 1,7 milioane euro, din care 730.000 euro finanţare europeană nerambursabilă.

Până acum, muncitorii au realizat un punct de informare turistică, un amfiteatru şi aleile, au plantat arbori şi arbuşti şi, de asemenea, au montat un covor de gazon. Întregul şantier ar trebui finalizat până la sfârşitul lui 2015, ceea ce înseamnă că de anul viitor orădenii se vor putea bucura atât de un nou spaţiu public, cât şi de o privelişte mai deschisă către oraş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
?????????????????????
Ce tupeu,ce nesimtire,numai capela mai trebuia acum...Vine frigul oameni buni,Ilie taranul opreste iar caldura exact acolo spre Ciuperca..Auzi ..panorama...Mai mare panorama proasta ca taranul ajuns primare nu iecsista!Pleaca tarane...!!!!!!!!
Postat 09 Noiembrie 2015, 07:04 de grigore
@ david
Din pacate, vor plati oradenii oalele sparte, indiferent ca au sau nu afinitati fata de vreun partid sau altul. Iti inteleg frustrarea, nici nu voi pomeni de politica pentru ca nu exista vreun partid in Romania care sa prezinte incredere sau interes. Continua te rog sa faci ce stii mai bine: pupa in continuare dosul gibonului, poate-ti pica si tie ceva din procentele incasate de la subcontractorii care au 'castigat' licitatiile pentru lucrarile din Oradea.
Postat 08 Noiembrie 2015, 23:33 de User anonimizat
@bihoreanoradean
oameni ca tine au mai fost si au trecut. Nu poti sa faci pe toata lumea fericit, mai ales pe pesedisti.
Postat 08 Noiembrie 2015, 23:06 de David
1 MILION de euro de la oras!
1 milion de euro pentru ce? Pentru inca 700 de mii de la UE? Cand vor realiza oradenii ca mega proiectele nebunului sunt platite in mare parte de oras? Da, o sa avem un oras frumos, SARAC si INDATORAT pe termen nelimitat. 'Mersi' bolo!
Postat 08 Noiembrie 2015, 22:11 de User anonimizat
Asta a fost pe vremuri.
N-ar fi exclus ca pe viitor sa avem o moschee in varful dealului.
Postat 08 Noiembrie 2015, 19:58 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON