Organizatorii evenimentului "Crăciunul în Cetatea Oradea" îi invită sâmbătă, 17 decembrie, pe iubitorii bucătăriei tradiţionale la nouă serie de activităţi ce aduc aminte de tradiţiile de Ignat, un vechi obicei din popor care aminteşte de ritualul pregătirii meselor îmbelşugate de Crăciun.
"Sâmbăta trecută preparatele culinare pregătite de bucătari vestiţi au fost degustate de zeci de gurmanzi. Pentru aceasta a doua săptămână, organizatorii pregătesc din nou, începând cu ora 14.00, în curtea exterioară a Cetăţii Oradea, alţi trei porci, vizitatorii urmând să savureze cele mai alese bucate preparate de bucătari la faţa locului", se arată într-o informare a organizatorilor.
Oferta culinară tradiţională va fi una bogată: de la jumări, la şoric, la toroş, la caldaboşi şi cârnaţi, tobă, toate asezonate cu ceapă şi vin.
"Pomana porcului" încearcă să readucă în atenţia orăşenilor vechile obiceiuri şi practici pe care străbunii le practicau din moşi-strămoşi.
"Tăierea porcului în ziua de Ignat aducea familiei protecţie împotriva bolilor. În credinţa populară, diferite organe sau părţi din carnea porcului tăiat sunt utilizate ca remedii în tratarea unor boli ale oamenilor şi animalelor: cu untura de porc negru se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri, iar cu părul de porc se afumau copiii atunci când erau deocheaţi", au mai transmis organizatorii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.