URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2022, 08:25

Oficial ne merge bine! Bugetul Oradiei s-a majorat cu 29,4 milioane lei, pe fondul creşterii veniturilor din vânzări de terenuri şi amenzi

Consiliul Local a aprobat joi rectificarea pozitivă a bugetului municipiului Oradea pe anul în curs. Hotărârea a fost adoptată cu votul consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce reprezentanţii PSD au votat împotrivă.

Cu 29,4 milioane lei mai mult!

Potrivit proiectului de hotărâre, veniturile şi cheltuielile oraşului vor fi majorate cu circa 29,4 milioane lei, după ce încasările bugetului local au crescut peste estimări în primele şase luni.

Spre exemplu, municipalitatea a încasat în plus 11,5 milioane lei din vânzarea unui teren situat la intersecţia străzilor Oneştilor şi Constantin Brâncoveanu din cartierul Ioşia; 7 milioane lei din taxe, impozite şi amenzi; 5,8 milioane lei din fondul de dezvoltare al Termoficare; 3,2 milioane lei din dividendele ADP şi 3,2 milioane lei din fondurile norvegiene atrase pentru proiectul privind acoperirea cu panouri fotovoltaice a parcării de la noua sală polivalentă.

În plus, municipalitatea a rămas în buget după închiderea centrelor de vaccinare cu circa 1,4 milioane lei alocaţi dar necheltuiţi.

Sumele încasate suplimentar vor fi cheltuite pe: exproprieri sau achiziţii de terenuri pentru amenajarea unei grădinii botanice în zona parcului Salca (11 milioane lei), investiţii ale societăţii Termoficare (5,8 milioane lei), modernizarea stadionului Motorul (4,2 milioane lei), iluminat public (2,5 milioane lei), iluminatul instituţiilor şcolare (2,1 milioane lei), investiţii ale ADP (1,9 milioane lei) şi altele.

"Întâi le luăm banii, apoi proprietăţile"

Consilierul local Adrian Madar (PSD) s-a opus rectificării pozitive a bugetului local, pe considerentul că municipalitatea profită de încasările mai mari din amenzile aplicate orădenilor ca să îi exproprieze "pe banii lor".

"O sumă consistentă, de 11 milioane lei, adică circa 40% din valoarea sumelor rectificate, este folosită pentru achiziţionarea de terenuri plus exproprieri de la oameni. Adică, prima oară îi amendăm şi le luăm banii, după care, pasul doi, cu acei bani le luăm proprietăţile. Aşa s-ar putea înţelege, ceea ce nu-i deloc OK", a spus Madar.

Consilierul local a mai acuzat conducerea municipalităţii că organizează "evenimente de imagine" cum ar fi Şcoala Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA în perioada 5 – 9 septembrie, pentru care a alocat 575.000 lei.

"Este vorba de un eveniment medical şi tehnologic care are o listă de speakeri extrem de reputaţi, dar printre ei am găsit şi trei demnitari PNL şi, deşi am căutat, nu am găsit niciun reprezentant al spitalelor, universităţii sau companiilor din Oradea", a spus consilierul.

"A fost invitat şi domnul Rafila..."

În replică, primarul Florin Birta a declarat că veniturile mai mari din amenzi nu sunt neapărat meritul municipalităţii. "Să ştiţi că nu sunt doar amenzi ale Primăriei Oradea, o parte dintre ele sunt amenzi de circulaţie pe care nu le aplică Primăria, ci Poliţia Rutieră", a spus primarul.

Birta a declarat că, la cum se vede şi din rectificarea de buget, banii vor merge pe proiecte ale oraşului, fără a aminti însă în mod explicit de viitoarea grădină botanică de lângă parcul Salca. "Despre faptul că o sumă din bani se va pune la exproprieri, nu pot să spun decât că mai avem exproprieri de făcut, mai avem proiecte de implementat", a spus Birta.

În ceea ce priveşte acuzaţiile că finanţează imaginea sa şi a PNL din bani publici, primarul s-a apărat cu experienţa de până acum. "Nu cred că l-aţi văzut pe primarul de Oradea participând la evenimente ale Primăriei şi urcând pe scenă ca să ţină discursuri", a zis Birta. Mai mult, primarul a declarat că organizatorii au invitat la eveniment inclusiv pesedişti. "A fost invitat şi domnul ministru Rafila (n.r. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii), dar până la această oră nu şi-a confirmat prezenţa", a spus edilul.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de rectificare de buget, Şcoala Internaţională de Tehnologie Medicală, organizată în premieră la Oradea, va reuni specialişti în medicină aplicată din SUA, Israel şi Europa, absolvenţi şi studenţi ai facultăţilor tehnice şi medicale, cercetători şi antreprenori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
oradea_mea_si_a_ta
Nu ai mai multe in cap decât dummy, dar dacă nu poți nu ma supăr. Iar dacă ești prost plătește amenzi, dar nu te plange ca dummy
Postat 31 Iulie 2022, 12:31 de Sandu2100
sandel
sandele, asta cu platitul e tare: tu de aceea platesti la partid ? Se parea ca platesti din convingere, dupa cum te-au indobitocit pnl-istii (au dovedit ca sunt mai tari ca pzd), dar se pare ca singur recunosti ca platesti doar pentru ca esti prost :)
Postat 30 Iulie 2022, 13:02 de oradea_mea_si_a_ta
Feliciana
Profitul din amenzi e bun, dacă ești prost plătești
Postat 29 Iulie 2022, 16:08 de Sandu2100
Alternativa
Pai asta e dictatura. Sa faci profit din amenzi și taxe mari. Cine mai iese cu madina prin oraș cu ass gropi și mizerie! Mai ieftin sa comanzi orice acasă. Ar fi bine ca echipa infiltrata peste tot ce ne scoate ochii ca vin bani gratis! din fonduri si a spart toy oradul pe acest motiv sa se dea la o parte Ajunge! Ma gândesc sa îmi fac și eu o fims pana atunci sa vad de câștig vreo licitație de betonat! Puterea absoluta duce doar la haos! De când e lumea. De fapt e dictatura. Ca pe vremea răposatului.
Postat 29 Iulie 2022, 12:56 de Feliciana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON