URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2016, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bodog cel Fals

BIHOREANUL are dovada că senatorul PSD Florian Bodog, pretendent la un nou mandat de decan al Facultăţii de Medicină, şi-a obţinut titlurile universitare cu lucrări ştiinţifice nici măcar plagiate, ci pur şi simplu... inexistente. Bodog a devenit profesor şi conducător de doctorate declarând că a elaborat două articole din care există doar titlurile în dosarul de promovare, asumându-şi un altul scris în realitate de fratele său, precum şi rezumatul mai scurt decât o foaie A4 al unei lucrări pe care n-a scris-o niciodată.

Nymphaea sau nimic!

Scandalul privind înstăpânirea Lotus Center pe numele Nymphaea, ales pentru Aquapark-ul oraşului, a degenerat într-un conflict cu Primăria. Lotus Center a anunţat săptămâna trecută că va renunţa la construirea hotelului de 4 stele de lângă Aquapark în ciuda contractului încheiat la cumpărarea terenului, care prevede pierderea garanţiei de 100.000 lei şi penalităţi de 500 lei pe fiecare zi de întârziere.

Proiect fără bani

Programată să înceapă în luna martie, cea de-a doua etapă a lucrărilor pentru înlocuirea reţelelor de termoficare s-a blocat la primele săpături. Investiţie de peste 22 milioane euro pe 2 ani, înlocuirea a 22 kilometri de reţele magistrale de către firmele Energomontaj şi Elsaco a fost sistată până la deblocarea fondurilor europene, cu riscul de a intra cu lucrările, la fel ca anul trecut, în iarnă.

Ilegal la Tribunal

Deşi pretind că nu au loc nici pentru instalarea unui banal dozator cu apă potabilă, şefii Tribunalului Bihor au atribuit fraudulos un spaţiu pentru o cafenea! Încălcând o lege care reglementează suprafeţele ce pot fi închiriate în sediile instanţelor şi modul de utilizare a acestora, Tribunalul şi-a ales o firmă care să deschidă un local de incintă, care nici măcar nu era prevăzută în actul normativ.

Roşii portocalii

Pe final de campanie, PSD a reînviat manipulările pedeliste din 2008, forţându-l pe Ilie Bolojan să vorbească nu doar despre ce a făcut, ci şi despre ce n-a făcut. Fără şanse să preia Primăria prin ex-PDL-ista Adelina Coste, pesediştii i-au imputat lui Bolojan de la supra-îndatorarea oraşului până la specula imobiliară din Sînmartin şi chiar un dosar în care DNA l-a declarat pe edil... nevinovat.

Scoateţi banii!

Fiscul recuperează mai puţin de 10% din pagubele produse de corupţii şi evazioniştii bihoreni. În 2015, din prejudiciile de 6,6 milioane lei provocate statului, stabilite prin sentinţe definitive date unor infractori condamnaţi, Finanţele au încasat în Bihor puţin peste 0,5 milioane lei.

Promovaţi pe troc

Soţii Gheorghe şi Daniela Ionescu sunt acuzaţi de Camera de Conturi Bihor că şi-au obţinut ilegal gradele didactice de profesor şi respectiv de conferenţiar. Inspectorii au sesizat Ministerului Educaţiei că 12 contracte de cercetare pe care soţii Ionescu le-au declarat pentru a avansa sunt fictive, întrucât nu au adus Universităţii niciun ban, cei doi răspunzând că au făcut... bartere.

Mizerie sub control

Infecţiile nozocomiale sunt sub-raportate şi în Bihor, dar nu au provocat niciun deces de 14 ani. În plin scandal Hexi Pharma, specialiştii afirmă că infecţiile din spitalele bihorene nu au fost mortale deoarece acestea au fost modernizate, dar avertizează că pe viitor vor face ravagii din cauza abuzului de antibiotice.

Naşul lui Eminescu

Un tânăr publicist orădean îl descoperea acum 150 de ani pe cel mai important poet român al tuturor timpurilor. Editor al Revistei Familia, publicaţie menită să cultive limba română în Transilvania ocupată de austro-ungari, Iosif Vulcan a fost primul care i-a acordat şansa intrării în lumea literară tânărului Mihai Eminescu.

Campionii suntem noi!

Evoluţia echipei de baschet a Oradiei de la promovarea în prima ligă acum 10 ani până la câştigarea primului Campionat a transformat acest sport în fenomen social. BIHOREANUL vă prezintă culisele performanţei istorice reuşite de baschetbaliştii CSM CSU Oradea, care a scos săptămâna trecută mii de oameni în Piaţa Unirii, precum şi care a fost, în cifre, preţul gloriei.

Das ist gut… fest!

Eveniment de succes cum puţine sunt în Oradea, festivalul anual de tip bavarez Das Fest - organizat de Hotelul Ramada - ia anul acesta o amploare sporită.
La ediţia a VII-a, organizatorii au decis să mute evenimentul în Cetate, un loc numai bun pentru o sărbătoare cu specific tradiţional, fie el şi bavarez. Numeroşi artişti vor face aici atmosferă printre petrecăreţii invitaţi la bere nefiltrată şi specialităţi nemţeşti, dar şi la cocktail-uri şi preparate pentru vegetarieni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON