Emadi Hesamedin, un cetățean iranian de 47 ani rezident în România, Beniamin Rogojan, un cetățean român de 30 ani, ambii arestaţi preventiv, Marin Cioter, 29 ani, și Anton Hogye, 23 ani, aflați în stare de libertate, au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT - Serviciul teritorial Oradea, pentru constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți în formă continuată.
Acuzația a fost formulată după ce anchetatorii au descoperit că cei patru suspecți formau un grup care se ocupa de călăuzirea peste graniță a imigranților sirieni ajunși în România din zonele de conflict.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, făcut public vineri, grupul a acționat în perioada 2013-2014 și a fost inițiat de cetățeanul iranian împreună cu Beniamin Rogojan şi cu alte persoane rămase neidentificate. Ulterior, spun procurorii, la grup au aderat, pe rând, Marin Cioter şi Anon Hogye, fiecare membru având sarcini bine determinate.
"Totodată, față de inculpatul Emadi Hesamedin există suspiciunea rezonabilă că a preluat în trei rânduri un număr de 9 migranţi de origine siriană, din Oradea şi, respectiv, din Suceava, pe care, împreună cu ceilalţi coinculpaţi, i-a transportat şi transferat la Pensiunea „Cristian" din Băile 1 Mai, unde i-a adăpostit. Ulterior i-a îndrumat şi călăuzit în vederea tranzitării în mod ilegal a frontierei de stat în Ungaria, prin Vama Borş, cu destinaţia finală Germania", se precizează în comunicatul DIICOT.
Din cercetări a reieșit că iranianul nu doar a coordonat scoaterea celor trei grupuri din România, ci este cel care a suportat și cheltuielile ivite cu cazarea, hrănirea sirienilor şi închirierea autoturismelor cu care transfugii au fost trecuți peste frontiera dintre România și Ungaria. Tot iranianul a achitat nota de plată și pentru transportarea sirienilor până la destinaţia finală - Germania, plătindu-le personal pe călăuzele din grup.
Ancheta DIICOT Oradea a fost făcută publică pe 4 august, când, pentru a-i dovedi pe membrii grupării, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, coordonaţi de un procuror DIICOT, au organizat o acţiune de prindere în flagrant în Punctul de trecere a frontierei Borş.
Cu acel prilej, anchetatorii au descoperit doi migranţi ascunşi în portbagajul unui autoturism Dacia Duster, cu care călăuzele urmau să îi treacă peste frontieră. Migranţii au fost introduşi ilegal în România prin Ucraina, după care gruparea le-a organizat deplasarea clandestină în Germania.
Tot atunci, anchetatorii au ridicat de la călăuze 8500 euro, sumă pentru care acum, la trimiterea dosarului în fața instanței, au cerut judecătorilor confiscarea specială în folosul statului deoarece suspectează că sunt "sume de bani folosite și/sau obținute pentru comiterea infracțiunilor".
Cazul a fost înaintat spre soluționare la Tribunalul Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.