URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Octombrie 2014, 20:01

Oradea, capitala medicinei de urgenţă din România pentru trei zile. Dr. Arafat: Suntem pregătiţi pentru reacţie la o suspiciune de Ebola

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
În organizarea SMURD Bihor şi Primăriei Oradea, cea de-a şasea Conferinţă Naţională de Medicină de Urgenţă şi Salvări în Situaţii Speciale a început joi, într-un cadrul festiv, la Hotelul Internaţional din Băile Felix. La eveniment participă 1.200 de medici, asistente, pompieri şi specialişti în comunicarea în situaţiile de urgenţă, din ţară şi străinătate, lucrările Conferinţei fiind deschise de secretarul de stat Raed Arafat şi dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor.

"Dacă în urmă cu două decenii încă discutam cum să facem descarcerarea unei persoane rănite într-un accident rutier, în ultimii ani dezbaterile sunt despre intervenţiile integrate în situaţii de urgenţă colective. Discuţiile profesioniştilor contribuie în fiecare an la îmbogăţirea experienţei tuturor celor din sistemul medicinei de urgenţă", a subliniat progresul înregistrat de această specialitate medicală în România secretarul de stat Raed Arafat.

În contextul în care cea mai nouă provocare pentru sistemele sanitare din întreaga lume este reacţia la răspândirea virusului Ebola, pentru care - aşa cum se ştie - deocamdată nu a fost descoperit niciun vaccin şi niciun antidot, dr. Arafat a ţinut să precizeze că şi România s-a aliniat eforturilor statelor civilizate, luând măsuri de protecţie şi elaborând proceduri ce prevăd activităţile care trebuie executate în cazul în care o persoană este suspectată pe teritoriul României de contaminarea cu acest virus.

Arafat a afirmat că în toată ţara există spaţii unde un eventual suspect ar putea fi izolat până în momentul în care analiza probelor biologice, care se efectuează în Germania, ar confirma sau infirma un diagnostic. În acest caz, a mai spus secretarul de stat, inclusiv la Spitalul Judeţean din Oradea ar fi amenajat un asemenea spaţiu, iar în cazul confirmării unui diagnostic pozitiv bolnavul ar fi transportat cu o aşa-numită "izoletă", o maşină cu un container special, lângă Bucureşti, unde urmează să fie amenajat un spital militar de campanie.

Cu ocazia Conferinţei Naţionale, în parcarea Hotelului Internaţional au fost expuse şi câteva modele de autospeciale pentru intervenţii în situaţii medicale şi salvări în situaţii de urgenţă, inclusiv fabricate de Dacia prin adaptarea modelelor Dokker şi Duster.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@WinDos
habar nu ai tu despre ce se intampla in lume... lasa tu pe seama lor treburile care te depasesc
Postat 09 Octombrie 2014, 23:45 de David
Pregatita si nu prea !!!
In RO mor bebelusi dupa nastere ca e plin de microbi prin spitale, iar omul acesta pe care l-am crezut serios ne ameteste cu africanisme !!!
Postat 09 Octombrie 2014, 22:17 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON