Utilizarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie începând cu data de 1 mai 2015, iar validarea serviciilor medicale, inclusiv cele spitaliceşti, se va efectua numai prin prezentarea cardului sau a adeverinţei de asigurat, aminteşte conducerea DSP Bihor, printr-un comunicat de presă.
Potrivit DSP, dacă din această dată o unitate medicală nu va avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card (cu aşa numitele cititoare de card) sau prin adeverinţă, va fi obligată, totuşi, să nu restrângă sau refuze acordarea de servicii medicale pentru pacienţii care se prezintă cu card sau cu o adeverinţă de asigurat validă.
În cazul în care utilizarea cardurilor de sănătate nu este posibilă din culpa unităţii spitaliceşti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către aceasta din veniturile proprii. Altfel spus, ele nu vor fi decontate de CAS.
Cardurile de sănătate au început să fie distribuite încă de anul trecut, ele putând fi activate la prima vizită făcută la medicul de familie, medicul specialist sau spital, dar din cauza opoziţiei unor grupuri care au invocat motive religioase cadrul legislativ permite, ca alternativă la utilizarea cardului, pe cea a vechilor adeverinţe emise de CAS pentru atestarea calităţii de asigurat, acestea fiind însă valabile pe cel mult 3 luni.
Principalul motiv pentru care a fost introdusă utilizarea cardului de sănătate este faptul că acesta poate preveni fraudele în sistemul sanitar, fiind totodată un instrument premergător Dosarului Electronic de Sănătate, care va evidenţia toate serviciile medicale şi toate bolile unui pacient de-a lungul vieţii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.