URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2022, 19:35

„O criză acută a forței de muncă”. Prefectura Bihor propune simplificarea angajării de persoane din țări non-UE 

„O criză acută a forței de muncă”. Prefectura Bihor propune simplificarea angajării de persoane din țări non-UE  Una dintre companiile din Oradea care angajează persoane din state non-UE este RER Vest
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce a avut întâlniri cu reprezentanți ai firmelor din Bihor, care au semnalat că nu găsesc forță de muncă și, în schimb, au dificultăți în angajarea persoanelor din țări non-UE, Prefectura Bihor a trimis Ministerului Muncii și Inspectoratului General pentru Imigrări un proiect de simplificare a legislației.

Mai simplu, mai ieftin, mai rapid

Potrivit unui comunicat dat publicității de Prefectură marți, „demersul vine în sprijinul ajutorului economic” și vizează mai multe modificări administrative.

De pildă, Prefectura Bihor propune scurtarea timpului de emitere a permisului de ședere și a avizului muncii de la 30 de zile la 10-15 zile, pentru a evita situația în care companiile angajatoare nu pot achita contribuții salariale angajaților non-UE, dar și simplificarea documentației prin eliminarea adeverinței medicale eliberate de către medicul de familie care atestă că persoana nu suferă de boli cronice, aceasta putând fi înlocuită cu o adeverință emisă de către un medic de medicina muncii sau printr-o declarație pe proprie răspundere a viitorului angajat.

De asemenea, Prefectura Bihor propune comunicarea și soluționarea online a documentației pentru obținerea avizului muncii, în cazul furnizorilor economici, pentru a evita blocarea ghișeelor ​​de la Serviciile de Imigrări din cauza volumului ridicat de documente depuse.

Totodată, Prefectura susține că trebuie eliminat documentul ce dovedește publicarea prin mijloace de informare în masă a unui anunț pentru ocuparea locurilor de muncă vacante și trebuie specificate termenele maxime pentru acceptarea certificatului constatator obținut de angajator al Registrului Comerțului și a certificatului de atestare fiscală, documente necesare pentru emiterea avizului de angajare.

„O criză acută a forței de muncă”

Nu în ultimul rând, Prefectura Bihor propune înființarea unui Call Center pentru angajatori, pentru a se optimiza timpii petrecuți la ghișee atunci când firmele demarează procedurile pentru angajarea unor persoane din state non-UE.

„Precizăm că acest demers vine în continuarea întrevederii prefectului Dumitru Țiplea cu agenți economici bihoreni angajatori ai forței de muncă din afara Uniunii Europene, care a avut loc în data de 7 iulie 2022”, arată comunicatul Prefecturii Bihor.

Prin aceeași informare, prefectul Dumitru Țiplea justifică demersul prin criza acută a forței de muncă: „Ne confruntăm cu o criză acută a forței de muncă, iar datoria este de a oferi sprijin economic în demersul de a-și susține afacerile, care sunt motorul de dezvoltare a României. Trebuie să dezvoltăm o relație de parteneriat cu aceștia, bazată pe o atitudine proactivă, de îndrumare și de consiliere”.

Legea permite, dar procedurile sunt greoaie

„Importul” de forță de muncă ieftină pentru joburi pe care românii nu se înghesuie are loc în fiecare an în baza unor reglementări ce prevăd așa numite contingente de muncitori din state non-UE care pot primi permise de muncă în România.

Pentru anul 2022, de exemplu, contingentul a fost stabilit la 100.000 de lucrători, iar în primul semestru s-a acordat aviz pentru mai puțin de 40.000 de persoane. Cei mai mulți lucrători străini provin din țări cu economii sărace precum Bangladesh (de unde anul trecut România a „importat” 8.152 muncitori), Nepal (6.361), Pakistan (4.361), Sri Lanka (4.033), India (2.690), Vietnam (978), Maroc (920), Egipt (739) ori Tadjikistan (570).

În aproape toate cazurile, muncitorii din state non-UE sunt angajați în construcții, restaurante și panificație, sectoare economice cu cel mai mare deficit de forță de muncă. Firmele se plâng, însă, de birocrația excesivă pentru aprobarea angajării de persoane din spațiul comunitar.

La finalul anului trecut, autoritățile din România au permis angajarea a 48.796 persoane din state non-UE.

Firmele din țară se plâng tot mai mult că oferă locuri de muncă, însă din diverse motive - cel mai adesea invocând salarizarea -, românii nu sunt interesați de ele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prefectura ar fi bine sa faca nu sa propuna
Bolojan cand a debutat cu revolutia la pasapoarte nu a schimbat legislatia doar a impus ca prefect niste chestiuni de bun simt. Ce e asa greu sa-i scuture prefectul pe lenesii de la igi sa emita un cnp in 3 zile si nu in 30 cum prevede legea? De ce se comporta execrabil cei de la igi cu imigranti ? Asta tine de prefect si se poate face fara nici o schimbare de legislatie, dar pentru asta e nevoie de vointa nu de marketing.
Postat 02 August 2022, 21:32 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON