URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 August 2022, 13:50

Noul ambasador al României în Ucraina s-a născut în Oradea. A lucrat la Trustul de Construcții Industriale și la Simbac (FOTO)

Noul ambasador al României în Ucraina s-a născut în Oradea. A lucrat la Trustul de Construcții Industriale și la Simbac (FOTO) (sursa foto: www.president.gov.ua)
Noul ambasador al României în Ucraina s-a născut în Oradea. A lucrat la Trustul de Construcții Industriale și la Simbac (FOTO) (sursa foto: www.president.gov.ua)
Noul ambasador al României în Ucraina s-a născut în Oradea. A lucrat la Trustul de Construcții Industriale și la Simbac (FOTO) (sursa foto: www.president.gov.ua)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul ambasador al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula (56 ani), este orădean de origine, conform CV-ului său. S-a născut în 1966 în orașul de pe Crișul Repede, dar apoi, interesant, a făcut liceul în Chile, pentru ca apoi să se întoarcă în Oradea unde la începutul anilor ’90 a lucrat la Trustul de Construcții Industriale și apoi la Simbac. 

Primit de Zelenski

În această lună, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a primit la Kiev pe noul ambasador al României, Alexandru Victor Micula, care și-a prezentat, într-o ceremonie specifică, scrisorile de acreditare. 

Alexandru Victor Micula a fost numit printr-un decret semnat de președintele Klaus Iohannis, după ce propunerea a fost avizată de comisii parlamentare. 

(sursa foto: www.president.gov.ua)

„Îmi propun ca, pe dimensiunea politică, să reiterez sprijinul României faţă de suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, să exprimăm solidaritate cu guvernul democratic ales al Ucrainei, evident, demersurile noastre trebuie să fie coordonate cu statele membre UE şi NATO şi să încercăm să sprijinim, să oferim ajutor umanitar Ucrainei, fie că vorbim despre ajutor umanitar acordat pe teritoriul Ucrainei, fie că vorbim despre sprijinul acordat cetăţenilor ucraineni care caută refugiul pe teritoriul României. Complementar cu sprijinul umanitar, voi continua să promovez o creştere a volumului asistenţei oficiale pentru dezvoltarea acordată de statul român Ucrainei, precum şi o diversificare a proiectelor care se încadrează în domeniul asistenţei pentru dezvoltare astfel încât să putem să sprijinim vectorul european şi să creştem rezilienţa societăţii ucrainene”, a spus Micula în fața comisiilor parlamentare, potrivit Agerpres. 

(sursa foto: www.president.gov.ua)

Stagiar la trustul de construcții

Nu mulți știu că noul ambasador al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, diplomat de carieră, este orădean de origine. Conform datelor din CV-ul său, s-a născut în 26 august 1966 în Oradea, însă apoi a studiat la Liceul Catolic Atacama din Copiapó (Chile). S-a întors în România, unde a absolvit Academia de Studii Economice – Facultatea Economia Industriei, Construcțiilor și Transporturilor, în București. 

Primele joburi le-a avut, însă, tot la Oradea. Astfel, în perioada 1989-1990, a fost economist stagiar la Trustul de Construcții Industriale din Oradea, iar în perioada 1990-1992 a fost director de resurse umane la Simbac SA Oradea. Apoi, în CV, apare o perioadă în care a fost contabil-șef la o firmă din Chile, iar din 1996 și-a început cariera la Ministerul Afacerilor Externe. A lucrat ca secretar la cabinetul ministrului Afacerilor Externe, apoi ca secretar la Ambasada României la Budapesta. 

Diplomat de carieră 

A fost, între 1999 și 2001, președintele Comitetului Financiar Informal al OSCE, Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţiile Internaţionale de la Viena, iar apoi între 2001 și 2002 director de cabinet al ministrului Afacerilor Externe și purtător de cuvânt al ministerului. 

Între 2002 și 2007 a fost ambasador al României în Argentina și Paraguay, apoi a deținut vreme de câteva luni funcția de director general pentru politici strategice al MAE, iar apoi din poziția de subsecretar de stat s-a ocupat de organizarea summitului NATO din 2008 din România. A fost apoi ambasador al României în Danemarca și Islanda, în perioada iunie 2009 – august 2011, iar în perioada octombrie 2011 – februarie 2016 a fost ambasadorul României în Ungaria. 

Pe parcursul carierei a mai studiat Economia Apărării la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, Garmisch-Partenkirchen (Germania) și la Institutul Naţional de Administraţie, Bucureşti.

În 2018 a fost numit din nou secretar de stat în MAE, pentru ca din 2019 să ocupe funcția de Reprezentant cu însărcinări speciale pentru combaterea antisemitismului în cadrul MAE.

Din partea României a primit Ordinul Serviciul Credincios și Ordinul Meritul Diplomatic, din partea Argentinei Ordinul San Martin, Marea Stea, iar din partea NATO Ordinul pentru Serviciul Meritoriu. 

Alexandru Victor Micula este căsătorit și are două fete.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Întreb și eu...
Oare cine putea să iasă din țară și să meargă în America de Sud la liceu în perioada ceaușistă? Întrebați-vă părinții cei mai tineri.
Postat 02 Septembrie 2022, 04:40 de Vio_427
:::::))))))
Îmi plac comentatorii de mai jos. Ce faceți lingailor de partid ::::)))) boschetari ambulanți în Oradea
Postat 31 August 2022, 21:03 de Sandu2100
Tatăl ... un popă catolic cu grade, din clasa DIE a acelei vremi, din cadrul Securității MAI ...
... retras "voluntar" în perioada '89-'90 și care desfășurase serviciul religios în America de Sud, trimis de către Statul Român, cu avizul PCR de atunci. Băiatu' era student până în '89 și a fost repartizat la Oradea, confirm sistemului viabil de alocare a absolvenților de facultate de până în 1992 când s-a liberalizat registrul de angajări. Om serios de altfel, inteligent și cu creștere bună, a fost sprijinit de taică-su și primit de către noul SIE înființat după "loviluție". Astfel a ajuns la MAE și în "șeptelul" de diplomați nou creați în perioada imediată după câștigarea alegerilor de către CDR și Emil Constantinescu. E clar că omu' face parte din generația a III-a de noi ambasadori ai României, ajunsă "colonie" euro-atlantică din perioada 2004-2007 încoace. A.V. Micula nu are nicio legătură cu "clanul Micula" de Bihor ... fiind un executant corect al atribuțiilor nou primite, ca reprezentant diplomatic al României pe lângă "clanul Zelensky".
Postat 31 August 2022, 14:32 de KP
Om al serviciilor de informatii
Il da de gol CV-ul. In rest.... ce-a zis Gheorghe!
Postat 31 August 2022, 14:19 de pinonel
...
Când o trupa ajunge la putere își aduce toate neamurile. prietenii pt a ne putea conduce. Își transmit șefii din tara în fiu. Toată viata sunt protejați. Se vede la părinții noștri ce bine o duc. nu le arunca 59 de lei doar ii mint zilnic pt a își da lor salarii nelimitate. Nu în 2018 PNL a câștigat europarlamentarele cu anularea pensiilor speciale? S au înmulțit. Cresc mereu.. Nu vor sa nimic pana nu iese în strada lunea. Prin educație și religie ne manipuleaza. câștigând aceștia foarte bine ca răsplată.
Postat 31 August 2022, 13:57 de Feliciana
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON