URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2022, 08:54

„Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?". Protecția Consumatorilor obligă restaurantele să treacă toate ingredientele în meniuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat că din 20 decembrie toate restaurantele din România vor fi obligate să afişeze în meniu lista ingredientelor care au fost folosite pentru prepararea fiecărui produs, precum şi valorile nutriţionale ale acestuia. Această decizie i-a nemulţumit pe mulţi proprietari de restaurante.

Ingrediente și valori nutriționale

Aceste măsuri vor trebui puse în practică după ce, în septembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial un Ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în acest sens. 

Ordinul „definește fără echivoc fiecare termen în parte, din acest domeniu, și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică”, se arată într-o informare a ANPC.

Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

„Trebuie să știm ce înseamnă «cu de toate»”

Horia Constantinescu a făcut miercuri precizări pentru presa naţională pe această temă, spunând că patronii din HoReCa ar fi trebuit să afișeze de multă vreme ingredientele.

„Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime folosesc. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă cu de toate. Poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această „aromă”. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?", a detaliat preşedintele ANPC, potrivit News.ro.

Constantinescu a precizat şi că restaurantele care, din 20 decembrie, nu vor scrie în meniu toate ingredientele folosite la preparare, precum şi cantităţile şi valorile nutriţionale, adică nivelul de zaharuri, lipide, grăsimi şi proteine, vor fi închise.

„Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie", a declarat Horia Constantinescu, mai notează sursa citată. 

Patronii, nemulțumiți

Noile reglementări au fost criticate de preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, care susţine că ANPC vrea să-i transforme pe cei din HoReCa în "prozatori".

„Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face", a spus Bucovală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON