URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2023, 15:53

Numărul paturilor de paliație din Bihor a fost dublat în ultimii 2 ani. CAS le-a contractat la maximum

Numărul paturilor de paliație din Bihor a fost dublat în ultimii 2 ani. CAS le-a contractat la maximum foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îngrijirile medicale trebuie acordate chiar și pacienților care nu au nicio speranță de vindecare, ba chiar există certitudinea că sunt pe ultimul drum. Este mesajul directorului CAS Bihor, Dorel Dulău, care în cea mai recentă reuniune a Colegiului Prefectural a declarat că în ultimii doi ani capacitatea de îngrijiri paliative s-a dublat în unitățile sanitare publice și private din județ.

„Pentru asigurarea îngrijirii paliative specializate în regim de spitalizare continuă în secții sau compartimente de îngrijiri paliative sau în unități sanitare cu paturi de paliație se recomandă existența a 20 de paturi cu această destinație la 100.000 locuitori. În județul Bihor, capacitatea de îngrijiri paliative s-a dublat de la 67 paturi în 2021 la 122 paturi în 2023”, a spus șeful CAS Bihor în ședința de marți a Colegiului Prefectural, structură non-formală ce reunește reprezentanții instituțiilor guvernamentale deconcentrate din județ.

Potrivit datelor prezentate de Dorel Dulău, cele mai multe paturi de paliație le are o unitate privată din Oradea specializată în aceste servicii, Laser System, și anume 49 de paturi, urmată de Spitalul Județean din Oradea, care de anul trecut și-a mărit capacitatea de paliație de la 15 la 25 de paturi.

„Am fost sâmbătă să văd acest compartiment, situat în strada Corneliu Coposu, la etajul III al Centrului Oncologic, sunt condiții foarte bune, câte două persoane în cameră, cu TV. Îngrijirile sunt acordate de o echipă holistică, cu medici cu competențe în paliație, psiholog, kinetoterapeut, preot...”, a spus Dulău.

Celelalte paturi de paliație sunt în Spitalul Orășenesc din Aleșd și în Spitalul Municipal din Beiuș - câte 15 paturi în fiecare, și în Spitalul Orășenesc din Ștei - 8 paturi.

Paliația este tipul de îngrijiri medicale specializate pentru pacienți în stadii terminale ale unor boli cronice progresive și cu un grad mare de dependență, cum ar fi cele oncologice, cardiovasculare, scleroza multiplă, scleroza laterală amiotrofică, miastenia gravis, Parkinson, demență în ultimul stadiu, AVC și come.

Potrivit datelor prezentate de șeful CAS Bihor, dacă în 2021 erau decontate în județ servicii de paliație în valoare de 4,4 milioane lei, în 2023 se decontează astfel de servicii în valoare de peste 9,2 milioane lei, la o valoare de 287 lei/zi/pat.

„În județul Bihor, cele 122 de paturi de paliație sunt maximum din ce puteam contracta. Sunt unele județe fără nici un pat de paliație”, a mai spus Dorel Dulău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
R E S P E C T...
....Doamnei Dr. Mureşan Maria Luminița - coordonator al Compartimentului îngrijiri paliative din cadrul spitalului judetean de urgenta si colectivului domniei sale! Sunt mult peste cei de la laser. Am avut apropiati internati in ambele locatii.
Postat 27 Iulie 2023, 12:22 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON