URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Decembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crăciuniţa cu spadă

În ediţia specială de sărbători a BIHOREANULUI, tânăra campioană la scrimă Bianca Benea, acompaniată de Moş Crăciun, vă provoacă la duel... La 18 ani, mânuind cu talent spada, Crăciuniţa BIHOREANULUI a adunat deja un sac de medalii, inclusiv la competiţii europene, le-a învins pe toate senioarele din ţară câştigând Cupa României şi se pregăteşte ca într-o zi să triumfe şi la Olimpiadă. Vezi în paginile 6-7 un pictorial de senzaţie!

Drum mişcător

Lucrări de mântuială pe DN 76 Oradea-Deva în zona Bitii, denunţate de un specialist: abia asfaltată luna trecută, şoseaua a început să crape! În loc să ţină cont că măsurătorile de laborator au indicat valori nepermise ale deformării fundaţiei drumului pe o porţiune de circa 300 metri înainte de Beiuş, constructorii şi-au acoperit eşecul cu asfalt, şi acesta subţiat aproape la jumătate.

Artist în slujba legii

Cel mai cunoscut portretist criminalist din Europa, subcomisarul Florin Lăzău, a lăsat creionul pentru a prelua conducerea Serviciului Criminalistic al Poliţiei Bihor. Ofiţerul orădean şi-a dorit să îmbrace uniforma de poliţist încă din copilărie, după ce a fost atacat de un tâlhar, iar printre portretele robot pe care le-a realizat a fost chiar şi cel al individului care a vrut să-l jefuiască.

Goliţi vistieria!

Ca să nu închidă anul cu bani în conturi, Primăria a tocat săptămâna trecută 20 de milioane euro. Municipalitatea orădeană a achitat în avans împrumutul luat în 2008 pentru achiziţia tramvaielor Siemens şi a stins şi alte credite, pentru a evita să fie sancţionată anul viitor prin scăderea alocărilor de la bugetul central pe motiv că fost prea econoamă.

Patria infractorilor

PSD-ALDE-UDMR pregătesc amputarea legilor penale aşa încât infracţiuni din cele mai grave - de la viol, omor şi pedofilie la trafic de droguri, corupţie şi terorism - nu vor mai putea fi dovedite şi pedepsite. BIHOREANUL vă prezintă dosare instrumentate de procurorii bihoreni în ultimii trei ani care nu ar fi ajuns pe masa judecătorilor dacă schimbările la codurile penale plănuite de Putere ar fi fost deja literă de lege.

Veniţi cu idei!

În două săptămâni, orădenii au propus 26 de proiecte pe care Primăria să le implementeze anul viitor. Pentru cele 1,5 milioane euro puse la bătaie de municipalitate concurează proiecte ce vizează de la amenajarea de zone verzi în cartierul Grigorescu la plantarea de pomi în Ioşia şi implementarea unui sistem de gestionare a parcărilor de domiciliu în tot oraşul.

ORADEA NOASTRĂ
Reciclare, la mai mare!

Tot mai mulţi orădeni dovedesc că au înţeles rolul colectării selective a deşeurilor şi necesitatea de a respecta obligaţia prevăzută de lege, aruncând separat resturile menajere de cele care pot fi valorificate.

În luna decembrie, operatorul licenţiat de salubritate al municipiului, RER Ecologic Service, a contabilizat un record privind cantitatea de deşeuri reciclabile colectate de la orădeni, adunând într-o singură zi 43 de tone de astfel de resturi, semnificativ peste media obişnuită de 30 de tone. Tocmai din acest motiv, şi numărul utilajelor care golesc sacii şi containerele de culoare galbenă e tot mai mare.

Florin Gontariu, director general în cadrul RER Ecologic Service: "Încercăm să ne apropiem de cetăţeni"

Responsabilitatea salubrizării unui oraş, serviciu care trebuie asigurat permanent, nu este defel o misiune uşoară. În calitate de director general tehnic-investiţii al operatorului licenţiat de salubrizare al Oradiei, RER Ecologic Service, Florin Gontariu se asigură că utilajele şi muncitorii îşi fac treaba, şi nu oricum, ci cât mai bine, astfel încât orădenii să fie mulţumiţi de servicii şi de starea de curăţenie a oraşului.

De-a lungul ultimelor două decenii a avut funcţii de conducere în companii multinaţionale importante, hotărând să revină la Oradea, unde, în noiembrie 2016, a preluat conducerea RER Ecologic Service, alături de , directorul general marketing-economic. "În 2000, când am plecat din Oradea, am lăsat în urmă un oraş gri. Am revenit în 2015 şi am găsit un oraş colorat şi viu, un oraş care trăieşte şi se dezvoltă dinamic şi trainic, un oraş în care aş vrea să rămân", mărturiseşte directorul.

TIMP LIBER
Revelion muzical

Chefuri peste chefuri se anunţă de Revelion şi în Oradea. Indiferent de locul ales pentru petrecerea dintre ani, orădenii pot da o fugă, înainte de miezul nopţii, în centrul oraşului, unde se va mixa muzică electronică, îmbinată cu acorduri de saxofon, iar apoi Noul An va fi întâmpinat cu focuri de artificii ce vor dura minute în şir.

Sărbătoarea continuă şi după 1 ianuarie. La Filarmonică, orădenii sunt aşteptaţi cu un concert festiv cu lucrări de sezon - valsuri, polci şi operete, de Johann Strauss, Giacomo Puccini şi Georges Bizet - şi care va avea nu una, ci trei reprezentaţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
sarman geam
Dl geam, zis si windos, isi etaleaza din nou nemarginita limitare in ale intelectului. Probabil ii este rusine de modul cum gestioneaza guvernul dracnea banii tarii, nefiind in stare sa dea in folosinta nici macar un drum comunal, la nivelul unei tari nu al unei municipalitati. Si atunci cauta sa improaste cu noroi, asa cum i-a invatat dracnea, prin latrina 3 si ghita tv. De unde sa fi auzit sa pui bani deoparte pt proiecte, de unde sa auda de drumuri, poduri si alte chestii pt cetateni, atat timp cat pt ei astea inseamna doar afaceri de partid ?! Jalnici specimene gunoaiele rosii si gornistii lor !
Postat 27 Decembrie 2017, 12:30 de oradea_mea_si_a_ta
Goliti visteria!
Faptul ca nu ai cheltuit banii incasati intr-un an fiscal la nivelul unei municipalitati, in contexul in care ai zeci si zeci de milioane Euro ca lucrari angajate deja, nu inseamna ca ai fost econom ... ci ca nu ai avut capacitatea organizatorica sa gestionezi investitiile publice contractate !?! Asta stie orice nimuric care lucreaza cu fonduri publice, fiind o rusine mare sa nu poti gestiona aceste lucrari !?! In mod normal, cine ajunge in situatia asta este un foarte prost ordonator de credite !?!
Postat 27 Decembrie 2017, 11:36 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON