URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2013, 17:00

Oradea ieri, Oradea azi: băile tămăduitore ale oraşului de pe Criş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
1221. Băile tămăduitoare ale Oradiei

Celebre în toată ţara, ba chiar şi dincolo de graniţe, Băile Felix au o istorie seculară. Cea mai veche mărturie apare într-o diplomă a Vaticanului, unde sunt menţionate apele termale de lângă Cetatea Oradiei, sub denumirea Termae Varadiensis.

Legenda spune că izvoarele au fost descoperite la începutul secolului XI de către un anume călugăr Felix, parohul mănăstirii din Szentmárton, Sânmartinul de azi. Unii istorici susţin, însă, că un anume Felix Heldres, despre care nu dau alte detalii, ar fi descoperit un izvor între anii 1711 şi 1721, argumentul fiind că atunci au apărut primele clădiri din zonă.

În 1731 s-a făcut prima analiză a apelor termale, care a certificat proprietăţile sale curative, iar câţiva ani mai târziu a apărut şi primul bazin de băi, făcut din lemn, la comanda unui medic. Staţiunea a început să se dezvolte cu adevărat abia după 1885, când aici s-a executat primul foraj modern. Între timp, Băile Felix şi-au mai dezvăluit un atu important: nufărul termal. Floarea a fost descoperită de botanistul Pál Kitaibel în 1789, iar ulterior a devenit simbolul staţiunii.

2013. Apă sau gaze?

03 protest.jpgBăile Felix sunt în prezent cea mai mare staţiune cu funcţionare permanentă, indiferent de sezon, din România. Apele tămăduitoare atrag anual zeci de mii de turişti, dar lipsa unei strategii coerente şi a unei viziuni pe termen lung din partea autorităţilor locale a făcut ca, din păcate, staţiunea să fie înghesuită, cu hoteluri şi pensiuni construite haotic, pe diferite niveluri de înălţime, pestriţ colorate şi fără locuri de parcare.

Turiştii şi localnicii deopotrivă se tem, însă, că viitorul staţiunii este periclitat chiar de stat. Asta pentru că este cuprinsă, ba chiar dă şi numele perimetrului petrolier EX-3 Băile Felix, pe care Agenţia Naţională de Resurse Minerale l-a concesionat în 2010, pentru 30 de ani, companiei canadiene East West Petroleum.

Deşi autorităţile au dat asigurări că numele este "nefericit ales" şi că exploatările petroliere nu vor afecta staţiunea, perimetrul întinzându-se pe 1.066 kmp, locuitorii din Sânmartin n-o cred şi vor un referendum de interzicere a prospecţiunilor. Oamenii cred că, de fapt, compania nici nu caută petrol, ci gaze de şist, urmând să utilizeze controversata metodă a fracturării hidraulice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON