Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat că din 20 decembrie toate restaurantele din România vor fi obligate să afişeze în meniu lista ingredientelor care au fost folosite pentru prepararea fiecărui produs, precum şi valorile nutriţionale ale acestuia. Această decizie i-a nemulţumit pe mulţi proprietari de restaurante.
Ingrediente și valori nutriționale
Aceste măsuri vor trebui puse în practică după ce, în septembrie, a fost publicat în Monitorul Oficial un Ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în acest sens.
Ordinul „definește fără echivoc fiecare termen în parte, din acest domeniu, și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică”, se arată într-o informare a ANPC.
Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
„Trebuie să știm ce înseamnă «cu de toate»”
Horia Constantinescu a făcut miercuri precizări pentru presa naţională pe această temă, spunând că patronii din HoReCa ar fi trebuit să afișeze de multă vreme ingredientele.
„Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime folosesc. Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă cu de toate. Poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această „aromă”. Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?", a detaliat preşedintele ANPC, potrivit News.ro.
Constantinescu a precizat şi că restaurantele care, din 20 decembrie, nu vor scrie în meniu toate ingredientele folosite la preparare, precum şi cantităţile şi valorile nutriţionale, adică nivelul de zaharuri, lipide, grăsimi şi proteine, vor fi închise.
„Dacă pe eticheta unui produs ambalat aflăm atât materiile prime folosite, orice ingredient, inclusiv aditivii alimentari şi aflăm inclusiv aportul caloric, coeficientul caloric, de ce nu putem afla asta la restaurant? Cred că lucrurile trebuie aduse într-o zonă nediscriminatorie", a declarat Horia Constantinescu, mai notează sursa citată.
Patronii, nemulțumiți
Noile reglementări au fost criticate de preşedintele Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa, Nicolae Bucovală, care susţine că ANPC vrea să-i transforme pe cei din HoReCa în "prozatori".
„Cred că ANPC-ul vrea să ne transforme pe toţi în prozatori. Ordinul ANPC mi se pare caraghios. Şi dumneavoastră aţi fost în toată lumea şi noi mai mergem pe unde apucăm, dacă avem profit după o vară, dar nu am văzut nicăieri în lume o asemenea listă de meniu, credeţi-mă. Este imposibil să o facem. Intră în vigoare pe 20 decembrie. Înseamnă că ne vor închide pe toţi pentru că nu le putem face", a spus Bucovală.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.