URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2020, 20:58

O orădeancă, despre viaţa în Coreea de Sud în timpul pandemiei de Covid-19: Roboţi care verifică dacă măştile sunt puse corect şi dezinfecţii cu drone

O orădeancă, despre viaţa în Coreea de Sud în timpul pandemiei de Covid-19: Roboţi care verifică dacă măştile sunt puse corect şi dezinfecţii cu drone sursa foto: www.libertatea.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teodora Suciu, o orădeancă mutată de zece ani în Coreea de Sud, unde are familie şi este director de dezvoltare la o organizaţie guvernamentală din subordinea Ministerului Agriculturii, a povestit pentru ziarul Libertatea cum este viaţa în această ţară, în timpul pandemiei de Covid-19.

"Dronele sunt folosite la dezinfectat, există spaţii moderne de testare mobilă. Sunt instituţii unde nu poţi să intri decât cu codul de bare pe care îl ai în telefon, cod unic, obţinut în baza datelor personale introduse în aplicaţie. În şcoli sunt roboţei care pot lua temperatura, care verifică portul corect al măştii, peste nas şi gură, şi care interacţionează cu copiii. Iar în zonele aglomerate au fost montate scanere performante care observă orice persoană care ar putea avea febră. Chiar şi aşa, lumea nu e speriată. Este extrem de disciplinată", a declarat orădeanca, pentru Libertatea.

În Coreea de Sud, purtarea măştii este obligatorie oriunde în afara locuinţei. Oamenii nu ripotestează, mai ales pentru că s-au obişnuit cu acest accesoriu dinainte de pandemia de Covid-19. Până acum, sud-coreenii purtau măşti pentru a se proteja de poluarea atmosferică excesivă.

Un an a învăţat coreeana

Teodora Suciu (41 de ani) s-a mutat în Coreea de Sud în martie 2011, iar prin prisma job-ului ei, intermediază exportul de ginseng la nivel mondial.

Orădeanca locuieşte în Seul, a doua metropolă ca mărime, dar şi ca importanţă economică din lume, alături de soţul ei, Bobby Heo, şi fetiţa lor, Evelina-Ajin. Micuţa are patru ani, dar în Coreea de Sud vârsta ei se calculează din perioada în care a fost concepută, aşa că este privită ca un copil de cinci ani.

Pentru a putea lucra, chiar dacă vorbeşte fluent engleza, spaniola, italiana, franceza şi maghiara, Teodora a învăţat şi limba coreeană. "Coreeana e grea, e o limbă complexă, care se bazează pe foarte multe cuvinte chinezeşti care se întrepătrund în conversaţii. Mai ales atunci când  vorba de numere. Am crezut că nu o să o învăţ niciodată, a fost cumplit, dar am reuşit. Am făcut cursuri, un an de şcoală, am învăţat de la soţul meu, de la prieteni… Am vrut neapărat să ştiu limba, ca să pot să obţin un serviciu. Să le arăt coreenilor că şi femeia poate fi şi «cer», nu numai «pământ». Dacă vrei să trăieşti, înveţi, nu ai ce să faci. Şi, uite, mi-am depăşit limitele şi am reuşit, m-am adaptat…", spune ea.

Totul în telefon!

Tânăra descrie ţara în care s-a mutat ca una "supertehnologizată" şi spune că, atunci când a ajuns la Seul, a crezut că este în altă lume.

"E o ţară supertehnologizată, în care universul central este telefonul mobil. În el ai absolut toată viaţa şi identitatea, care îţi sunt comprimate în softul aparatului. Permisul auto, buletinul, codul numeric personal, informaţii legate de serviciul de Imigrări, datoriile la bănci, plăţile lunare, posibilitatea de a face tot felul de comenzi on-line, de la bilete la teatru la mâncare. Ba chiar şi un cod de bare care îţi permite accesul în instituţii", a povestit orădeanca.

Tânara a vorbit cu jurnaliştii de la Libertatea şi despre regulile de conduită extrem de stricte din Coreea de Sud, unde, de pildă, poate fi considerat ofensator refuzul de a bea un pahar, după negocierile de afaceri.

Citeşte articolul complet, în ziarul Libertatea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
totuși
ați fi putut comenta astea la articolul despre Oradea , a lui Lucian Mîndruță
Postat 12 Iulie 2020, 14:31 de Sandu2100
excalibur
Probabil tu si CrisDumi faceți reclamații
Postat 12 Iulie 2020, 14:29 de Sandu2100
Oradea lucrului bine facut
Iar se inmultesc reclamatiile pentru tintari pe Oradea City report.Cica ar fi zone unde nu s-au vazut pompe,camioane,elicoptere,drone...episcopia,europa.Or fi dat si ei pina li s-a terminat solutia.A mai si plouat azi-noapte...Edilii or sa aiba o vara grea: ziua vor stirpi ambrozia,noaptea tintarii.Cu Stihl
Postat 12 Iulie 2020, 12:47 de excalibur
Alo ma idioților
ce legătura are articolul cu , comentariile voastre?? Dupa cum suntem obișnuiți frustrații se leagana de ștreang
Postat 12 Iulie 2020, 12:20 de Sandu2100
Post scriptum
Daca in loc de dezinfectant alimentam drona cu insecticid,s-ar putea face dezinsectie. Daca o alimentam cu ierbicid,s-ar putea stirpi buruienile...
Postat 12 Iulie 2020, 12:08 de excalibur
Ce avem noi aici?...
"Dronele sunt folosite la dezinfectat".Cit pot fi de rupti de realitate coreenii astia,cu samsungul lor cu tot?Sa nu fi dat un telefon lui Ilie,sau macar lui M. Chirila,ca sa afle ca dezinfectia nu are nici un efect?Batrinii foloseau clorul in razboi,ca si arma chimica.Erau nemti.Studiem aici:[https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/armele-invizibile-ale-primului-razboi-mondial-gazele-de-lupta].Citam:"Clorul, un gaz de vreo două ori şi jumătate mai dens decât aerul, are o culoare pal verzuie şi o aromă exotică, ce te descumpăneşte: de ananas şi piper. Foarte reactiv, în contact cu apa acest gaz generează acid clorhidric care, odată ajuns pe căile respiratorii, este mortal, provocând arderea chimică a plămânilor. În cantităţi reduse, dă tuse convulsivă, vomismente şi iritaţia ochilor. Soldaţii neprotejaţi mureau imediat. Se pare că circa 1.000 de soldaţi şi-au pierdut viaţa în timpul primului atac cu clor de la Ypres. ".In oradea s-a abolit dezinfectia publica,dozatoarele la intrarea in blocuri si spatii publice, iar specialistii au calculat ca este doar o risipa inutila de fonduri:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/cele-mai-tampite-masuri-luate-impotriva-coronavirusului-155736.html]
Postat 12 Iulie 2020, 12:04 de excalibur
În timpul ăsta, în paralel, România este jefuită pe față de către niște liberali.
Ilie Bolojan se declară la capitolul interese, și în acest an, acționar cu 100% în compania SC Campus Prod SRL din Aleșd. Doar că, după lege și atribuțiile A.N.I. este incompatibilă funcția de primar cu cea de "patron" !?! O să zică niște caraghioși, din zona sa de susținere necondiționată, că primarul acesta e corect și nu are nicio activitate pe firma sa, că nu are angajați și nici venituri comerciale de când a devenit "peroană publică" (consilier local la Aleșd, prefect, secretar general al guvernului și acum primar). Ei bine, nu-i așa ... societatea comercială Campus Prod încasează venituri din închirieri, de 3.300 Euro anual ... iar Bolojan Gavril Ilie ia banii din încasările firmei, pentru că nu l-a dus mintea să lichideze societatea, să plătească taxele și impozitele aferente, pentru ca apoi să treacă dreptul de proprietate asupra bunului dat în închiriere, asupra lui ca singur acționar și deținător al agentului economic astfel dizolvat !?! Nu a făcut asta de zgârcit ce este, doar pe banii lui, ca să nu plătească transferul imobiliar cu vreo 20% în total din valoarea declarată a spațiului comercial în cauză. Iar acest lucru, care ține de o evidentă incompatibilitate, se întâmplă din martie 2005 încoace, adică de peste 15 ani !?! De la o chestiune simplă, personală, a sărit în acești ani la împrumuturi private nerambursate, la afaceri cu retrocedări ilegale și prescrise deja, la parandărături pe fiecare metruc cub de beton turnat din bani publici și la tot felul de aranjamente cu bunuri și obiecte trecute prin filierele liberale de nivel regional și național. Jaful e major, e în curs ... Oradea aparține unui clan mafiot pentru care nici nu contează că-i PNL ori PSD la putere, din moment ce afacerile sunt protejate de "omul" lor, dintotdeauna, ditamai primat "pe veci" Bolojan Gavril Ilie !?!
Postat 12 Iulie 2020, 11:29 de CrisDumi
excalibur
Atât poți.
Postat 12 Iulie 2020, 00:20 de Sandu2100
Cipul NFC si RFID
[Apocalipsa 13 16. Si a facut ca toti, mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi, sa primeasca un semn pe mana dreapta sau pe frunte, 17. si nimeni sa nu poata cumpara sau vinde fara sa aiba semnul acesta, adica numele fiarei sau numarul numelui ei. 18. Aici e intelepciunea. Cine are pricepere sa socoteasca numarul fiarei. Caci este un numar de om. Si numarul ei este sase sute saizeci si sase.] Citam din text:"E o ţară supertehnologizată, în care universul central este telefonul mobil. În el ai absolut toată viaţa şi identitatea, care îţi sunt comprimate în softul aparatului. Permisul auto, buletinul, codul numeric personal, informaţii legate de serviciul de Imigrări, datoriile la bănci, plăţile lunare, posibilitatea de a face tot felul de comenzi on-line, de la bilete la teatru la mâncare. Ba chiar şi un cod de bare care îţi permite accesul în instituţii"
Postat 11 Iulie 2020, 23:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON