URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2013, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se rupe CET-ul!

Primarul Ilie Bolojan vrea să salveze CET-ul falimentar şi rămas fără licenţă pentru distribuirea termoficării prin separarea în două societăţi, cu personal micşorat şi tarife mărite. Planul prevede ca Electrocentrale să rămână cu bătrâna centrală şi cu datoriile uriaşe de 299 milioane lei, dar fără directorul Daniel Ţigan, "vinovat" că nu voia să dea oameni afară, în timp ce noua firmă Termoficare Oradea va fi condusă de un manager dispus să concedieze 20% din angajaţii care vor trebui să cârpească magistralele.

Blat la Metalica

Fabrica de electrocasnice Metalica a fost devalizată de către acţionarul principal şi vândută în secret. Căpuşată şi lăsată cu datorii, Metalica a ajuns pe mâna gălăţeanului Cătălin Chelu, anchetat pentru escrocherii de 20 milioane euro şi judecat pentru o şpagă de 1 milion de euro promisă fostului secretar de stat din Ministerul de Interne Valentin Fătuloiu, acum şef al Poliţiei de Frontieră Oradea.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Cozmin Guşă, acţionar majoritar Realitatea TV: "Oradea a luat viteză frumos"

Fiu al unui muncitor din Câmpia Turzii, şcolit în SUA la finele anilor '90, dar suspectat din anii 2000 că ar fi agent de influenţă al Rusiei, Cozmin Guşă şi-a croit spectaculos drumul spre înalta societate. Pornit dintr-un studio de radio din Cluj, angajat manager la trustul lui Dan Voiculescu, pus secretar general al PSD de însuşi Adrian Năstase, trecut în barca lui Traian Băsescu, din care a sărit la fel de uşor, a consiliat afacerişti şi politicieni controversaţi, de la Sorin Ovidiu Vântu până la Mircea Geoană. Proprietar al celei mai vechi televiziuni de ştiri şi prieten cu Marius Vizer, s-a mutat recent într-o suburbie a Oradiei, de dragul liniştii, spune el, şi al fiului, judoka la Clubul Liberty. Cine îl crede însă că doar pentru atât?...

Ruşine, Marconst!

Primăria a refuzat recepţia lucrărilor din Pasajul Vulturul Negru din cauza deficienţelor. Apropiată UDMR, firma Marconst Marghita, singura ofertantă pentru lucrarea de o complexitate rară, nu a reuşit să termine la timp, iar calitatea e sub orice critică. Penalităţile pentru întârzieri depăşesc, deja, 50.000 de euro!

Poliţie fără cap

Primarul Bolojan nu găseşte omul potrivit care să pună capăt interimatului de la Poliţia Locală. Concursul pentru postul de director al Poliţiei Locale, care se va elibera în septembrie prin încetarea delegaţiei comisarului şef Alexandru Laza, s-a ţinut marţea trecută cu un singur candidat, şi acela respins!

Război pe fundul sacului

Deşi instituţia le achită în rate pe 5 ani măririle de salarii câştigate în justiţie, cei 495 de sindicalişti ai Universităţii vor să primească deodată peste 8 milioane lei. Liderul sindicatului universitar, Gheorghe Ionescu, vrea executarea silită a instituţiei, chiar dacă asta ar putea duce la faliment, şi-l ameninţă pe rectorul Constantin Bungău cu o plângere penală pentru că acesta îşi roagă colegii să accepte plata eşalonată a măririlor salariale.

Specialişti în şmecherii

Constructorii Primăriei câştigă bani nemunciţi, "uitând" în pământ conducte vechi, pe care le decontează însă ca înlocuite, şi turnând asfalt cu zgârcenie. Direcţiei Tehnice vor fi penalizaţi întrucât Selina nu a înlocuit 500 de metri de canalizare la întubarea pârâului Adona, iar Drum Construct a turnat asfalt mai subţire cu aproape 2 centimetri pe un drum din Parcul Industrial.

Lecţia irlandeză

Peste 100 de elevi irlandezi au strâns 200.000 euro ca să ridice, ca voluntari, 10 case pentru bihoreni. Aproape o întreagă şcoală din Dublin s-a mutat pentru o săptămână la Beiuş, alături de voluntari americani şi români, pentru a construi, în doar 5 zile, locuinţe pentru 10 familii aflate în evidenţele fundaţiei Habitat pentru Umanitate.

Chiul la grădiniţe

Revoltător: timp de două luni, 150 de copii orădeni cu grave deficienţe de sănătate sunt lăsaţi fără terapii pe motiv că... e vacanţă! În timp ce grădiniţele obişnuite se închid vara o singură lună, alternativ, aşa încât preşcolarii de la o unitate închisă să poată fi duşi la o alta, educatoarele grădiniţelor speciale au tras obloanele cu o săptămână mai devreme, pentru a-şi mări, pe şest, concediile.

Echipă pentru Europa

Jumătate din echipa de baschet care a adus cea mai bună performanţă CSM Oradea, locul III în campionat, a fost schimbată înaintea următorului sezon. Întrucât echipa va juca în premieră în competiţiile europene, conducerea clubului mizează pe jucători cu palmares impresionant şi experienţă în campionate puternice, precum cele din Germania şi Turcia.

Folclor pentru popor

În weekend, oraşul se umple de culoare. Teatrul Regina Maria, organizator al Festivalului Internaţional de Folclor, pofteşte orădenii să facă cunoştinţă cu tradiţii autentice din Cipru, Grecia, Turcia, Slovacia, Ungaria şi Serbia, prezentate de şase ansambluri profesioniste. Pentru ca evenimentul să aibă un impact cât mai mare, în acest an Festivalul va avea loc chiar în inima oraşului, în Piaţa Ferdinand.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ASA E SIMPLU cu majorari de tarife !!!
De fapt nu da pe nimeni afara pentru ca noul meneger este singurul angajat al noii societati de transport a energiei termice. El NU v-a angaja numai pe cine vrea "restul" ramane pe capul CET-ului falimentar. E simplu asa ca nu se pune rau cu fostii colegi ! ADEVARATELE MAJORARI de tarife vor veni de la noul CET pe gaze. Acum ca NABUCO a cazut rRomania ramane la mana rusnacului care v-a deschide si inchide robinetul dupa ureche si dupa interese (politice / militare) directe in zona . Cat despre pretul gazelor....... ele vor crestre cu ... de 3 ori in urmatorii 2 ani . "VIZIONARUL" Bolovan NU VREA sa vada ca atat Germania cat si Anglia, Franta dezvolta acum (asa de vre'o 10 ani)centrale termice pe combustibili solizi si noile retele de transport a caldurii nu se mai fac din PP ci din otel, pentru viitorul combustibil : CAPSULELE DE HIDROGEN . Dar asta nu acolo unde BOLOVANII sunt cei ce gandesc la viitor !!! Atat ma pot spune : VAI DE NOI Oradenii !!!
Postat 01 Iulie 2013, 09:08 de scortosul
Udemararea romilor
A inceput TIGANIADA! Distractie placuta, MO/bo!
Postat 01 Iulie 2013, 06:53 de Curiosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON