URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2012, 10:45

Noutăţi în materie de coproprietate: Situaţia clădirilor cu mai multe apartamente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Voi continua prezentarea noilor reguli instituite de Noul Cod civil cu privire la regimul juridic al spaţiilor comune din clădirile cu mai multe apartamente. Astfel, art. 652 din noul cod prevede că, în lipsa unei stipulaţii contrare existente în titlurile de proprietate, cotele-părţi se stabilesc prin raportarea suprafeţei utile a fiecărui spaţiu locativ la totalul suprafeţei utile a spaţiilor locative din clădire.

De asemenea articolul 654 stipulează că, în lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte. Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă. Proprietarul este obligat să asigure întreţinerea spaţiului care constituie bunul principal, astfel încât clădirea să se păstreze în stare bună.

Coproprietarii sunt obligaţi să permită accesul în spaţiile care constituie bunuri principale pentru efectuarea lucrărilor necesare conservării clădirii şi întreţinerii părţilor comune. În această situaţie, pentru prejudiciile cauzate, ei vor fi despăgubiţi de către asociaţia de proprietari sau, după caz, de către proprietarul în interesul căruia au fost efectuate lucrările.

În cazul în care clădirea a fost distrusă în întregime ori într-o proporţie mai mare de jumătate din valoarea ei, orice coproprietar poate, în lipsa unei înţelegeri contrare, să solicite vânzarea la licitaţie publică a terenului şi a materialelor de construcţie care au rezultat. În caz de distrugere a unei părţi mai mici, coproprietarii vor contribui la refacerea părţilor comune, proporţional cu cotele-părţi. Dacă unul sau mai mulţi coproprietari refuză sau nu pot să participe la refacere, ei sunt obligaţi să cedeze celorlalţi coproprietari cotele lor părţi din dreptul de proprietate. Preţul se stabileşte de părţi ori, în caz de neînţelegere, de către instanţa judecătorească.

Încetarea destinaţiei de folosinţă comună pentru părţile comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotărî motivat cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor. Mai multe despre acest mod de încetare a coproprietăţii voi prezenta săptămâna viitoare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@
Acoperisul sa se cada de comun acord din ce se face ciripi, tabla, tigla etc dar sa se faca, ar trebui sa fie o obligatie din toate punctele de vedere atat acoperisul cat si subsolul, si instalatiile, anveloparea tencuirea, vopsirea etc si sa contribuie toti locatarii pt bunurile comune, apartamentul ceea ce este un bun personal sa il faca fiecare in parte dupa plac. Bineinteles nu se poate toate astea dintr-o data ca sunt costisitoare si romanul nu isi permite dar pe parcursul anilor de sedere in bloc ar putea in fiecare luna sa dea fiecare bani pt contruirea/ repararea/ modificarea/ modernizarea spatiilor comune din bloc. Nu e vina celui de la ultimu etaj ca ploaie in casa fiindca acoperisul e subred, nu cred ca ti-ar placea sa fii inundat de vecinii de deasupra daca stai la un etaj inferior. Intr-o comunitate nu ar trebui sa fie privilegii pt ca stai la un anumit etaj sau la altu...
Postat 25 Februarie 2012, 21:23 de Florin
@asd
bă, să stau io la ultimu' etaj, tu sub mine, şi să-mi plouă în casă pt. că tu nu dai un leu, la fiecare ploaie aş turna pe jos câte 2-3 găleţi de apă să vadă şi needucatu din tine cum e să-ţi plouă în cafă dimineaţa!
Postat 25 Februarie 2012, 18:21 de io
@asd: nepasarea ucide. Taran esti tu daca ai mintea asa de ingusta
Trebuie sa ne comportam ca intr-o comunitate, adica sa ne ajutam intre noi. Iar acoperisul face parte din bloc, nu este doar a celor de la ultimul etaj. Asa cum subsolul nu este doar a celor de la parter. Stiu un caz real unde din nepasarea vecinilor apa s-a infiltrat de pe acoperis pana la etajul intai, pe pereti, existand pericolul de-a afecta instalatia electrica. Puteau arde ca sobolanii, in timpul noptii, de la frigiderul aflat in priza, de exemplu. Abia atunci au consimtit cu totii sa refaca acoperisul. Sigur, i-a costat mai mult, ca a trebuit sa-si renoveze si apartamentele inundate.
Postat 25 Februarie 2012, 05:35 de Simion
ciripe
nu mi se pare normal, acoperisul e una si imbunatatirile is alta, de ce tre sa i fac io acoperis cu ciripe papagalului aluia? ca asa are chef taranul de ciripe??
Postat 24 Februarie 2012, 22:43 de asd
@ asd
Asa ar trebui sa puna toti locatarii bani pentru repararea/refacerea/construirea unui acoperis, la fel si pt anveloparea blocului, schimbarea instalatiilor sanitare si electrice (daca e cazult) sau mai stiu eu ce alte reparatii sau imbunatatiri ar trebui aduse blocului. Nepasarea duce la distugere! De aia ar trebui toti sa contribuie la repararea sau imbunatatirea blocului. Tie ti-ar conveni sa zica toti ca nu is deacord cu plata iluminatului pe casa scarii desi il folosesc si factura sa o platesti in intregime numai tu? nu cred de aia trebuie ca bunurile comune sa se contribuie la comun(acoperisul e un bun comun)
Postat 24 Februarie 2012, 17:31 de Florin
intrebare
daca i curge lu ala de la ultimul etaj apa in casa eu sint obligat sa i platesc acoperisul?
Postat 24 Februarie 2012, 12:56 de asd
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON