URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2012, 17:22

Oradea ieri, Oradea azi: De la târguri cu vaci şi cai, la pieţe moderne şi hypermarketuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1945. Regulament pentru pieţe

În Buletinul Comunal al Oradiei din martie 1945, un soi de Monitor Oficial local care publica deciziile şi realizările municipalităţii, era tipărit un nou regulament al Serviciului Financiar al Primăriei pentru funcţionarea halelor, pieţelor şi oboarelor. La acea vreme, oraşul avea şase pieţe, din care doar una avea hală, plus trei oboare de vite, cai şi porci. Regulamentul stabilea că animale mici precum mieii, iezii şi purceii de lapte se pot vinde în oricare din pieţe.

Era însă "cu desăvârşire" interzis comerţul "la bariere, pe străzi, în hanuri, curţi sau alte locuri", cu excepţia vânzătorilor ambulanţi autorizaţi de Primărie. Pentru a vinde la gherete, un pieţar trebuia să câştige o licitaţie, dar tarabele se închiriau cu ziua. Regulamentul obliga fiecare comerciant "să fie aprovizionat satisfăcător şi permanent cu articole de bună calitate". Funcţionarea şi întreţinerea pieţelor era un serviciu monopolizat al municipiului, ceea ce însemna că sub nicio formă nu puteau apărea pieţe private.

2012. Pieţele au supravieţuit

03 taraba.jpgDeşi oraşul s-a schimbat enorm, pieţele şi-au păstrat importanţa. Orădenii au de ales acum între zeci de hyper şi supermarketuri, plus nelipsitele magazine de cartier, dar mulţi preferă să se aprovizioneze în continuare din pieţe, mai ales cu legume şi fructe. În prezent, în Oradea funcţionează şapte pieţe gestionate de Administraţia Domeniului Public (fostă RAPAS): Cetate, Ioşia, Rogerius, Nufărul, Decebal, Velenţa şi Obor, aceasta din urmă fiind cea mai mare, de 50.000 mp.

În nicio piaţă nu se mai vând vite, porci sau cai, nici măcar animale mici, care pot fi comercializate doar la târgul de profil. O altă diferenţă e că azi există pieţe private, una fiind la marginea oraşului, pe marginea şoselei de centură. Şi azi, pieţarii obţin gherete în baza unei licitaţii, în urma căreia se încheie contracte de concesiune şi se plătesc chirii lunare. Din acest an, tot în baza unor licitaţii vor putea să-şi desfăşoare activitatea şi comercianţii stradali, iar negoţul neautorizat va fi interzis şi sancţionat cu amenzi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON