URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2015, 17:28

Nume de cod "Tăunul": Preotul ortodox din Sălard, acuzat că şi-a turnat colegul la Securitate

Nume de cod 'Tăunul': Preotul ortodox din Sălard, acuzat că şi-a turnat colegul la Securitate EU NU! Acuzat de turnătorie, parohul bisericii Sf. Nicolae din Sălard (foto), se ţine nevinovat. "Aştept procesul, să văd ce acuzaţii mi se aduc. Mă mai gândesc dacă după aia nu deschid şi eu proces", spune părintele Vasile Bandui (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sătenii îl ştiu om mândru, dar bun. În comună nimeni nu bănuieşte că preotul care le-a botezat copiii, le-a îngropat morţii şi le-a ascultat spovedaniile vreme de trei decenii ar ascunde un secret murdar.

Vasile Bandui, parohul ortodox din Sălard, a fost dat în judecată de un fost coleg de studenţie pe care în 1977 l-ar fi turnat la Securitate, fapt ce l-a costat exmatricularea din Facultatea de Teologie de la Sibiu. "Nu ştiu cine-i acest om. Doar m-am trezit cu procesul", se apără părintele.

"S-a stabilit identitatea..."

Cunoaşte adevărul şi adevărul te va elibera! Cercetătorii Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) l-au descoperit pe preotul Bandui din Sălard ca fiind fost colaborator al fostei poliţii politice comuniste în dosarul protestatarului Gabriel Mascaş (foto). "Pe baza documentelor s-a stabilit identitatea informatorului «Tăunul» în persoana numitului Bandui Vasile", se menţionează adresa trimisă de CNSAS fostului disident anticomunist.

De câţiva ani Mascaş încearcă să afle cine i-a vrut răul. "În dosarul meu apar securiştii care m-au urmărit, profesorul Ioan Ică, studentul Bandui şi mai mulţi preoţi", spune bărbatul, în prezent consilier judeţean UNPR în Constanţa.

I-a dat în judecată pe toţi, aşa că la poarta lui Bandui curg deja citaţiile. "Le cer 700.000 euro la fiecare, despăgubiri materiale pentru prejudiciul suferit în urma turnătoriilor lor şi despăgubiri morale pentru prejudiciile suferite în plan social şi familial", spune reclamantul.

"Jos dinastia Ceauşescu!"

În anii 70 era şi greu ca Mascaş să nu intre în atenţia Securităţii. "De mic ascultam Radio Europa Liberă şi Vocea Americii (n.r. - interzise în comunism). Nedreptăţile regimului mă revoltau". În 1977, student în anul III la Facultatea de Teologie din Sibiu, a răbufnit. "I-am cerut telefonic disidentului anticomunist Paul Goma (foto) să mă treacă semnatar al «Cartei ’77 România», făcută după cea iniţiată în Cehoslovacia de Vaclav Havel", explică Mascaş. Manifestul critica regimul comunist şi nerespectarea de către acesta a drepturilor omului.

"Când am văzut că nu se întâmplă nimic am început să pun manifeste în cutiile poştale din oraş", povesteşte bărbatul, dar efectul a fost opus celui scontat. Speriaţi că ar fi o provocare, mulţi sibieni au luat fluturaşii cu mesajele "Luptaţi pentru eliberarea lui Paul Goma! Jos dinastia Ceauşescu! Libertate pentru români!" şi le-au dus direct la temuta Securitate. Care a început să caute...

Protestatarul

Mascaş a fost prins rapid. "În aprilie am fost chemat în biroul prorectorului Constantin Voicu, dus la Securitate şi bătut. Mi-au făcut percheziţie unde stăteam în gazdă, au găsit manifestele, iar la 2 noaptea prietenii mei au fost luaţi din pat şi bătuţi. Voiau să demonstreze că nu am fost singur, ca să ne încadreze ca organizaţie duşmănoasă".

În urma anchetei, Mascaş s-a ales cu arcada deformată şi palma dreaptă înţepenită. A scăpat de închisoare doar mulţumită atenţiei acordate în plan internaţional cazului Goma. Întors la Constanţa, a trăit din munci ocazionale, iar apoi ca şofer. În 1980, Securitatea i-a permis să se reînscrie la Teologie în Bucureşti, unde a şi absolvit facultatea, iar în 1983 a fost numit preot în Cernavodă. "Acolo era plin de securişti şi turnători, că se construia centrala nucleară, şi eram mai uşor de supravegheat", explică Mascaş.

La Cernavodă a slujit până în 2001, când a avut de ales între demisie şi caterisire. Şefii nu-l aveau la ochi, pentru că în anii ’90 a înfiinţat un sindicat al preoţilor, Solidaritatea, şi a cerut deconspirarea turnătorilor din Biserica Ortodoxă. A plecat în Canada şi a slujit acolo până în 2014, când a revenit în ţară, a intrat în politică şi a deschis procese împotriva celor care i-au făcut rău: securişti, turnători, feţe bisericeşti...

Tăunul din Bihor

Despre Vasile Bandui bărbatul spune că l-a turnat în studenţie, când erau amândoi în anul III. "Apare în dosarul meu de la Securitate cu nume de cod Tăunul. Nu-mi amintesc figura lui, nu ştiu ce a zis de mine, dar precis nu de bine. Vor apărea într-o zi şi notele date de el", crede Mascaş.

Contactat de BIHOREANUL, preotul Vasile Bandui, stabilit în 1984 la Sălard, spune că nu are ce să apară. "Nu sunt tâmpit, dacă aş fi făcut ceva l-aş fi căutat şi aş fi încercat să îmi repar greşeala. Sunt conştient că mai devreme sau mai târziu tot se descoperă ceva, dar despre mine nu are ce să se descopere". 

Preotul neagă vehement orice colaboraţionism cu regimul. "Nu-mi dau seama cum a apărut numele meu în dosar. N-am fost niciodată colaborator al Securităţii", zice el, susţinând că a aflat povestea lui Mascaş doar din actele primite de la Tribunalul Constanţa, pentru procesul ce i-a fost intentat. Bihoreanul se apără arătând că în 1977, când Mascaş era reţinut, el era abia în anul I, nu în III. "Dacă am arătat că n-am fost colegi de an mai trebuie să demonstrez ceva?", întreabă părintele şmechereşte, adăugând că nu-şi aminteşte nici măcar despre scandalul de care, inevitabil, ar fi trebuit să se audă în facultate: "Nu ştiu de niciun student arestat".

Ani nenorociţi

Amnezia lui Bandui i-a lovit inclusiv pe colegii săi de an. "Nu-mi aduc aminte de niciun scandal cu manifeste din Facultatea de Teologie", spune preotul Gheorghe Bubui din Nojorid. La fel şi Constantin Boiangiu, preot în Tălpaşi (Dolj): "Nu ştiu de aşa ceva. Ştiu doar că am fost prieten cu Vasile şi nu-l cred capabil să toarne pe cineva. Tata a fost legionar, aş fi fost primul vizat. În camera unde stăteam am avut tot timpul radio. Ştiam de cazul Goma, de Carta ’77, dar nu s-a aflat niciodată că ascultam posturi interzise". Boiangiu e convins că Bandui este, la rându-i, o victimă. "Mai apărea câte unul la seminar, intra în vorbă şi întreba: «Ce părere ai de ăla?». Dacă spuneai ceva, poţi tu şti ce se întâmpla după aia? Astea-s vorbe. Ca să acuzi pe cineva îţi trebuie mai mult", zice părintele.

Poziţia celor trei preoţi e cu atât mai surprinzătoare cu cât alţi colegi ai lui Mascaş spun că arestarea acestuia s-a lăsat cu un scandal monstru. "Nu înţeleg cum de nu-şi amintesc. La începutul lui iunie ne-au adunat pe toţi studenţii, de la anul I la IV. Nu cred să fi putut scăpa cineva. Mascaş, care trebuia dat exemplu, era scos în faţă, iar conducerea facultăţii îl înfiera de la tribună că nu ţine cu ţara. Securistul care l-a anchetat stătea în bancă şi asculta", povesteşte părintele Costache Constantin din Bucureşti. Îşi aminteşte perfect pentru că, fiind prieten cu Mascaş, s-a numărat şi el între cei reţinuţi, anchetaţi şi bătuţi. "Tinerii de azi n-au de unde şti, dar au fost ani nenorociţi. Unii au rămas demni, alţii nu. Nu gândiţi cu mintea de acum", spune Constantin. Iar ce-a fost atunci în mintea lui Bandui ştie doar... arhiva CNSAS.


CTITORIE PERSONALĂ
"Cadoul" satului

În ciuda imaginii evlavioase, părintele Vasile Bandui nu e chiar atât de corect pe cum susţine. Preotul a convins Comitetul parohial să îi concesioneze gratuit pe 40 de ani 2.200 din cei 3.300 mp de teren din curtea bisericii. Bandui a început să-şi ridice aici o casă unde să se mute peste 2 ani, când iese la pensie. "Oamenii s-au oferit să mă ajute pentru că i-am slujit 30 de ani", zice parohul, adăugând că toate actele sunt în regulă: "Am fost deja verificat de conducerea Episcopiei. Dacă erau probleme, nu stăteam aşa liniştit".

Ce nu spune, însă, e că se află într-un flagrant conflict de interese, fiind atât administratorul averii bisericii, care dădea terenul, cât şi beneficiarul, care îl primea. Intenţionat sau nu, Episcopia, abilitată să aprobe orice închiriere, arendare sau concesionare de teren din averea bisericii, pare totuşi să nu-i vadă "păcatul"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON