Crăciuniţa cu spadă
În ediţia specială de sărbători a BIHOREANULUI, tânăra campioană la scrimă Bianca Benea, acompaniată de Moş Crăciun, vă provoacă la duel... La 18 ani, mânuind cu talent spada, Crăciuniţa BIHOREANULUI a adunat deja un sac de medalii, inclusiv la competiţii europene, le-a învins pe toate senioarele din ţară câştigând Cupa României şi se pregăteşte ca într-o zi să triumfe şi la Olimpiadă. Vezi în paginile 6-7 un pictorial de senzaţie!
Drum mişcător
Lucrări de mântuială pe DN 76 Oradea-Deva în zona Bitii, denunţate de un specialist: abia asfaltată luna trecută, şoseaua a început să crape! În loc să ţină cont că măsurătorile de laborator au indicat valori nepermise ale deformării fundaţiei drumului pe o porţiune de circa 300 metri înainte de Beiuş, constructorii şi-au acoperit eşecul cu asfalt, şi acesta subţiat aproape la jumătate.
Artist în slujba legii
Cel mai cunoscut portretist criminalist din Europa, subcomisarul Florin Lăzău, a lăsat creionul pentru a prelua conducerea Serviciului Criminalistic al Poliţiei Bihor. Ofiţerul orădean şi-a dorit să îmbrace uniforma de poliţist încă din copilărie, după ce a fost atacat de un tâlhar, iar printre portretele robot pe care le-a realizat a fost chiar şi cel al individului care a vrut să-l jefuiască.
Goliţi vistieria!
Ca să nu închidă anul cu bani în conturi, Primăria a tocat săptămâna trecută 20 de milioane euro. Municipalitatea orădeană a achitat în avans împrumutul luat în 2008 pentru achiziţia tramvaielor Siemens şi a stins şi alte credite, pentru a evita să fie sancţionată anul viitor prin scăderea alocărilor de la bugetul central pe motiv că fost prea econoamă.
Patria infractorilor
PSD-ALDE-UDMR pregătesc amputarea legilor penale aşa încât infracţiuni din cele mai grave - de la viol, omor şi pedofilie la trafic de droguri, corupţie şi terorism - nu vor mai putea fi dovedite şi pedepsite. BIHOREANUL vă prezintă dosare instrumentate de procurorii bihoreni în ultimii trei ani care nu ar fi ajuns pe masa judecătorilor dacă schimbările la codurile penale plănuite de Putere ar fi fost deja literă de lege.
Veniţi cu idei!
În două săptămâni, orădenii au propus 26 de proiecte pe care Primăria să le implementeze anul viitor. Pentru cele 1,5 milioane euro puse la bătaie de municipalitate concurează proiecte ce vizează de la amenajarea de zone verzi în cartierul Grigorescu la plantarea de pomi în Ioşia şi implementarea unui sistem de gestionare a parcărilor de domiciliu în tot oraşul.
ORADEA NOASTRĂ
Reciclare, la mai mare!
Tot mai mulţi orădeni dovedesc că au înţeles rolul colectării selective a deşeurilor şi necesitatea de a respecta obligaţia prevăzută de lege, aruncând separat resturile menajere de cele care pot fi valorificate.
În luna decembrie, operatorul licenţiat de salubritate al municipiului, RER Ecologic Service, a contabilizat un record privind cantitatea de deşeuri reciclabile colectate de la orădeni, adunând într-o singură zi 43 de tone de astfel de resturi, semnificativ peste media obişnuită de 30 de tone. Tocmai din acest motiv, şi numărul utilajelor care golesc sacii şi containerele de culoare galbenă e tot mai mare.
Florin Gontariu, director general în cadrul RER Ecologic Service: "Încercăm să ne apropiem de cetăţeni"
Responsabilitatea salubrizării unui oraş, serviciu care trebuie asigurat permanent, nu este defel o misiune uşoară. În calitate de director general tehnic-investiţii al operatorului licenţiat de salubrizare al Oradiei, RER Ecologic Service, Florin Gontariu se asigură că utilajele şi muncitorii îşi fac treaba, şi nu oricum, ci cât mai bine, astfel încât orădenii să fie mulţumiţi de servicii şi de starea de curăţenie a oraşului.
De-a lungul ultimelor două decenii a avut funcţii de conducere în companii multinaţionale importante, hotărând să revină la Oradea, unde, în noiembrie 2016, a preluat conducerea RER Ecologic Service, alături de , directorul general marketing-economic. "În 2000, când am plecat din Oradea, am lăsat în urmă un oraş gri. Am revenit în 2015 şi am găsit un oraş colorat şi viu, un oraş care trăieşte şi se dezvoltă dinamic şi trainic, un oraş în care aş vrea să rămân", mărturiseşte directorul.
TIMP LIBER
Revelion muzical
Chefuri peste chefuri se anunţă de Revelion şi în Oradea. Indiferent de locul ales pentru petrecerea dintre ani, orădenii pot da o fugă, înainte de miezul nopţii, în centrul oraşului, unde se va mixa muzică electronică, îmbinată cu acorduri de saxofon, iar apoi Noul An va fi întâmpinat cu focuri de artificii ce vor dura minute în şir.
Sărbătoarea continuă şi după 1 ianuarie. La Filarmonică, orădenii sunt aşteptaţi cu un concert festiv cu lucrări de sezon - valsuri, polci şi operete, de Johann Strauss, Giacomo Puccini şi Georges Bizet - şi care va avea nu una, ci trei reprezentaţii...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.